Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative din cadrul SNSPA a lansat trei propuneri de revizuire a Constitutiei. Propunerile au fost facute in urma unei dezbateri pe tema "consacrarii in textul Constitutiei Romaniei a dreptului la buna administrare" si vor fi inaintate Forumului Constitutional si comisiei pentru revizuirea Constitutiei, anunta SNSPA printr-un comunicat remis HotNews.ro.

Propunerile se refera la buna administrare, care presupune ca orice persoana va avea acces la toate documentele unui dosar administrativ care il priveste, informeaza Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Cele trei propuneri de revizuire a Constitutiei Romaniei:

1. Introducerea la Titlul II, Cap. II a urmatorului articol:

(1) Orice persoana are dreptul de a beneficia, in raporturile sale cu administratia publica, de un tratament impartial, echitabil si intr-un termen rezonabil.

(2)Procedura administrativa reglementata prin lege va asigura dreptul persoanei de a fi ascultata inainte de luarea oricarei masuri individuale care o priveste, dreptul de acces la propriul dosar, precum si obligatia de motivare a deciziilor.

2. Introducerea la art. 59 a unui nou alineat, avand urmatorulcontinut:

Avocatul Poporului urmareste respectarea de catre administratia publica a principiilor bunei administrari si formuleaza recomandarile necesare.

3. Introducerea, dupa art. 117, a unui articol, cu urmatorul continut:

Administratia publica isi desfasoara activitatea cu respectarea legalitatii, proportionalitatii, transparentei si a altor principii de buna administrare prevazute de lege.

Aceste propuneri vor fi inaintate Forumului Constitutional si comisiei pentru revizuirea Constitutiei, anunta SNSPA intr-un comunicat care are antetul Ministerului Educatiei.

Propunerile s-au conturat in cadrul "Laboratorului administrativ - constitutional", care este un ciclu de dezbateri lansat de SNSPA pe problematica administratiei publice in contextul revizuirii legii fundamentale. Pe 25 februarie 2013, Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative (C.D.P.S.A.) din SNSPA a dezbatut "chestiunea consacrarii in textul Constitutiei Romaniei a dreptului la buna administrare", se arata in comunicatul citat.

"Buna administrare presupune o conduita corecta a administratiei publice, prin care actele administrative trebuie motivate, in vederea protejarii drepturilor si intereselor cetatenilor. De asemenea, presupune ca orice persoana va avea acces la toate documentele unui dosar administrativ care il priveste. Inscrierea in Constitutia Romaniei a dreptului la buna administrare reprezinta consacrarea unui drept prevazut de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene", informeaza SNSPA.

Comunicatul precizeaza ca "participantii la dezbatere - universitari, magistrati, inalti functionari publici, practicieni - au subliniat importanta administratiei publice ca interfata intre puterea politica si cetatean si nevoia recunoasterii ca valoare protejata si garantata constitutional a corectitudinii procedurale administrative".

"Prin consacrarea dreptului la buna administrare ca drept fundamental, Constitutia ar asigura cetateanului roman o protectie de care cetateanul european se bucura deja, in raport cu institutiile Uniunii Europene. In plus, in cadrul dezbaterilor s-a relevat nevoia instituirii standardelor bunei administrari, ca obligatie pentru administratia publica si, totodata, extinderea rolului Avocatului Poporului in urmarirea respectarii acestuia", sustine SNSPA.

USL a decis constituirea unui Forum constitutional, condus de Cristian Parvulescu

Amintim ca pe 18 februarie Uniunea Social Liberala a decis constituirea unui Forum constitutional, condus de o persoana din societatea civila - fiind desemnat politologul Cristian Parvulescu - si in care vor fi reprezentate principalele institutii ale statului. Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a anuntat ca Forumul va lucra pana pe data de 5 mai, raportul acestuia urmand sa stea la baza activitatii Comisiei de revizuire a Constitutiei.

In acest Forum constitutional vor fi reprezentate toate institutiile, Guvernul, Presedintia, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii si toate organizatiile neguvernamentale care doresc sa participe la acest efort, sa se depuna propunerile de revizuire atat din partea partidelor, cat si din partea oricaror altor organizatii, a declarat premierul Ponta.

Crin Antonescu, presedintele Senatului, a declarat ca "dorim ca in toamna acestui an sa putem ajunge cu proiectul finalizat la referendum pentru votul popular, asta ar insemna ca undeva spre jumatatea lunii mai sa putem intra in faza de finalizare".

Luni, 4 martie, Asociatia Pro Democratia anunta ca asteapta donatii sau sponsorizari pentru desfasurarea lucrarilor Forumului Constitutional, insarcinat cu elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei din partea societatii civile.

"Datorita complexitatii activitatilor, a timpului disponibil scurt, dar si a mijloacelor financiare restranse aflate la dispozitia organizatorilor facem un apel catre toate persoanele fizice, organizatiile sau institutiile interesate sa sustina activitatile din cadrul Forumului Constitutional prin intermediul unor donatii sau sponsorizari", informa Asociatia Pro Democratia printr-un comunicat de presa.

Citeste si: