Reactie dura a Universitatii din Bucuresti fata de reducerea fondurilor din cercetare: Redistribuirea fondurilor s-a facut ignorand criteriile de performanta si rezultatele dovedite

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 23 aprilie 2013, 16:06 Actualitate | Esenţial


"Diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate in derulare, fara o evaluare prealabila, duce la dezorganizarea activitatilor planificate si asumate, si la descurajarea performantei in cercetare", a anuntat Universitatea din Bucuresti printr-un comunicat remis HotNews.ro. Sub titlul "Pozitia Universitatii din Bucuresti fata de reducerea de catre MEN a fondurilor alocate unor proiecte de cercetare", universitatea precizeaza ca "procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a inregistrat progrese calitative in ultimii ani (2011-2012) si dorim ca aceste progrese sa fie consolidate in continuare". 

Universitatea din Bucuresti avertizeaza ca "modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse si evaluate in competitia din 2012 si reducerea finantarii alocate initial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scaderea credibilitatii sistemului de finantare a cercetarii in Romania". Un alt punct important este "utilizarea in continuare a evaluatorilor straini, atat pentru obiectivitatea evaluarii, cat si pentru internationalizarea cercetarii romanesti", informeaza universitatea.

"Redistribuirea fondurilor intre diversele categorii de cercetare (in principal intre cercetarea fundamentala si cea aplicata) s-a facut fara o evaluare prealabila, ignorand criteriile de performanta si rezultatele dovedite pana in prezent in fiecare domeniu. In aceste conditii, Universitatea din Bucuresti considera ca ii sunt periclitate misiunea asumata, de institutie de cercetare avansata si educatie, si perspectivele de dezvoltare ca unul dintre principalii actori  in cercetarea romaneasca", anunta Universitatea din Bucuresti.

Comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Universitatea din Bucuresti

"Pozitia Universitatii din Bucuresti fata de reducerea de catre MEN a fondurilor alocate unor proiecte de cercetare

In  urma discutiilor purtate in Senatul Universitatii din Bucuresti si a informarii facute de catre domnul Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale si domnul Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, care au avut amabilitatea de a raspunde invitatiei de a participa la intrunirea extraordinara a Senatului Universitatii din Bucuresti din data de 19.04.2013, Universitatea din Bucuresti exprima urmatoarele puncte de vedere.

Apreciem eforturile MEN de a pastra bugetul alocat cercetarii pentru anul 2013 la cote comparabile cu acelea ale bugetului pentru cercetare din anul 2012. Cu toate acestea, diminuarea fondurilor pentru anumite proiecte de cercetare aflate in derulare, fara o evaluare prealabila, duce la dezorganizarea activitatilor planificate si asumate, si la descurajarea performantei in cercetare.

Modificarea termenelor de contractare pentru proiectele depuse si evaluate in competitia din 2012 si reducerea finantarii alocate initial pentru aceste proiecte contribuie, de asemenea, la scaderea credibilitatii sistemului de finantare a cercetarii in Romania.

Procesul de evaluare a proiectelor de cercetare a inregistrat progrese calitative in ultimii ani (2011-2012) si dorim ca aceste progrese sa fie consolidate in continuare. In acest sens, este esentiala alocarea unor fonduri judicioase pentru activitatile de evaluare. Consideram totodata ca este foarte importanta utilizarea in continuare a evaluatorilor straini, atat pentru obiectivitatea evaluarii, cat si pentru internationalizarea cercetarii romanesti.

Redistribuirea fondurilor intre diversele categorii de cercetare (in principal intre cercetarea fundamentala si cea aplicata) s-a facut fara o evaluare prealabila, ignorand criteriile de performanta si rezultatele dovedite pana in prezent in fiecare domeniu.

In aceste conditii, Universitatea din Bucuresti considera ca ii sunt periclitate misiunea asumata, de institutie de cercetare avansata si educatie, si perspectivele de dezvoltare ca unul dintre principalii actori  in cercetarea romaneasca".

De unde a pornit scandalul sub-finantarii din cercetare

Pe 10 aprilie, Ministerul Cercetarii anunta lansarea unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent (Sursa). Anuntul a venit in contextul in care pana atunci nu fusesera anuntate si nici finantate proiectele de cercetare care au castigat competitiile din toamna anului trecut in cadrul programelor Resurse Umane si Idei, si pe fondul intarzierii finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei.

In acest context, membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) au demisionat in bloc din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Membrii CNCS au explicat in urma cu mai bine de o saptamana, pe 12 aprilie, ca "bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii precedenti", iar "toate aceste modificari au fost anuntate fara nici o consultare prealabila a CNCS. Mai mult, aceste schimbari semnificative vin in contradictie cu asigurarile primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate in derulare".

Vezi aici pe larg cine sunt membrii demisionari ai CNCS si care sunt problemele din cercetare

In aceeasi zi cu demisia in bloc a membrilor CNCS, mai multi cercetatori de la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR) s-au adunat in fata Ministerului Cercetarii pentru a protesta fata de taierea de catre Ministerul Educatiei a sumelor alocate proiectelor de cercetare. "Protestam fata de aceasta taiere din pix de catre ministrul Educatiei a proiectelor de cercetare - 40% la programul Parteneriate, 55% la programul Idei", a declarat pentru HotNews.ro George Epurescu, cercetator stiintific III la INFLPR Magurele, care a explicat care este mecanismul finantarii pe aceste proiecte.

In replica, Ministerul Educatiei a anuntat ca a depus toate eforturile pentru demararea finantarii cercetarii, in conformitate cu legea bugetului de stat pe 2013.

Care sunt efectele taierii de fonduri in cercetare

"Finantarea cercetarii se realizeaza prin competitii de proiecte". Taierea sau plata intarziata a sumelor alocate acestor proiecte face ca unii cercetatori sa se trezeasca "someri peste noapte" sau "bulverseaza intregul plan de implementare" a unui proiect, a declarat pentru HotNews.ro conducerea demisionara a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice. Numai pe programele Resurse Umane si Idei lansate anul trecut, aproximativ 1.500 de oameni de stiinta nu vor avea parte de resurse financiare, in urma deciziilor luate recent, au declarat pentru HotNews.ro Mihai Dima (presedintele demisionar al CNCS), Radu Marinescu si Alexander Baumgarten (vicepresedinti CNCS).

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4223 vizualizari

 • -10 (32 voturi)    
  plang funeristii (Marţi, 23 aprilie 2013, 16:38)

  cuci [utilizator]

  anul trecut conducerea UB sarea in sus de bucurie ca il pot acuza pe Ponta de plagiat.....acuma plag dupa banii castigati numai din hartogarie...cercetare pe hartie...fara realizari practice...
  • -6 (6 voturi)    
   Te rog să mă scuzi... (Marţi, 23 aprilie 2013, 20:49)

   Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Dar Universitatea șerșetează pentru binele propriu, nu pentru scopuri practice. Să-și mai pună nenea X sau Y un ISI la codiță, să mai aflăm despre rolul social al marsupiului la puii de cangur sau despre ce probleme ecologice sunt într-o sticlă de bere și în rezulatul consumării acesteia asupra gardurilor din jur.
  • +7 (9 voturi)    
   Deutsche uber alles... (Marţi, 23 aprilie 2013, 22:29)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui cuci

   Nu vorba de funeristi sau anti-funeristi. E vorba de Cercetarea unei tari, membra a UE. Cand s-au facut reduceri de cheltuieli in Germania, s-a spus: "nu ne atingem de Sanatate si Cercetare". De aia Romania nu va fi niciodata precum Germania...
 • -6 (16 voturi)    
  prea târziu! (Marţi, 23 aprilie 2013, 16:55)

  BuLiGaS [utilizator]

  Păi da, dragă Universitate din Bucureşti.
  Reacţia este bună, dar venită prea târziu.
  În condiţiile în care pe 22 (adică ieri) trebuiau depuse la UEFISCDI actele adiţionale prin care cercetătorii subscriu la reducerile de fonduri, reacţia de azi este exact frecţie. Asta în condiţiile în care de multişor se discută despre povestea asta.
  Dezamăgit de lipsa de reacţie oportună.
  • +11 (11 voturi)    
   niciodata nu-i prea tarziu... (Marţi, 23 aprilie 2013, 22:12)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui BuLiGaS

   ...sa lupti impotriva mediocritatii si imposturii!
   • 0 (0 voturi)    
    Probleme, probleme (Duminică, 28 aprilie 2013, 19:49)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Deutschland, tanti, Deutschland. Oricum nivelul e jenant dar cu Germania ce-ai avut ?
 • +12 (32 voturi)    
  era de asteptat (Marţi, 23 aprilie 2013, 16:59)

  Piticot9 [utilizator]

  Dar i-a luat cam mult timp plagiatorului sa se razbune pentru verdictul de plagiat din septembrie
  • -14 (20 voturi)    
   Excelent! (Marţi, 23 aprilie 2013, 17:42)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

   Dupa ce l/au scos basma curata pe plagistor si pe latraii comunisti, dupa ce au votat "lumina usele", au luat/o in bot!
   Ce e frumos?!
   Daca unuia care are mai putin la glagorie ii pot reprosa ceva, astora cu multe "carti" cum sa le mai spun? Analfabeti, prosti, credului, papagali, ....
   Oricum, este prea putin!
   Asa va trebuie comunisti imputiti!
   • +13 (13 voturi)    
    e taman invers (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:21)

    Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    UB a decis ca teza de doctorat este un PLAGIAT, Nu incurcati borcanele.
   • +10 (10 voturi)    
    nu citi doar titlurile (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:53)

    Zeroth [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Dupa limbaj nici nu meriti un raspuns.
    Doar pentru luminarea ta, Universitatea Bucuresti a confirmat plagiatul si a cerut retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
    Iti recomand sa citesti si articolele, nu doar titlurile.
  • +5 (5 voturi)    
   s-a pronuntat (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:27)

   Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12839735-universitatea-din-bucuresti-anunta-astazi-ora-12-00-verdictul-final-cazul-victor-ponta-acuzat-plagiat.htm
 • +15 (21 voturi)    
  da? (Marţi, 23 aprilie 2013, 17:04)

  aricipogonici [utilizator]

  astia nu-s aia care o zis ca tontalau nu a plagiat?
 • +5 (23 voturi)    
  asa patsc puparaii (Marţi, 23 aprilie 2013, 17:04)

  dandra [utilizator]

  dupa ce l-au scos nevinovat pe pontilici, probabil, in speranta de a primi mai multi bani, acum si-au furat-o maxim.
  acest ponta e politicianul clasic.
  caragiale ar fi fost ultra impresionat de acest pacalici
  • +9 (9 voturi)    
   eroare.......... (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:17)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   crasa..........tocmai invers s-a intamplat,Univ. Bucuresti este cea care a confirmat plagiatul lui pontanescu, iar acum primeste......razbunarea.ok?
 • +4 (6 voturi)    
  asa va trebuie!!! (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:08)

  alizee [utilizator]

  Nu voi ati spus ca maretzul a plagiat?! Acum vretzi fonduri?! NIMIC.
  Vedetzi cum patinatzi ca poa(n)te il intrebatzi si pe Gigi behehecali ce scoala are si va da cu biblia in cap
 • +7 (7 voturi)    
  Rusine (Marţi, 23 aprilie 2013, 18:34)

  Dicu [utilizator]

  Au fost diminuate cu 55% multe contracte de la Idei, dar si cele 45% ramase vor ajunge efectiv la salariati
  probabil abia in iunie, adica salariile pe ianuarie si februarie diminuate cu 55 % vor ajunge prin iunie poate. Ce fac tinerii angajati pe acest tip de contracte, era singurul mod ca sa fie angajati in institute de cercetari, ca altfel nu se putea decat unul la 7 pensionari?
 • -4 (4 voturi)    
  Care criterii de performanță ? (Marţi, 23 aprilie 2013, 20:47)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Elefantul cu roți sau genetica literei Ț- subiectele de interes ale ”cercetărilor” Universității București nu trebuie perturbate nici măcar cu o fărămă pentru că trebuie și gura lu profesoru să mănânce ceva, să mai cardească un ISI pe banii contribuabilului și eventual să se dea mare și rotund cum nu-l înțelege Ponta cel plagiator. Altfel, poate că ar fi excelent dacă un profesor universitar ar fi ceea ce scrie în fișa postului -profesor.
  • +5 (5 voturi)    
   Si comunistii simteau la fel! (Marţi, 23 aprilie 2013, 22:21)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   Nici ei nu-i inghiteau pe profesorii universitari...
  • 0 (2 voturi)    
   minus (Miercuri, 24 aprilie 2013, 15:13)

   ruddy [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   Daca as putea ti-as da un milion de minusuri, pacat ca Hotnews nu imi da voie. Stai jos in banca ta primata cu patru clase. Cand vrei sa vorbesti cu oamenii mari sa ridici doua degete si daca o sa considere ca este momentul sa vorbesti atunci vei vorbi.
   • 0 (2 voturi)    
    Măgarule, Ghiță bucătarule... (Duminică, 28 aprilie 2013, 19:51)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui ruddy

    Trist ai fost, și-o să fii și mai trist. De ce ? Așa, ca să cerceteze cineva de ce ai urechi mărețe și ce e între ele...aud că te au ăia cu expoziția de scheleți în vedere ca și exponat pentru nimic. Nimic între urechi, evident, nu ești tu chiar așa de important.
 • +9 (9 voturi)    
  raspunsuri la multi p-afariști (Marţi, 23 aprilie 2013, 23:00)

  BuLiGaS [utilizator]

  1. Nu doar Universitatea din București a fost afectată de această decizie. In fapt, nu cred că mai mult de 20% din proiectele cărora li s-a redus finanțarea erau de la Universitatea București. Restul sunt de la alte universități și instituții de cercetare din București și din țară.
  2. Totuși, după știința mea, Universitatea din București este singura care a luat poziție, dintre universitățile românești, cu privire la problema asta. Celelalte au tăcut oportunist - chiar și faimoasa UBB Cluj.
  3. Chiar dacă a luat poziție, Universitatea București a luat-o prea târziu, la spartul târgului, când reacția ei este retorică pură. Ieri, pe 22, trebuiau depuse la UEFISCDI actele aditionale la contractele de cercetare prin care conducatorii de granturi subscriau la tăierile de fonduri. Din comunicatul universității aș fi vrut să aflu dacă rectorul/senatul a blocat semnarea contractelor adiționale. Asta era ceva ce puteau face - pentru că pe acele acte adiționale e nevoie de semnătura rectorului universității. Dacă au făcut asta, de ce n-au spus? Dacă nu au făcut-o, aș vrea o justificare de la ei de ce nu au recurs la această măsură extremă.
  4. Universitatea din București e cea care a probat fără putință de tăgadă că doctoratul lui Ponta este plagiat. A vedea însă în această măsură de tăiere a fondurilor o poliță plătită este absolut naiv, pe motiv de vezi pt. 1.
  5. Fondurile tăiate cu 55 % pot insemna tăieri în salarii mai mari de 55%. Depinde de cum e gândit bugetul proiectului. Mi-e greu să cred însă că fiecare director de proiect nu va trebui să taie cel puțin 40% din buget. Pe care bani oricum îi vor primi in iunie, cum spunea cineva mai sus. În timpul ăsta, tinerii cercetători au cam murit de foame.
  6. Consecința? Eu, tânăr cercetător, am șters-o din România la anul.
  • 0 (0 voturi)    
   HABARNAMISTI (Miercuri, 24 aprilie 2013, 15:16)

   ruddy [utilizator] i-a raspuns lui BuLiGaS

   Multi oameni de pe aici se pare ca nu stiu de faptul ca UB a zis jos plagiatul...nu mai postati in necunostinta de cauza colegi forumisti....
 • +4 (4 voturi)    
  titlul este exagerat (Marţi, 23 aprilie 2013, 23:55)

  anonim3 [utilizator]

  Reactia nu mi se pare dura. Textul este decent, mult prea decent fata de cele ce ar fi putut sa fie spuse. Oare faptul ca textul este bland si tarziu se datoreaza faptului ca presedintele Senatului UB este deputat USL (PNL)?
 • -2 (2 voturi)    
  75% (Miercuri, 24 aprilie 2013, 7:31)

  Paul_ [utilizator]

  Taierea banilor pentru cercetare este un lucru rau.

  Insa, cei care aratati cu degetul numai spre guvernul actual, ar putea sa isi aduca aminte ce ministru a semnat reducerea cu 75% a finantarii pe programul IDEI.
  • 0 (0 voturi)    
   Diferenta este ca... (Miercuri, 24 aprilie 2013, 15:15)

   ruddy [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   USL "iubeste" cercetarea. Au promis ca vor investi mai multi bani in cercetare fata de predecesorii sai. Ce sa vezi...folosind un dictionar usl=roman rezulta faptul ca mai multi = mai putini.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by