Deputatul PSD Anghel Stanciu a criticat marti Guvernul Ponta pentru ca a alocat Educatiei un buget de doar 3,14% din PIB si pentru ca ar fi copiat din bugetele prezentate de Guvernul Boc. "Acest buget il stiu de 10 ani. Era bine macar sa se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din bugetul lui Boc. Inseamna ca a fost bun bugetul lui Boc", a spus Anghel Stanciu in Comisia de invatamint.

Anghel StanciuFoto: Agerpres

"Astazi pentru mine este o zi neagra. Si am in fata un articol de 24 septembrie 2003 cu urmatorul titlu: 'PSD promite pentru invatamant 6% din PIB pana in 2007'", a continuat deputatul social-democrat.

"Daca un prim-ministru tanar, un ministru de Finante tanar, un ministru al Bugetului - Liviu Voinea - mult mai tanar si conferentiar universitar daca nu ma insel, gasesc sa copieze de la cap la coada bugetul domnului Gherghina, atunci ma intreb: de ce am cheltuit bani cu dansii pentru scoala?", s-a intrebat retoric Anghel Stanciu. "Acest buget il stiu de 10 ani. Era bine macar sa se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din bugetul lui Boc. Inseamna ca a fost bun bugetul lui Boc", a continuat deputatul social-democrat.

"Cu un astfel de buget, obiectivele pe care le-am laudat la investirea domnilor ministri si un program de guvernare aplicat catre elev, dar si catre profesor, sunt greu de indeplinit. Nu stiu ce guvern trebuie sa mai vina sa inteleaga ca sansa Romaniei o reprezinta invatamantul si cercetarea. Cat va trebui sa mai asteptam sa invatam de la finlandezi, norvegieni, suedezi, daca vreti si de la nemti ca n-aveau ce manca dupa al doilea razboi mondial si au dat 9% din PIB, de la japonezi. Noi ce dorim?", a mai spus Stanciu.

Cele mai importante declaratii ale deputatului PSD Anghel Stanciu:

  • Astazi pentru mine este o zi neagra, pentru ca nu poti sa asisti la rezultatul unei lupte de 20 de ani.
  • Si am in fata un articol de 24 septembrie 2003 cu urmatorul titlu: 'PSD promite pentru invatamant 6% din PIB pana in 2007'.
  • O am in fata si pe doamna invatamantului romanesc, profesor Ecaterina Andronescu, cu care am reusit sa introducem in legea invatamantului prevederea ca 6% din PIB se va aloca de la bugetul de stat. A fost celebrul articol 170 din legea invatamantului 84/1995.
  • Acest text a fost preluat apoi si in Legea 1/2011. Nu am stiinta ca acest articol sa fie eliminat.
  • Ceea ce ma surprinde si ma face sa declar efectiv ca astazi e o zi neagra este faptul ca noi ne-am batut din 1992 pentru a introduce o cota in lege din PIB. Si a fost batalia pentru 4%. Apoi ne-am batut pentru 6% si s-a trecut si acest 6% care a fost sa zicem aproximativ dat intr-un singur an. 
  • Astazi ne gasim pe un buget care are 3,14% din PIB, asa cum spune bugetul cetateanului, adica 4,4 miliarde de euro.
  • Cu un astfel de buget, obiectivele pe care le-am laudat la investirea domnilor ministri, si frumoase intr-adevar, si un program de guvernare as spune eu aplicat catre elev, dar si catre profesor, sunt greu de indeplinit. Nu stiu ce guvern trebuie sa mai vina sa inteleaga odata ca sansa Romaniei o reprezinta invatamantul si cercetarea.
  • Cat va trebui sa mai asteptam sa invatam de la finlandezi, de la norvegieni, de la suedezi, daca vreti si de la nemti - ca n-aveau ce manca dupa al doilea Razboi Mondial cand au dat 8-9% din PIB, de la japonezi. Noi ce dorim?
  • A spune ca nu sunt bani, ca nu am o paine sau cum spunea dl Chitoiu ca e un tort - cam amar tortul asta - si ca taiem felii din el. Pai nu conteaza cat de mare e tortul, 6% e 6%. Ne uitam in jur si vedem unde suntem cu aceasta scoala care in unele localitati mai este construita din chirpici.
  • Va doresc succes domnilor ministri, dar daca un prim-ministru tanar, un ministru de Finante tanar, un ministru al Bugetului - Liviu Voinea - mult mai tanar si conferentiar universitar daca nu ma insel, gasesc sa copieze de la cap la coada bugetul domnului Gherghina, atunci ma intreb: de ce am cheltuit bani cu dansii pentru scoala? Pentru ca acest buget il stiu de 10 ani. Era bine macar sa se schimbe programul, softul. Sunt cifre la a treia zecimala copiate din bugetul lui Boc. Inseamna ca a fost bun bugetul lui Boc.
  • De aceea sunt revoltat si indiferent de consecinte, pentru ca nu mai sunt o tanara speranta dupa al saselea mandat in Parlament si in aceasta comisie, cel putin la rectificare - si aici ma adresez in primul rand domnilor ministri, dar si doamnei ministru si domnului presedinte Tilvar (Angel Tilvar, presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor - n.red.) - sa nu mai avem situatia din 2011 cand bugetul invatamantului a fost rectificat in minus.
  • Am si eu niste amendamente: de crestere la 6% din PIB, chiar prin majorarea deficitului bugetar. Mai am amendamente care privesc scolile din colegiul meu si pe care o sa le discutam la timpul respectiv.
  • Sper ca nu va fi nevoie sa ajung sa conduc Camera Deputatilor din postura de decan de varsta ca sa vad odata pentru totdeauna aplicati cei 6% din PIB pe care ii plimbam din 2006 ca moastele Sfintei Paraschiva. Scoatem afara sa vada publicul o data pe zi si pe urma restul de zile in tot anul il ducem inapoi la 3%.

Citeste si: