Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist in 26 martie, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

Acesta a precizat ca proiectul de lege urmeaza sa fie facut public in cursul zilei de miercuri, dupa sedinta de guvern, si sa fie adoptat saptamana viitoare.

De asemenea, proiectul va fi trimis si la CEDO, care va putea formula observatii pana la data asumarii raspunderii.

Victor Ponta precizase marti seara, dupa o sedinta a conducerii USL, ca restituirea in natura a proprietatilor nationalizate de regimul comunist va fi prioritara.

In cazul imobilelor folosite ca scoli, spitale sau institutii culturale ar putea fi inclusa obligatia pastrarii destinatiei actuale timp de 20 de ani.

Procesul de restituire in natura ar urma sa dureze doi ani, dupa care in al treilea an se va trece la "restituiri in echivalent pentru terenuri de la ADS (Administratia Domeniilor Statului) sau unde mai pot fi gasite", a explicat Ponta.

Potrivit proiectului de lege va propune cel mai probabil ca restituirile in bani sa se faca pe o perioada de 7 ani.

Restituirile care vor fi obtinute de persoanele care au cumparat drepturile litigioase de la fostii proprietari vor fi impozitate cu 85%, a spus Victor Ponta, care a adaugat ca nu se teme de o eventuala contestare in fata Curtii Constitutionale a acestei prevederi, intrucat este vorba de impozite si taxe.