O parte din carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost trimisa de la depozitul din judetul Ilfov la sapte locatii, produsele nemaifiind gasite la aceste unitati, intrucat au fost achizitionate cantitati mici, de trei-patru kilograme. Printre destinatii s-a numarat si o gradinita, potrivit TVR. Responsabilii acesteia au returnat insa carnea, pentru ca nu le-a placut cum era etichetata.

Ladopoulos Georgios, proprietarul depozitului "Meatteam" din Ilfov, in care autoritatile au gasit carne de cal, etichetata drept carne de vita, spune ca a cumparat carnea de la o firma din Blaj, ca ambalajele erau etichetate diferit de firme din Brasov si Botosani si ca la Ilfov au ajuns circa 200 kg de carne despre care stia ca e vita, potrivit Telejurnalului TVR.

Autoritatile din Alba sustin insa ca firma din Blaj ar fi luat carnea chiar de la firma ilfoveana: "Undeva la trei luni de zile dupa ce carnea a fost achizitionata din Bucuresti, a fost revanduta societatii din Bucuresti cu o diferenta foarte foarte mica de pret", explica prefectul de Alba.

"O tara intreaga se ocupa de aceste 100 de kg care au intrat in comert, sau de fapt vor sa acopere ceva mult mai grav", crede proprietarul depozitului "Meatteam" din Ilfov.

Presedintele ANSVA a precizat ca, potrivit listei de distributie de la depozitul din judetul Ilfov unde a fost gasita carne de cal etichetata drept carne de vita, cantitati din lotul respectiv aju auns in unitati din industria alimentara. Unitatile respective au fost verificate de inspectorii ANSVSA. Acestia au constatat ca unitatile au achizitionat cantitati mici de carne de la depozitul din Ilfov, respectiv aproximativ trei-patru kilograme pe fiecare unitate, carnea nemaifiind gasita.

Potrivit sefului ANSVA, in depozitul din Ilfov a fost gasita carne congelata etichetate drept "vrabioara de vita", probele ridicate in urma verificarilor indicand faptul ca este carne de cal. Turcanu a mai spus ca se fac verificari pentru a se stabili daca din punct de vedere microbiologic aceasta carne are probleme.

Mihai Turcanu a precizat ca au fost sesizate Politia Ilfov si Politia Alba, pentru a se verifica de unde provine carnea, existand posibilitatea ca aceasta sa fi fost adusa ilegal in unitatea de depozitare.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat joi, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Victor Ponta, ca Franta a apreciat foarte mult cooperarea Guvernului roman in elucidarea problemei carnii de cal, etichetate ca fiind de vita, scandal in care Romania fusese acuzata pe nedrept, informeaza Agerpres.

"Am abordat (in cadrul intrevederii - n.red.) chestiunea a etichetarii carnii si a tipurilor de carne care sunt utilizate in industria agroalimentara si scandalul pe care il cunoasteti deja si care a provocat o serie de tensiuni. Ne-am dat seama ca relatiile stranse in industria agroalimentara impun statelor Uniunii Europene sa coopereze strans si activ. Am apreciat foarte mult cooperarea eficace a Romaniei. In aceasta chestiune, Romania fusese acuzata pe nedrept. Pentru Romania era clar ca exporta carne de cal si nu altceva. A devenit evident ca aveam de a face cu o frauda organizata de catre comercianti", a declarat Jean-Marc Ayrault.