VIDEO Parchetul General: Nu s-a renuntat la audierile elevilor de la Liceul Bolintineanu/ Autocarele au fost aduse acolo pentru a facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 5 iulie 2013, 14:58 Actualitate | Esenţial


Procurorul Bogdan Staicu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a declarat vineri ca circa 250 de elevi de la Liceul Bolintineanu urmeaza sa fie audiati in zilele urmatoare in dosarul fraudei la bacalaureat, in jur de 20 dintre acestia exprimandu-si dorinta de a fi audiati vineri la sediul Politiei Capitalei. Procurorul a precizat ca, din informatiile pe care le detine, nicio persoana nu a fost urcata in autobuz impotriva vointei sale, adaugand ca elevii, in calitate de persoane majore, pot alege sa fie insotiti la audieri de parinti sau avocati.

"Dupa cum am observat si eu in media, exista o informatie eronata, nu s-a renuntat la efectuarea de audieri. In acest moment, la Politia Capitalei se efectueaza audieri, sunt 7 procurori de la Parchetul Capitalei prezenti acolo. Si-au exprimat dorinta de a fi audiati astazi la Politie in jur de 20 de elevi, deja 10 sunt implicati in aceste audieri, iar cu ceilalti s-au intocmit procese verbale de citare si vor fi audiati in zilele urmatoare, incepand de maine, cu o pauza duminica, procesul continuand de luni astfel incat sa ii putem audia pe toti cu privire la faptele descoperite de noi", a explicat procurorul Bogdan Staicu.

In ceea ce priveste autocarele aduse la Liceul Bolintineanu nu care urmau sa fie transportati elevii, reprezentantul PICCJ a precizat ca ele au fost aduse acolo "pentru a facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi. Nu am vrut sa ii supunem la costuri suplimentare."Principalele declaratii ale procurorului Bogdan Staicu:

 • In cursul zilei de 1 ulie am efectuat perchezitii la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti cu privire la examenul de bacalaureat aflat in desfasurare.
 • Interesul major a fost sa nu perturbam in niciun fel proba la limba romana care se sustinea in ziua respectiva. Accesul in salile de examen s-a facut dupa incheierea tezelor de catre toti candidatii.
 • Informatiile pe care le aveam anterior desfasurarii acestei probe s-au confirmat in buna parte.
 • Au fost descoperite sume de bani nejustificate asupra unor supraveghetori, au fost gasite, de asemenea, in liceu 16 lucrari xeroxate, de fapt raspunsurile la texa de limba romana sustinuta in ziua respectiva. De asemenea, a fost gasita o lista cu anumiti elevi in legatura cu subiectele rezolvate aflate in xerocopie in incinta liceului. Este vorba de 16 elevi.
 • Drept urmare, existand indicii temeinice in legatura cu infractiuni de coruptie, era necesara audierea persoanelor implicate in examenul de bacalaureat. Dat fiind faptul ca ultima proba avea loc astazi, vineri, nu am putut proceda pentru a nu perturba in nicun fel candidatii inscrisi la examenul de bacalaureat.
 • Ulterior perchezitiei din ziua de luni a reiesit necesitatea verificarii unor alte aspecte, insa nu in salile de clasa ci in alte incaperi ale liceului.
 • Am intentionat o etapizarea a audierii elevilor, dat fiind faptul ca vorbim despre 250 de elevi pe care trebuie sa ii audiem in cauza.
 • Situatia era destul de aglomerata. Unii dintre elevi urmau sa plece in vacanta, unii dintre elevi urmau sa fie implicati in examene de admitere la facultatile care mai sustin acest gen de examen, motiv pentru care astazi ne-am deplasat din nou la Liceul Bolintineanu pentru a efectua alte modificari si pentru a stabili modalitatea de a audia acesti 250 de elevi.
 • In situatia in care elevii au dorit sa fie audiati astazi, au fost intocmite procese verbale de citare in care s-a convenit data audierii. Intentionam sa ii esalonam pe ceilalti pentru a-i putea audia integral cu privire la aspectele constatate.
 • Nu puteam tergiversa foarte mult audierile pentru ca urmeaza si examene la facultate si asa mai departe. In situatia in care am fi intins audierile pe mai multe sapamani, puteam din nou sa ii perturbam pe acesti elevi implicati in activitati ulterioare.
 • Autocarele au fost aduse acolo pentru a facilita deplasarea celor care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi. Nu am vrut sa ii supunem la costuri suplimentare. Au fost aduse acele autocare acolo, existau niste evidente cu elevii care urmau sa fie audiati in urma convenirii datei de citare. Parintii se puteau interesa daca elevul urma sa fie audiat in cusul zilei de astazi, se puteau deplasa la sediul Politiei, putea sa fie de fata la aceasta audiere. De asemena, a existat un numar de telefon pus la dispozitie pentru informatii in legatura cu elevii care doreau sa fie audiati in cursul zilei de astazi.
 • Procedura legala a manadatului de aducere este in felul urmator, in cazul in care o persoana nu se prezinta la audieri, poate fi adusa cu mandat de aducere la sediul organului de urmarire peala. In situatia noastra nu s-a urmarit punerea in executare a unor mandate de aducere ci doar s-a convenit data la care ar trebui sa fie audiat fiecare elev. Li s-au explicat prevederile legii, in sensul ca, daca nu se prezinta la data convenita in procesul verbal de citare, pot fi adusi cu mandat de aducere.
 • Astazi au fost intocmite procese verbale de citare si nu s-a pus problema punerii in aplicare a unor mandate de aducere.
 • In urma discutiilor care au avut loc la Liceul Bolintineanu, numarul doritorilor probabil a fost mai mic, motiv pentru care toate audierile care se vor face astazi cu elevii se vor face la Politia Capitalei.
 • (Intrebat daca exista vreun elev care a fost fortat sa vina la audieri) Din informatiile pe care le am, toti cei prezenti la Politia Capitalei sunt elevi care au vrut sa fie audiati, dat fiind discutiile, s-a renuntat si la transportul cu autobuzul. S-au intocmit procese verbale cu ora si data convenita la Politia Capitalei si s-a deplasat fiecare cum a putut la Politia Capitalei.
 • Unii elevi pot fi insostiti de avocati, altii pot fi insotiti de parinti, este strict decizia pe care o iau, sunt majori in general.
 • (Intrebat daca dupa interventia premierului Ponta s-a schimbat planul de audiere) Nu s-a schimbat niciun plan, la momentul actual se efectueza audieri la Politia Capitalei iar toti elevii care vor sa fie audiati in cursul zilei de astazi pot sa se prezinte la Politia Capitalei.
 • Din informatiile mele nicio persoana nu a fost urcata in autobuz impotriva vointei sale.
 • Vor fi audiati ca martori toti elevii de astazi.
 • In 5-6 sali de examen s-au gasit bani nejustificati asupra supraveghetorilor motiv pentru care toti elevii din acele clase trebuie intrebati cu privire la sumele de bani gasite.
100 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti urmau sa fie audiati, vineri, la sediul Politiei Capitalei, in scandalul privind suspiciuni de fraude inregistrate la examenul de bacalaureat. Cei 100 de elevi si parintii acestora vor fi dusi la audieri dupa ultima proba a bacalaureatului, anunta Mediafax.

La scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta a criticat public actiunea procurorilor de aducere la audieri a elevilor de la Liceul Bolintineanu, politia a anuntat ca procurorul de caz a renuntat la audierea tinerilor in cursul zilei de vineri, urmand a fi citati la inceputul saptamanii viitoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2767 vizualizari

 • -13 (21 voturi)    
  bravo (Vineri, 5 iulie 2013, 15:02)

  Mazeta [utilizator]

  Bravo SRI, bravo DNA! O acțiune pregătită de o lună de zile ca la carte, ca la cartea de bucate!
  • +9 (13 voturi)    
   DNA? (Vineri, 5 iulie 2013, 15:34)

   OZN [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Bai Mazeto, ce treaba are DNA-ul aici? Pe aia de la Politia Capitalei i-ai sarit, ti-or fi prieteni, nu? Sau angajatori?
   • +3 (7 voturi)    
    A existat mandat de aducere. Ponta minte! (Vineri, 5 iulie 2013, 16:12)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui OZN

    S-au emis mandate de aducere, si nu citatii, pentru aproximativ 100 elevi de la Bolintineanu. Ponta minte cind zice ca mandatele nu au existat.
    Cei 100 elevi cu mandat sunt chiar cei despre care procuratura stie din investigatii ca au dat mita.
  • +4 (6 voturi)    
   Bravo! Stai jos! N-ai inteles nimic! 4 (Vineri, 5 iulie 2013, 16:40)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Este vorba de o ancheta a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a Directiei Nationale Anticoruptie.

   Si aceia in uniforme albastre sunt de la Politia Capitalei nu de la SRI.

   Asa cum si tu postezi teme date de partid nu opinii proprii.
 • +11 (13 voturi)    
  Iar cei 16 daca vor fi dovediti? (Vineri, 5 iulie 2013, 15:21)

  Andor74 [utilizator]

  Vor fi promovati ministri? Ca diploma nu le va putea fi retrasa (vezi precedentul Ponta)
 • +13 (15 voturi)    
  minciuna model Ponta plagiator (Vineri, 5 iulie 2013, 15:22)

  visio [utilizator]

  una era declarația dela fața locului, alta dela sediu 3ore mai târziu...de toată jena poliția română...când ai mentori ca Ponta....
 • +2 (6 voturi)    
  transport la audieri (Vineri, 5 iulie 2013, 15:31)

  cantautor [utilizator]

  N-am inteles,era vorba despre autobuze sau autocare?
  Daca erau autocare,e in regula.
  Multumim Victor...
  Cati si Pricopie.
 • -5 (11 voturi)    
  esec lamentabil (Vineri, 5 iulie 2013, 16:01)

  marcelpanciu [utilizator]

  Inca un abuz heirupist al politiei romanie, inca o pata pe obrazul justitiei.
  • +2 (2 voturi)    
   ba pardon (Vineri, 5 iulie 2013, 17:27)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui marcelpanciu

   absolventii de liceu sunt majori si responsabili pentru actiunile lor, laolalta cu parintii sau oricine a impins la deal mita.
   In plus acestia au fost citati, nu acuzati. Este o obligatie civica a fiecarui cetatean sa se prezinte la discutii cand e citat.
   Se cheama civilizatie.
   • 0 (2 voturi)    
    pardon accepted (Vineri, 5 iulie 2013, 17:49)

    marcelpanciu [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

    Una e sa-i citezi in mod legal (ceea ce presupune un termen de cel putin citeva zile) si alta e sa-i astepti cu duba la poarta scolii ca-n vremurile de trista amintire. Citarea se face prin posta, la adresa de domiciliu, nu cu agentii in uniforma care n-aveau alt rost acolo decit sa intimideze. E jenant sa confunzi abuzul de drept cu "civilizatia".
 • -3 (9 voturi)    
  de rasul rasului (Vineri, 5 iulie 2013, 16:05)

  klaudyuxxx [utilizator]

  Draga Politie a Romaniei,
  Eu, cetateanul roman, te-am trimis la pescuit dupa pesti mari de ocean nu dupa gupi si xiphori. Da-o-ncolo de treaba, mi-e sila de tine.
  • -3 (5 voturi)    
   Sa nu uitam (Vineri, 5 iulie 2013, 16:38)

   ioil [utilizator] i-a raspuns lui klaudyuxxx

   Pestii cei mari de care vorbiti vor fi pestii mici de azi,asa ca la ceaun cu ei!Pan nu cresc ca vom deveni un stat de copy-paste!
  • 0 (6 voturi)    
   Un plagiator e un peste suficient de mare? (Vineri, 5 iulie 2013, 16:41)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui klaudyuxxx

   Ca sa stiu daca suntem amandoi de acord cu pescuirea lui Ponta.
 • +5 (9 voturi)    
  Dupa clarificarile din articolul de mai sus (Vineri, 5 iulie 2013, 16:32)

  Je__ [utilizator]

  Mi se pare ca Plagiattore a picat si de papagal, nu numai de COPY-PASTE.
 • +3 (5 voturi)    
  Conteaza cine face ancheta? (Vineri, 5 iulie 2013, 16:36)

  ioil [utilizator]

  sau conteaza ca se vrea sa se puna capat spagilor din scoli?Sigur,daca are taticul bani nu mai invata pentru ca se cumpara notele si ajung la facultati si nu stiu tabla inmultirii.Acestia se subantelege ca vor iesi ca viitori spagari sau corupti care vor conduce destinele Romanilor.Afara cu coruptia din scoli!.Sa nu ne miram ca ministrul invatamantului este de ras cu gramatica.Scoala se face pe invatate nu pe spaga!Bravo justitiei!!!!!!!
 • -1 (5 voturi)    
  Ordinul se executa nu se discuta (Vineri, 5 iulie 2013, 16:50)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Ca asa e la secu. Si normal ca vor continua abuzurile comuniste atat timp cat seful e un nomenclaturist.
 • +2 (4 voturi)    
  Compliance (Vineri, 5 iulie 2013, 17:30)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  Le recomand tuturor organelor de ancheta si perchezitie corporala sa vizioneze filmul american Compliance (Supunere) al lui Craig Zobel. Dupa aia isi pot aprinde o tigara...
 • +1 (1 vot)    
  SRI si bacul (Vineri, 5 iulie 2013, 21:54)

  batranulprof [utilizator]

  Daca un serviciu care se ocupa de siguranta nationala (SRI) urmareste cum se copiaza la bac, inseamna ca se recunoaste importanta invatamantului. Cam tarziu si fara a se aloca bugetul necesar.
  Pestii mici cresc si ajung mari, chiar ministrii, deci...
  De peste 40 de ani particip la ex de bac in diferite functii; cel putin in ultimii 23 de ani stiu sigur ca s-a copiat sub diferite forme, cu acordul tacit sau cu participarea activa a conducerii scolilor la care am fost in comisii. Pentru "amabilitatea" supraveghetorilor si a evaluatorilor s-au strans intotdeauna bani, fie de conducerea scolilor, fie de catre un reprezentant al parintilor. Mita (nu-mi place cuvantul "spaga", atat de indragit in ultimul timp incat ma face sa cred ca a fost introdus si in codul penal) consta in mancare si bautura, transport gratuit si, uneori in bani sau cadouri scumpe.
  In calitate de evaluator am gasit teze idenntice chiar si la greseli elementare. Odata am gasit intr-o teza aceeasi greseala care se strecurase si in baremul de corectare. Cand, in urma cu cativa, ani prof. Radulescu a acuzat identitatea unor teze nu s-a facut nimic, ba chiar tot el a fost acuzat. Diferiti comentatori sau prompteriste de la diferite canale TV plang de mila "copiilor", uitand ca toti sunt majori, au drept de vot si trebuie sa raspunda in fata legii.
  Cand un grup infractional este prins asupra faptului stiu ca este ridicat imediat si dus la audieri, fara sa intrebe nimeni daca exista mandat de aducere, nu de retinere. Acum, amanarea audierilor nu va produce decat determinare elevilor sa dea declaratii false, stiind ca altfel e posibil sa nu li se recunoasca examenul de bac. A avut curaj sa vorbeasca doar cea care a dat 600 euro si s-a trezit cu fata eliminata. Daca va primi banii inapoi, probabil ca isi va schimba declaratia. Indignarea parintilor care acuzau comportarea politiei seamana foarte mult cu cea manifestata de cei ce se opun debransarilor de la reteaua electrica a celor conectati ilegal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by