Ministrii europeni ai Sanatatii au convenit vineri sa relaxeze usor proiectul privind restrictiile pentru industria tutunului pentru a depasi opozitia unor state membre. Compromisul a fost obtinut in urma unei lupte acerbe cu mai multi ministri ingrijorati mai mult de interesele industriei decat de sanatatea publica, dupa cum a subliniat presedintia irlandeza. Printre acesti ministri s-au numarat cei al Romaniei, Poloniei, Bulgariei si Cehiei. Reprezentantii statelor membre au renuntat la interzicerea tigarilor slim, dar au afirmat ca acestea ar trebui vandute in pachete normale. De asemenea, au cazut de acord asupra interzicerii tigarilor mentolate sau cu alte arome, scrie Reuters.

Propunerea Comisiei ca avertismentele grafice sa acopere 75% din suprafata pachetului - lasand doar 25% pentru brand - a fost redusa la 65%. Germania, Italia, Grecia, Portugalia s-au aliat pentru a ajunge la acest compromis prin care s-a evitat blocarea Directivei pentru urmatorii doi ani.

Guvernul roman anuntase ca nu sustine propunerea de Directiva europeana anti-tutun, in conditiile in care industria tutunului "este al doilea mare contributor la bugetul statului dupa Petrom", dupa cum explica, pentru HotNews.ro, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Agentia AFP noteaza ca noile normative au fost adoptate in ciuda presiunilor foarte puternice facute de industria tutunului. Guvernul Ponta a sustinut o pozitie convenabila industriei tutunului, chiar si argumentele economice fiind inconsistente, dupa cum a explicat HotNews aici.

Compromisul in privinta Directivei a fost obtinut in urma unei lupte acerbe cu mai multi ministri ingrijorati mai mult de interesele industriei decat de sanatatea publica, dupa cum a subliniat presedintia irlandeza. Printre acesti ministri s-au numarat cei al Romaniei, Poloniei, Bulgariei si Cehiei. Acum, adeptii inaspririi reglementarilor mizeaza pe Parlamentul European pentru a intari legislatia anti-tabac.

"Nu trebuie sa sacrificam viata copiilor nostri pentru interesele industriei", a acuzat ministrul irlandez, James Reilly, adaugand: "Tutunul omoara 700.000 de europeni in fiecare an".

Remarca nu a impiedicat mai multi omologi ai lui sa insiste asupra "consecintelor economice negative" ale masurilor aflate in discutie.

Furioasa, reprezentanta britanica Anne Milton s-a simtit obligata sa reaminteasca mandatul lor: "Suntem ministri ai Sanatatii. Trebuie sa reamintesc asta celor care sunt ingrijorati de consecintele acestei legislatii asupra veniturilor tarilor lor".

Cu toate acestea, acordul este considerat un mare avans. Avertismentele legate de efectele nocive asupra sanatatii acopera in prezent 40% din suprafata pachetelor, a subliniat un negociator.

Marea Britanie a reusit intre altele sa conserve posibilitatea ca statele membre sa poata impune pachete neutre pe teritoriul lor.

Germania nu a reusit sa blocheze interdictia vanzarii tigarilor si a produselor din tutun pe internet, aparata de Spania si Franta. Fiecare va putea sa dispuna masuri nationale, iar statele care autorizeaza vanzarea pe internet vor trebui sa "impiedice vanzarea la distanta in tarile care interzic" acest lucru, a explicat un negociator.

"Era important sa ajungem la un acord in timpul presedintiei irlandeze deoarece urmatoarele doua, Lituania si Grecia, sunt in mainile lobby-ului tutunului", a insistat acest negociator.

Gigantul industriei Philip Morris a decis in martie sa investeasca 40 de milioane de dolari pentru o crea o unitate de productie in Lituania.

Parlamentul European trebuie acum sa se pronunte asupra acestei propuneri si este foarte probabil sa se revina asupra unor dispozitii, precum autorizarea tigarilor "slim" si marimea avertismentelor.