Contractul cu Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania ar urma sa fie reziliat in urmatoarele zile, si nu luni, asa cum anuntase saptamana trecuta ministrul Dan Sova, dupa ce vor mai fi stabilite unele detalii, Corpul de Control al premierului urmand in acelasi timp sa verifice derularea contractului de la data incheierii si pana in prezent, potrivit Mediafax.

Autostrada Transilvania in lucruFoto: Hotnews

Potrivit televiziunilor de stiri, autoritatile au o problema in negocierile de reziliere, mai exact in stabilirea depagubirilor pe care statul ar urma sa le dea catre Bechtel. Dan Sova si premierul Ponta au declarat ca aceste despagubiri ar fi de ordinul milioanelor de euro, desi alte surse au vorbit de-a lungul timpului de un contract-beton a carui reziliera ar atrage despagubiri de sute de milioane de euro.

Intre timp, au trecut 10 ani de la semnarea contractului, statul a platit 1,4 miliarde de euro catre Bechtel, iar americanii au terminat complet doar 52 de kilometri de autostrada si pe jumatate alti 64 de kilometri.

Corpul de control va verifica clauzele acestui contract si de ce acest contract nu poate fi reziliat, anunta Digi24 care informeaza ca partea americana nu este de acord cu cuantumul despagubirilor.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta spunea ca este vorba despre cateva milioane de euro, dar nu a avansat o cifra exact. Anterior, se avansase cifra de un miliard de euro saud e 500 de milioane de euro, sume infirmate insa, pe parcurs, de premier si de ministrul Dan Sova.

Dan Sova, ministrul delegat pentru proiectele din infrastructura, a declarat de la inceptul anului ca isi doreste rezilierea contractului cu Bechtel, insa datele anuntate pentru reziliere au fost mereu depasite, iar incetarea contractului a fost mereu amanata.

Ultima data, Dan Sova anuntat joi, 23 mai, ca incepand de astazi, luni 27 mai, contractul cu Bechtel va fi reziliat, insa, se pare ca si aceasta reziliere va fi amanata.

La inceputul anului, atunci cand Sova initia ideea rezilierii contractului cu Bechtel, datoriile statului roman catre compania americana se ridicau la circa 46 de milioane de euro - bani pentru lucrarile efectuate pana acum si neplatite de statul roman.

Pe tema rezilierii au existat si contre intre actualii ministri si fostii conducatori de la transporturi. In februarie, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare anunta ca, in cazul unei rezilieri a contractului, asa cum anunta Dan Sova, americanii de la Bechtel pot invoca o clauza de 500 de milioane de euro.

Sova: O reziliere bazata pe bun simt

"Voi propune rezilierea acestui contract si vreau sa va spun ca ma doare ca trebuie sa fac asta. Dar pentru lucrarile care mai trebuiesc facute pe tronsonul Turda-Gilau mai sunt 25 de milioane de platit. Pentru datoriile Suplacu de Barcau - Bors sunt inca 25. Sunt 50 de milioane de euro pe care statul roman le-a bugetat. Dar, ca sa terminam numai tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, ar trebui sa mai platim inca 250 de milioane de euro", sustineA Sova.

Ministrul pentru proiectele de infrastructura declara ca propunerea sa de reziliere a contractului cu Bechtel este "bazata pe bun simt".

In replica la declaratiile lui Dan Sova, fostul ministru al Transporturilor in guvernul Ungureanu, Alexandru Nazare declara ca o reziliere a contractului cu Bechtel nu s-ar putea rezilia fara pagube financiare pentru statul roman si ca ministru Sova "a ratat inca un moment sa taca inteligent".

"Socant! Iar <> contractul cu Bechtel! Ministrul "marilor proiecte" a ratat inca un moment sa taca inteligent. Domnul Sova ar fi trebuit sa citeasca contractul cu Bechtel inainte sa emita opinii. Sunt convins ca o prima lectura l-ar fi ajutat sa-si tempereze afirmatiile in privinta <>", sustinea Nazare.

"Evident ca analiza pe fond este corecta, acest contract este cel mai pagubos semnat vreodata. Este la fel de adevarat ca bugetul de stat nu poate sustine constructia autostrazii in termenii agreati initial de guvernul Nastase. La fel de adevarat este insa ca dupa ultima renegociere Bechtel a renuntat la constructia a 6 sectiuni, care incorporate in reteaua globala rutiera a UE devin eligibile spre finantare din 2014 (aspect pe care ministrul ar trebui sa-l aprofundeze, atat timp cat nici la audieri nici la prezentarea bugetului nu-l stapanea). De asemenea costul per kilometru a scazut de la 25 la 6.9 milioane euro per kilometru pentru cele doua sectiuni aflate in lucru", mai spune fostul ministru al Transporturilor.

Fostul ministru, Alexandru Nazare: Bechtel poate invoca o clauza de reziliere de 500 de milioane de euro

"Retorica ambigua a domnului ministru ma face sa cred ca inca nu i-a intalnit pe reprezentantii Bechtel si nici nu a citit contractul. Ar fi aflat pe aceasta cale ca Behtel poate invoca la reziliere o clauza de aproximativ 500 milioane euro. Poate ca dl Sova a bugetat acesti bani pe undeva si de aceea este asa increzator", a mai precizat Alexandru Nazare.

Ulterior, de-a lungul timpului, atata Dan Sova cat si premierul Ponta au infirmat aceste sume de ordinul sutelor de milioane de euro ca despagubiri acordate americanilor de la Bechtel in caz de reziliere a contractului.

Sova a declarat ca dupa rezilierea contractului cu Bechtel va solicita Corpului de Control al primului ministru sa verifice acest contract si sa se stabileasca cine este vinovat pentru acest fapt.

Sova: Autostrada Transivilania, terminata doar in concesiune sau PPP

El a admis ca Autostrada Transilvania este obligatoriu sa fie terminata, dar numai in concesiune sau in parteneriat public-privat.

"Bugetul de stat nu are posibilitatea acum sa sustina constructia acestei autostrazi. Facem toate eforturile necesare si am reusit sa gasim finantare pentru perioada 2007-2013 pentru Sebes -Turda. Pe Sebes-Turda acum se lucreaza la studiul de fezabilitate pentru transformarea tronsonului din drum expres in autostrada. Se va termina in iulie acest studiu de fezabilitate pentru recalibrarea drumului si dupa acea vom da drumul la licitatie'', a explicat Sova.

Ministrul delegat a adaugat ca ''nu se pune problema sa se liciteze in perioada urmatoare nimic'', ci va trebui sa se gaseasca formula financiara necesara pentru finantarea tuturor tronsoanelor care compun Autostrada Transilvania.

"Ca sa vedem cum o putem finaliza, va trebui sa gasim investitori pentru fiecare tronson. Ideea sa gasesti un singur investitor care sa faca toata autostrada Transilvania este o fictiune. Deci, trebuie sa gasesti investitori care sa ia concesiunea fiecarui tronson si sa facem Autostrada Transilvania in proiectul in care a fost facuta initial pe bani privati. Asta presupune concesiune sau PPP'', a aratat acesta.

Cel mai pagubos contract: Din 2003 si pana in 2013, americanii au construit 86 de km de autostrada din care doar 52 au fost dati in circulatie. Pretul? 1,4 mld. euro

Proiectul de construire a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov - Bors, a inceput in anul 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel, semnat de guvernul Nastase in anul 2003.

Contractul incheiat in guvernarea Nastase a fost un contract extrem de pagubos pentru statul roman, cu clauze avantajoase pentru firma americana si cu multe deazavantaje pentru partea romana. Practic, mare parte din sumele platitte de statul roman au fost, de fapt, despagubiri si dobanzi pentru intarzierile de plati.

Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta, insa pe anumite tronsoane au continuat ulterior.

Compania a finalizat pana acum 52 km de autostrada (Turda-Campia Turzii) din totalul de 415 km, iar termenul de finalizare a autostrazii fusese stabilit initial pentru anul 2011 si prelungit cu un an din cauza intreruperilor lucrarilor in 2005.

In august 2011, Ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu anunta ca statul roman este liber sa scoata la licitatie 6 tronsoane din Autostrada Transilvania dupa ce compania Bechtel a acceptat intreruperea contractului.

Practic, Bechtel renuntase la partea de autostrada intre Targu Mures si Brasov si Cluj-Vest (Gilau) si Suplacu de Barcau.

Dupa 10 ani de la semnarea contractului, statul roman are 52 de kilometri de autostrada in functiune, alti 64 de km (intre Suplacu de Barcau si Bors) pe jumatate gata si 1,4 miliarde de euro deja platite.

Practic, pe tronsonul de 64 de km de la Bors la Suplacu de Barcau, stadiul lucrarilor este de circa 55% in conditiile in care termenul de finalizare este anul acesta, asa cum precizau reprezentantii CNADNR in 2012.

Citeste si: ​​HARTA INTERACTIVA Radiografia autostrazilor aflate in constructie. Care sunt tronsoanele, cati kilometri, care sunt noile termene de finalizare si stadiul lucrarilor la zi