Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regionala, va face vineri o vizita in Romania, urmand sa aiba intalniri cu oficialii romani si sa participe impreuna cu premierul Victor Ponta la inaugurarea podului Calafat-Vidin si la deschiderea lucrarilor de constructie a Laserului ELI de la Magurele. Ponta l-a invitat la eveniment si pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, iar acesta a acceptat, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Podul Calafat - VidinFoto: DanubeBridge2.com

Oficialul Comisiei Europene va avea intalniri vineri dimineata cu premierul Victor Ponta, alaturi de care va sustine o declaratie de presa la Palatul Victoria, cu vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum si ministrul delegat pentru Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, potrivit agendei comisarului european.

De asemenea, Hahn si premierul Ponta vor participa vineri dupa-amiaza, pe platforma Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele, la lansarea proiectului Laserului ELI-NP.

Comisarul european si premierul Ponta se vor deplasa apoi pentru inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde vor fi prezenti si premierul bulgar Boiko Borisov si presedintele Rosen Plevneliev.

Victor Ponta l-a invitat la eveniment si pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, iar acesta a acceptat, potrivit unor surse guvernamentale.

Invitatia a fost adresata in conditiile in care acordul Romaniei cu Bulgaria pentru construirea podului Calafat-Vidin a fost semnat in martie 2000, cand Guvernul era condus de Mugur Isarescu.

Sursele citate mai afirma ca premierul Ponta l-a trimis pe vicepremierul Gabriel Oprea la fata locului inca de luni pentru a se asigura ca totul este "in grafic".

Noul pod rutier si feroviar Calafat-Vidin va fi inaugurat in 14 iunie si va fi exploatat de o societate mixta romano-bulgara, iar taxa pentru tranzitarea acestuia va fi de 6 euro, a anuntat, pe 28 mai, la Calafat, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual podul Calafat-Vidin.

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Podul va avea doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Proiectul a beneficiat de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) organizeaza vineri o festivitate de inaugurare a lucrarilor de constructii civile ale proiectului ELI-NP, cel mai mare proiect de investitii in infrastructura de cercetare stiintifica din Romania.

Costurile ELI-NP sunt de 356,231 milioane euro, finantarea UE fiind de 83%, restul fiind asigurat de statul roman.