Autorul articolului din The Sun care prevesteste exterminarea britanicilor odata cu sosirea imigrantilor romani infestati cu TBC a fost si el eroul unei intamplari mai putin fericite in presa britanica, cand a incercat sa demonstreze lipsa de vigilenta a serviciilor de imigratie pozand intr-un kosovar care doreste sa obtina azil in Regat.

Potrivit unui articol publica de The Guardian in 2005, Brian Flynn, care fusese pana nu demult corespondent in New York pentru The Sun, s-a prezentat la centrul pentru imigranti pretinzand ca vine din Kosovo.

Ofiterii de imigratie din Dover i-au adus un translator, dar Brian Flynn nu a fost capabil sa vorbeasca in niciuna dintre limbile folosite in regiune, sarba, albaneza sau croata.

Ideea nu era originala, in conditiile in care un alt ziarist de la The Sun, Oliver Harvey a reusit sa obtina asistenta sociala pretinzand ca este un refugiat din Republica Moldova.

Harvey s-a prezentat ca fiind Anatoli Tal, un ziarist moldovean care fugea de opresiunea din tara, vorbind cu un accent estic in discutiile cu oficialii britanici.

In articol, Harvey a explicat cum a evitat capcana in care a cazut Flynn.

"Am spus ca sunt cetatean rus si ca limba mea materna este rusa. Cel care ma intervieva a intrebat: 'Ai nevoie de un translator? Am raspuns: 'Nu, nu. Engleza mea e foarte buna. Am o diploma in engleza si presa".

Harvey a precizat ca toate cunostintele sale despre Moldova s-au bazat pe "cinci minute pe internet".

Dar Brian Flynn are si un mare merit: alaturi de colegul sau Ryan Parry si in colaborare cu Centrul Wiesenthal a descoperit locul in care se ascundea Ladislaus Csizsik-Csatary, un cetatean ungar acuzat de crime de razboi si de organizarea trimiterii la Auschwitz a 15.000 de evrei.

Mai multe aici si aici.