Premierul Victor Ponta a dezmintit stirea potrivit careia Guvernul ar intentiona sa modifice legea privind punerea in aplicare a Noului Cod penal, modificare prin care informatiile obtinute pe mandate de siguranta nationala pot fi utilizate ca proba in instanta doar in cadrul dosarelor care vizeaza infractiuni la adresa securitatii nationale.

"Nu am in intentie asa ceva. Nu stiu de unde a aparut subiectul. La guvern nu a aparut acest proiect de lege. Nu am auzit de o asemenea intentie. Daca cineva din guvern va propune acest lucru, nu sunt de acord si nici nu o sa-l promovez. Guvernul mai are mandat pana la intrarea in atributii a noului Parlament, adica 20 decembrie. Tot acest subiect este unul fals. Sper sa nu fie o simpla dezinformare de campanie electorala", a spus Ponta, intr-o interventie la B1 TV.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul este pe cale sa limiteze drastic atributiile SRI si posibilitatea serviciului de a valorifica in instanta, ca probe, informatii care privesc marea coruptie.

Modificarile operate la legea sigurantei nationale, daca vor intra in vigoare, ar avea ca efect si compromiterea unor dosare de coruptie deja incepute in temeiul unor mandate pe siguranta nationala, au precizat sursele citate.

Modificarea cheie prevede, in esenta, ca informatiile obtinute pe mandate de siguranta nationala pot fi utilizate ca proba in instanta doar in cadrul dosarelor care vizeaza infractiuni la adresa securitatii nationale. Modificarea, initiata de Ministerul Justitiei, se afla in prezent pe circuitul guvernamental al avizarii.

Potrivit surselor HotNews.ro, Ministerul justitiei propune introducerea urmatorului articol:

Art. 28 Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 163 din 7 august 1991, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Art.12/9- (1) Datele si informatiile de interes pentru securitatea nationala, rezultate din activitatile autorizate, daca indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, sunt retinute in scris si transmise organelor de urmarire penala, potrivit art.61 din Codul de procedura penala, cu declasificarea, dupa caz, totala sau in extras, potrivit legii, a incheierii si a mandatului prevazute la art. 125. Convorbirile sau comunicarile interceptate se ataseaza procesului-verbal prevazut in art.61 din Codul de procedura penala numai in masura in care acestea au vizat infractiuni contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale.