Sesiunea speciala a Bacalaureatului 2013 se va desfasura in perioada 18 mai - 31 mai 2013, informeaza Ministerul Educatiei. Sesiunea speciala este organizata pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a care participa la loturile olimpice si la competitiile sportive si artistice internationale care se desfasoara in perioada sesiunii normale de bacalaureat.

Ministerul Educatiei a publicat miercuri, 20 februarie, o nota care prevede ca "pentru asigurarea participarii elevilor din clasele a XII-a/a XIII-a la loturile nationale de pregatire pentru competitiile internationale si la competitiile internationale 2013", sesiunea speciala de bacalaureat de anul acesta se va desfasura in perioada 18 mai - 31 mai 2013.

"In conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, valabila si pentru anul 2013, (...) 'MECTS organizeaza in fiecare an scolar o sesiune speciala de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanti la loturile olimpice si la competitiile sportive si artistice internationale care se desfasoara in perioada sesiunii normale de bacalaureat. Calendarul sesiunii speciale se aproba prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului'", se arata in nota publicata de minister.

2012: Promovabilitate de 34,20% la sesiunea speciala pentru olimpici si participanti la concursuri sportive

Amintim ca anul trecut la sesiunea speciala a Bacalaureatului 2012 promovabilitatea a fost de 34,20%. La acea sesiune au fost inscrisi 880 de candidati, au fost prezenti 877 si au fost admisi 300. In total au fost eliminati pentru ca au incercat sa copieze 25 de candidati. Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Stelian Fedorca, a precizat atunci ca majoritatea celor care au picat sunt dintre candidatii care participa la olimpiade si concursuri internationale sportive.

Din totalul de 880 de elevi inscrisi anul trecut la bacalaureatul special, "doar 45 sunt olimpici care participa la olimpiade internationale pe diverse discipline si care nu sunt sportivi", a declarat pentru HotNews.ro Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica. Pe de alta parte, si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) si Ministerului Educatiei sa demareze o investigatie, dupa ce la sesiunea speciala organizata pentru olimpici au participat peste 900 de candidati, desi la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activau doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat.

In replica, Ministerul Educatiei a precizat atunci ca listele cu participantii la competitiile sportive care opteaza sa sustina bacalaureatul in sesiunea speciala sunt avizate si asumate integral de catre federatiile sportive nationale.

Citeste si: