Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu (PNL) este in atentia procurorilor militari din DNA intr-un dosar in care sunt cercetate mai multe cadre militare, printre care si generali, in legatura cu modul de atribuire a unor locuinte de serviciu, potrivit unor surse judiciare citate de agentia Mediafax.

Corneliu DobritoiuFoto: Agerpres

Sursele citate au declarat vineri ca procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala pe numele generalului in rezerva Traian Pigui, suspectat de abuz in serviciu in legatura cu modul in care ar fi avizat mai multe solicitari privind atribuirea de locuinte unor cadre militare.

Potrivit surselor citate, procurorii militari anticoruptie verifica in acest dosar daca si fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu ar fi beneficiat astfel de o locuinta.

Surse citate de Digi24 afirmasera ca procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele fostului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu.

DNA nu a confirmat informatia, marginandu-se sa precizeze, la intrebarea HotNews.ro daca s-a inceput urmarirea penala fata de Corneliu Dobritoiu: "In acest moment, informatia solicitata de dvs nu este publica, in conformitate cu art 12 alin 1 litera e si f din Legea 544/2001".

Mai multe cadre militare, intre care si generali, vizate in acest dosar vor fi audiate de procurorii militari de la DNA, au mai spus sursele judiciare.

Corneliu Dobritoiu: Am respectat cu strictete conditiile legii

Corneliu Dobritoiu a declarat, la Romania TV, ca a "respectat cu strictete toate conditiile necesare" pentru obtinerea locuintei de serviciu si ca locuinta de vacanta detinuta de sotia sa nu era o conditie care sa-l descalifice pentru obtinerea acestei locuinte de serviciu de la Ministerul Apararii.

Acesta afirma ca nu a fost instiintat oficial de existenta vreunui dosar pe numele sau si crede ca in spatele acestui este posibila o razbunare politica, in conditiile in care numele sau a fost vehiculat in urma cu o zi ca posibil ministru al Apararii: "Eu cred, presupun si sunt subiectiv aici, ca in momentul in care numele meu a aparut pe anumite scroll-uri ale televiziunilor ca as urma sa vin iarasi la conducerea Ministerului Apararii probabil ca a generat o anumita pasiune".

"Am respectat cu strictete toate conditiile necesare. Nu am mai avut casa de la Ministerul Apararii, nu eu am stabilit pretul, nu eram in relatii de subordonare cu structurile care au analizat dosarele", a argumentat acesta.

Intrebat daca sotia sa detinea o locuinta cand i s-a alocat acel apartament, Dobritoiu a precizat ca aceasta avea o casa de vacanta, care nu este insa prevazuta ca restrictie in lege.

Fostul ministru al Apararii a mentionat ca in urma cu patru ani a fost invitat de "organele de ancheta" si s-a prezentat impreuna cu un avocat, dar nu i s-a solicitat sa dea o declaratie.

"Voi raspunde oricaror solicitari daca vor veni din partea organelor de ancheta. (...) Daca dupa patru ani cineva vrea sa ... le stau la dispozitie", a mai spus Corneliu Dobritoiu.

Evenimentul Zilei afirma, citand surse militare, ca opt generali, printre care si secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale (MApN), Floarea Serban (demisa miercuri de premierul Victor Ponta), Corneliu Dobritoiu, Francisc Radici, Tudor Marcu, sunt vizati de Directia Nationala Anticoruptie.

"Ministerul Apararii se pregateste sa se constituie parte civila pentru a recupera prejudiciul care i-a fost creat prin repartizarea si vanzarea ilegala a locuintelor de serviciu catre mai multe persoane care nu aveau acest drept, care au declarat in fals la notar. Generalul Traian Pigui este deja urmarit penal. El a dat avizele pentru generali, stiind ca nu aveau dreptul legal. Au cumparat la pret subventionat si unii au vandut ulterior la pretul pietei. Apoi, altii si-au luat vile de sute de mii de euro. Au creat o paguba de peste un milion de lei noi, vor fi acuzati", au declarat, pentru Evz, surse din Minister.

Valoarea prejudiciului creat statului ar fi de 700.000 lei.