Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, a declarat vineri ca 11 dintre cei 17 membri demisionari ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) aveau in finantare contracte cu echipe de cercetare din care facea parte un singur om, transmite Agerpres.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

"Din cei 17 membri ai CNCSIS [este vorba despre CNCS, care s-a constituit in 2011 prin reorganizarea CNCSIS - n.red.] 11 au in finantare contracte de acest tip cu asa-zise echipe de cercetare din care face parte un singur om si care este directorul proiectului. (...) Acest lucru nu-l putem accepta si nu-l vom continua. Aceasta demisie de onoare vine ca urmare a faptului ca cerusem universitatilor si institutelor de cercetare propuneri pentru noi consilii. Oricum, CNCSIS urma sa fie schimbat, pentru ca asa ceva nu putea sa fie acceptat si nu va fi acceptat", a declarat Mihnea Costoiu la finalul sectiunii Educatie a "Atelierelor Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului National al PSD.

Potrivit ministrului delegat, decizia pe care a luat-o de a incerca sa realoce sumele pentru cercetare nu a facut "decat sa miste un cuib", "un grup de oameni" care au incercat in acesti ani sa-si "aloce propriilor entitati si sa preia in coordonare un numar foarte mare de proiecte aflate la dispozitia lor".

Mihnea Costoiu a sustinut ca in niciun guvern PSD, niciun profesor care a fost in vreo comisie care coordona cercetarea nu a avut permisiunea sa depuna proiecte pentru a fi finantate. "Am considerat anormal ca un om care face regulile sa poate sa participe la o competitie si sa primeasca bani pe regulile pe care le-a facut el sau pe evaluarile pe care le face sau decide. Acest lucru a deranjat", a sustinut Costoiu, citat de Agerpres.

Amintim ca membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) au demisionat in bloc pe 12 aprilie din organismul care asista Ministerul Educatiei in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea activitatilor de cercetare stiintifica din Romania. Motivul il reprezinta faptul ca nici in prezent nu au fost anuntate si finantate proiectele de cercetare care au castigat competitia din toamna anului trecut (in cadrul programelor Resurse Umane si Idei), intarzierea finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei, toate acestea in conditiile in care tocmai a fost lansata o noua competitie a proiectelor in cadrul programului Parteneriate, a anuntat CNCS printr-un comunicat de presa.

Citeste si: