Procesul de regionalizare si reorganizare administrativa coordonat de ministerul lui Liviu Dragnea a ajuns in faza dezbaterilor locale, iar autoritatile din teritoriu au inceput dejasa-si exprime ingrijorarile sau sa faca diverse propuneri. Consiliul Judetean Alba propune marirea cotelor care sa ramana la nivel local din incasarea impozitului pe venit si propune ca 25% din redeventele miniere incasate la nivelul judetului sa ramana la judet. Localitatea Rosia Montana, acolo unde exista un adevarat interes si mari dezbateri pentru exploatarea resurselor de aur, se afla in judetul Alba.

Zona miniera de la Rosia MontanaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

In cadrul unei dezbateri desfasurate la finele saptamanii trecute la Tulcea, dezbatere la care a participat Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), Consiliul Judetean Alba a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o serie de propuneri de modificari legislative cu impact asupra dezvoltarii judetelor, vizand, in special o mai buna gestionare a resurselor financiare locale, potrivit publicatiei locale Informatia de Alba.

"Sunt masuri prin care anumite fonduri pot ramane la nivel judetean spre a fi folosite pentru a crea dezvoltare economica si locuri de munca. Am primit asigurarea ca, pana in luna august, propunerile noastre vor fi discutate in cadrul Guvernului", a declarat Florin Roman, Vicepresedinte al Consiliului Judetean Alba, prezent la intalnirea de la Tulcea.

"Judetul Alba a propus modificarea art. 32 (alin 1) si implicit art. 33(alin 3) din Legea 273/ 2006 privind finantele publice locale, astfel:

Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale se propune ca:

- o cota de 47% (fata de 41,75 % actual) sa fie alocata la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit;

- o cota de 13% (fata de 11,25% actual) sa fie alocata la bugetul local al judetului;

- o cota de 22% (fata de 18,5% actual) sa fie alocata intr-un cont distinct pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor precum si a bugetului local al judetului.

Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale si din cota de 22% (fata de 18,5% actual) prevazuta la art. 32 alin.(1), o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor.

De asemenea, se mai propune ca o cota de 25 % din redeventele miniere pentru activitati de exploatare ale tuturor detinatorilor de licente/permise de exploatare de pe teritoriul judetului, sa fie virata la bugetul local al judetului", scrie sursa citata.

Trebuie amintit ca localitatea Rosia Montana, acolo unde exista un adevarat interes si mari dezbateri pentru exploatarea resurselor de aur, se afla in judetul Alba.

"Sunt masuri, care daca se vor aplica, ar ajuta foarte mult judetele sa se dezvolte. In plus, in cazul judetelor ce detin resurse ale subsolului, asa cum este Alba, este normal ca si cetatenii acelor judete sa beneficieze direct de pe urma acestor bogatii, prin cotele din redevente ce ar trebui sa ramana la nivel local spre a fi folosite pentru dezvoltare", sustine Ion Dumitrel, presedintele CJ Alba.

Citeste pe aceeasi tema: