"Comisia de eliberare conditionata a acceptat cererea depusa de Sorin Ovidiu Vintu, considerand ca este indeplinita conditia legala. A rezultat ca 32,9 zile pot fi considerate ca lucrate, respectiv scazute din pedeapsa", a declarat, pentru HotNews.ro, Georgiana Gherman, purtator de cuvant la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Sorin Ovidiu Vintu a publicat la editura C.H.Beck lucrarea "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare". Decizia finala va fi luata insa de instanta, termenul de judecata fiind in luna ianuarie 2013.

Sorin Ovidiu VintuFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit legii, daca un detinut executa munca in folosul comunitatii sau lucrari stiintifice poate beneficia de eliberarea conditionata. Pentru redactarea lucarii trebuie intrunite o serie de conditii legale: intocmita o cerere, propusa o lucrare, stabilit un program de lucru, prezentata evolutia lucrarii etc. Editura la care urmeaza sa fie publicata trebuie avizata de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din invatamantul superior."

Si Adrian Nastase a efectuat o solicitare de intocmire a unei lucrari stiintifice, care a fost aprobata, insa pana in acest moment nu a fost inregistrata o cerere de eliberare conditionata, a mai spus purtatorul de cuvant al ANP, pentru Hotnews.ro.

"Nu am facut nicio cere de eliberare conditionata, este o informatie eronata aparuta in presa. Comisia de eliberari conditionate din cadrul penitenciarului este cea care analizeaza activitatea detinutului si decide sau nu daca indeplineste conditiile pentru eliberare conditionata sau reducerea pedepsei", a precizat, pentru HotNews.ro, Ion Cazacu, avocatul fostului premier.

Cererea lui Sorin Ovidiu Vintu de liberare conditionata, depusa in 4 decembrie 2012, va fi judecata de Judecatoria Sectorul 4 in data de 17 ianuarie 2013.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat 21 ianuarie la un an de inchisoare cu executare in procesul de santaj cu Sebastian Ghita si se afla in prezent la penitenciarul Jilava.

In 23 mai 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost trimisi in judecata, in stare de arest, pentru santaj, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit acuzarii, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le dea suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor, de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

Potrivit legii, un detinut poate fi liberat conditionat dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa, daca pedeapsa nu este mai mare de 10 ani.

In jurul datei de 17 ianuarie curge termenul de doua treimi din pedeapsa in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu.

Si Adrian Nastase a obtinut, in 5 decembrie, prin sentinta definitiva, reducerea pedepsei cu 7 zile, dupa ce s-a scazut perioada petrecuta la Spitalul Floreasca.