Conducerea Garzii Financiare, institutie ai carei angajati sunt suspectati de Fisc ca ar fi transmis ilegal contractul dintre firma lui Dumitru Dragomir si RCS & RDS si pentru care a sesizat DNA, a fost numita in 2012 dupa ce s-a schimbat guvernarea. Seful institutiei - comisarul general - este Felicia Pop, membra a PNL Mures, fost prefect al judetului si a fost numita in functia de conducere de la Garda Financiara in timpul sefiei lui Serban Pop la ANAF. Unul dintre adjunctii comisarului general a mai ocupat aceasta functie intre 2004 si 2011, iar cel de-al doilea vine din Timisoara si a avut un conflict cu deputatul PDL Alin Popoviciu, care l-ar fi "ajutat" sa paraseasca institutia.

Felicia Pop, sefa de la Garda FinanciaraFoto: Garda Financiara

Garda financiara - organul care are scopul sa combata evaziunea si frauda fiscala

Garda Financiara este un organ de specialitate al fiscului si care "exercita controlul operativ si inopinat pentru a preveni, descoperi si combate acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, care cauzeaza evaziune si frauda fiscala."

Garda Financiara poate constata acte si fapte care au avut ca efect evaziunea si frauda fiscala, stabileste implicatiile fiscale ale acestora si poate dispune luarea masurilor asiguratorii - adica impunerea sechestrului - "ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire, sa-si ascunda ori sa-si risipeasca averea".

Garda Financiara este condusa de un comisar general - inalt functionar public numit prin ordin al ministrului economiei si finantelor, iar acesta este ajutat de doi comisrai generali adjuncti ce au calitatea de functionari publici de conducere.

Comisarul general: membru PNL Mures, fost prefect cu multe terenuri, apartamente si venituri in declaratia de avere

Actualul comisar general, seful Garzii financiare, este din 10 iulie 2012 liberala Felicia Pop, ea fiind numita in functie in timpul sefiei lui Serban Pop la ANAF

Felicia Pop (57 de ani) este membra a PNL Mures din anul 2000 si a fost prefect al judetului Mures in guvernarea Tariceanu, post in care a fost numita in anul 2008.

In perioada 2005-2008, ea a fost director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Mures.

Pop a candidat la alegerile locale din 10 iunie 2012 pentru un loc in Consiliul Judetean Mures, pe lista USL, insa nu a devenit consilier judetean, potrivit cursdeguvernare.ro

Felicia Pop mai este si consultant fiscal si detine firma SC Contab Lex SRL, din Targu Mures.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Felicia Pop detine 4 terenuri intravilane in judetul Mures, precum si 8,3 hectare de padure. La acestea se adauga si 3 apartamente in Targu Mures si o casa de vacanta in localitatea Bistra-Muresului.

In ceea ce priveste depozitele bancare, Pop are doua depozite la BCR in valoare de 5.000 de euro, respectiv 9.000 de euro, si un depozit la Banca Transilvania in valoare de 10.000 de dolari. In plus, sotul sau - medic de profesie - o obtinut peste 10.000 de lei din chirii pe apartamentele detinute de familie.

Din activitatile sale de consultant fiscal a obtinut in anul 2012 venituri de peste 47.000 de lei, iar de la firma SC Contab Lex SRL a obtinut dividente in valoare de 69.604 lei.

Unul dintre actualii adjuncti a mai ocupat aceeasi functie din 2004 si pana in 2011

Unul dintre cei doi comisari general adjuncti este Gabriel Carbunaru si a mai ocupat aceeasi functie intre 2004 si 2011. Carbunaru a fost functionar public in cadrul Garzii financiare inca din 1991.

Potrivit CV-ului sau, din 1991 si pana in prezent a ocupat numai functii in cadrul Garzii financiare, iar inainte a fost economist pentru Intreprinderea Agroindustriala din Chitila.

Carbunaru este licentiat in economie la ASE si are un master in control financiar-fiscal la Universitatea Romano-Americana.

Potrivit declaratiei sale de avere, Carbunaru detine doua terennuri, unul intravilan, celalalt extravilan, precum si doua aprtamente in Bucuresti si o casa de vacanta.

Carbunaru nu detine depozite bancare, in schimb are doua credite contractate, de 3.200 de euro si de 30.000 de lei.

Al doilea comisar general adjunct e timisorean, a avut o relatie in trecut cu Daciana Sarbu si ar fi intrat in conflict cu Alin Popoviciu

Comisar general adjunct este si Adrian Voicu, despre care presa a relatat ca a avut in trecut o relatie cu Daciana Sarbu, inainte ca aceasta sa se casatoreasca cu Victor Ponta.

To presa a mai scris despre Voicu ca ar fi avut un conflict cu deputatul PDL Alin Popoviciu. "In 2008 si 2009, el a amendat o firma a deputatului care vindea produse de patiserie in Gara de Nord fara sa elibereze bonuri fiscale. Razbunarea lui Popoviciu nu s-a lasat asteptata si, in iulie 2011, Adrian Voicu a parasit Garda Financiara nereusind sa treaca testarile profesionale la care au fost supusi angajatii ANAF", scrie debanat.ro

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Adrian Voicu detine un teren intravilan in localitatea Covaci, acolo unde mai detine si o casa de locuit.

Voicu nu are masina, conturi in banci, dar detine un credit de 34.000 de euro contractat in 2012.

In anul 2012 Voicu a incasat comision de verificari de la Garda Financiara din judetul Timis de 18.249 lei. Voicu este asociat si in cadrul unei firme de consulting.