​Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a declarat ca va beneficia si el de initiativa legislativa pentru majorarea pensiilor militarilor, pe care a semnat-o, pentru ca in 2010 i-a fost redusa pensia cu 75%, numarandu-se intre cele circa 15.000 de persoane vizate de lege, informeaza Mediafax.

Corneliu DobritoiuFoto: Agerpres

Senatorul PNL Corneliu Dobritoiu a fost intrebat, miercuri, daca se va numara intre beneficiarii legii prin care sunt majorate pensiile militarilor care au fost scazute in 2010.

"Si eu am primit cu maxima darnicie o reducere de 75% a pensiei. Ulterior, ea...altii si-au mai revenit, am facut toate demersurile necesare. Nu am mai solicitat recalcularea, pentru ca eu am lucrat numai intr-o singura institutie si nu am vrut sa ma supun umilintelor la care guvernantii respectivi au incercat sa ne supuna. Deci eu nu am solicitat nimic si nu am batut niciun drum si n-am batut la poarta niciunui comisariat militar", a declarat Dobritoiu.

Intrebat daca se va numara printre cei care vor beneficia de revenirea la cuantumul initial al pensiei si la ce cuantum se ridica pensia dinaintea reducerii, Dobritoiu a afirmat ca "nu e un secret, eu am iesit la pensie cu gradul de general cu trei stele si pensia mea era in jur de 4100 de lei", a declarat senatorul PNL.

Senatorul a precizat ca sumele pentru asigurarea fondurilor pentru majorarea pensiilor militarilor care au fost reduse pot fi deduse din sumele celor ale caror pensii au fost crescute fara justificare, dar si din sumele ramase disponibile ca urmare a decesului unor pensionari militari.

Dobritoiu a precizat ca circa 15.000 de persoane se numara intre beneficiarii legii, iar efortul bugetar s-ar ridica la aproximativ 5 milioane de euro pe an, la nivelul Ministerului Apararii, conform estimarii realizate in vara anului trecut.

"De atunci incoace lucrurile au...situatia a evoluat in sensul - cu tristete spun - ca multi dintre pensionari au trecut la cele sfinte, deci cu atat mai...Asta inseamna ca suma care trebui platita este mai mica decat cea evaluata de noi in vara", a mai sustinut fostul ministru al Apararii.

El a criticat, de asemenea, fosta guvernare a PDL din perioada in care Gabriel Oprea era ministru al Apararii.

"Domniile lor au redus totul la cifre, intre timp, dupa cum bine stiti, multi oameni au murit de inima rea, avand in vedere faptul ca Guvernul tarii pe care ei au slujit-o i-a calcat in picioare si astazi Senatul, in intelepciunea sa, a dat un vot majoritar si ma bucur cu aceasta ocazie ca, ma rog, colegii din opozitie si-au dat seama de erorile grave comise pe timpul pe care au asigurat guvernarea acestei tari si pe timpul in care au adoptat masuri absolut aberante", a mai sustinut Dobritoiu.

Amintim ca generalul maior in rezerva Corneliu Dobritoiu a fost pus sub urmarire penala de DNA pe data de 16 aprilie, in sarcina lui retinandu-se infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participatiei improprii. Valoarea prejudiciului in dauna Ministerului Apararii Nationale este estimata la 1,2 milioane lei.

Corneliu Dobritoiu a confirmat, in aceeasi zi, ca procurorii au inceput urmarirea penala in cazul sau pentru ca ar fi influentat acordarea sau obtinerea unor foloase in dosarul privind atribuirea de locuinte de serviciu unor cadre militare.

"Sunt putin surprins ca dupa patru ani de zile, neaparand alte chestiuni la dosar, alte fapte... Dar ma rog (...) e o chestie lunga, acolo. Ceva de genul acesta: ca as fi influentat acordarea sau obtinerea unor foloase si asa mai departe. Deci, nimic. (...) Probabil ca sunt unele persoane care au interese directe sa nu cumva sa ajung la Ministerul Apararii si din cauza asta trebuie deschis un dosar penal care poate fi solutionat in 20 de ani si sa blocheze accesul... Nu stiu de ce se tem, pentru ca eu am aparat legea si acolo", a afirmat Dobritoiu.

Pe 12 aprilie, surse citate de Mediafax declarau ca procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala pe numele generalului in rezerva Traian Pigui, suspectat de abuz in serviciu in legatura cu modul in care ar fi avizat mai multe solicitari privind atribuirea de locuinte unor cadre militare.Potrivit surselor citate, procurorii militari anticoruptie verifica in acest dosar daca si fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu ar fi beneficiat astfel de o locuinta.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, in unanimitate, proiectul de lege prin care sunt majorate pensiile militare care au fost reduse in luna decembrie 2010, masura fiind aplicata doar in cazul celor care au obtinut sume mai mici dupa recalcularea sau revizuirea pensiilor.

Proiectul de lege initiat de mai multi parlamentari ai PNL si PSD, intre care Corneliu Dobritoiu si Gabriel Oprea, urmeaza sa fie supus votului final in Camera Deputatilor.

Potrivit actului normativ, adoptat de Senat, masura de majorare a pensiilor militare la nivelul din 2010 ar urma sa fie aplicata din luna urmatoare intrarii in vigoare a legii, cu toate ca Guvernul a sustinut ca data de intrare in vigoare 1 ianuarie 2014.

Pentru a putea beneficia de majorarea pensiilor, militarii care au inregistrat o reducere a acestor venituri trebuie sa adreseze Casei de Pensii o solicitare pentru emiterea unei decizii de revizuire.