Alina Bica, avizata pozitiv pentru functia de procuror-sef al DIICOT, a dat dovada, de-a lungul activitatii profesionale, de spirit de initiativa si deschidere fata de noi tehnici si investigare a infractiunilor, arata Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii in motivare, potrivit Mediafax.

Alina BicaFoto: Agerpres

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) noteaza in motivare ca Alina Bica, propusa pentru sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, are o vechime ca procuror de 16 ani si patru luni, nu a fost sanctionata disciplinar in ultimii trei ani de activitate si a fost apreciata cu calificativul "foarte bine" la ultima evaluare.

documente

Avizul pozitiv al CSM in cazul Alinei Bica

(10 Mai 2013) PDF, 677KB

Din continutul proiectului de management prezentat de Bica, precum si din prestatia la interviul in fata Sectiei pentru procurori a CSM "rezulta ca aceasta a dat dovada de profesionalism, de o buna cunoastere a sistemului judiciar si a problemelor reale cu care se confrunta acesta, in special in ceea ce priveste activitatea DIICOT, institutie in cadrul careia si-a desfasurat activitatea in perioadele 2004 - 2009 si 2012 - prezent", se arata in motivare.

Sectia pentru procurori a CSM a mai notat in document ca Bica a indicat masuri adecvate pentru realizarea obiectivelor pe care le-a formulat in proiect, "in scopul cresterii performantelor DIICOT" si "in vederea realizarii unui sistem judiciar modern care sa se adapteze cerintelor Uniunii Europene".

Totodata, din modul in care si-a prezentat proiectul rezulta ca Alina Bica "si-a insusit capacitatile specifice actului managerial", potrivit motivarii CSM.

Alina Bica si-a prezentat proiectul de management si a fost intervievata joi in fata Sectiei pentru procurori a CSM, care i-a dat aviz pozitiv pentru ocuparea functiei de procuror-sef al DIICOT.

Joi dupa-amiaza, Alina Bica a fost audiata la CSM pentru functia de sef al DIICOT.

Alina Bica vrea trecerea Politiei Judiciare in subordinea DIICOT

Bica a sustinut ca politia judiciara trebuie trecuta in subordinea Ministerului Public si a pledat si ea pentru confiscarea extinsa sau valorificarea bunurilor sechestrate in vederea confiscarii.

Alina Bica a fost pusa in dificultate de catre presedintele CSM Oana Schmidt Haineala care a intrebat-o pe Bica (fost secretar de stat in mandatul ministrului Predoiu la Justitie)ce ar face daca va exista in viitor o cauza sau un dosar preluat de DIICOT si ce va viza un act normativ avizat cu semnatura de Alina Bica in perioada cand era secretar de stat.

- Haineala: La Ministerul Justitiei ati avut delegata atributia de a viza spre legalitate documentele. Daca intr-o situatie ipotetica va exista o infractiune, un dosar in care apare o lege, un act normativ pe care l-ati vizat spre legalitate si acest dosar este de competenta DIICOT - Ce veti face dvs in calitate de sef al institutiei?

- Alina Bica: Desigur, voi lua legatura cu procurorul general. Ii voi explica situatia. Imi voi prezenta punctul de vedere si voi solicita ca dosarul sa fie investigat de altcineva.

Presedintele CSM, procurorul Oana Haineala nu s-a aratat multumita de raspunsul Alinei Bica.

Alina Bica si-a inceput cariera de procuror in 1996. Din 2004, ea a fost procuror sef de birou la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organziata si Terorism, iar apoi procuror sef de serviciu la aceeasi institutie, unde in prezent este delegata in functia de consilier al procurorului sef al DIICOT. CV-ul Alinei Bica include si trei ani ca secretar de stat la Ministerul Justitiei, din ianuarie 2009 pana in mai 2012.

In perioada 1996-1999, Bica a fost magistrat in cadrul Parchetului Judecatoriei Sfantu Gheorghe, iar ulterior, pana in 2002, la Parchetul Tribunalului Brasov. Timp de un an (2002-2003), Alina Bica a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar din 2003, la Parchetul General. Incepand cu 2004, Bica a activat in cadrul DIICOT.

In septembrie anul trecut, numele Alinei Bica era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa era publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.

Citeste aici: