Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala privind un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, respectiv intre Parlament si puterea judecatoreasca, la sesizarea Agentiei Nationale de Integritate in cazul Mircea Diaconu, a declarat miercuri pentru Agerpres vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala.

"Astazi, 31 octombrie 2012, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Alina Nicoleta Ghica, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului Romaniei de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL", se arata intr-un comunicat de presa al CSM transmis miercuri.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) in legatura cu existenta unui conflict de natura juridica intre puterea judecatoreasca si cea legislativa, dupa ce Senatul a decis sa nu intrerupa mandatul liberalului Mircea Diaconu, care are o decizie definitiva in instanta de incompatibilitate.

"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul Romaniei, privind punerea in executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", se arata in adresa trimisa de ANI la CSM.

Agentia sustine ca, in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin (4) si alin (5) din Constitutia Romaniei, statul se organizeaza conform principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale si in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta garantul independentei si infaptuirii justitiei in Romania.

Agentia declara ca a solicitat in mod repetat Parlamentului Romaniei sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care senatorul Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.

"Parlamentul Romaniei, reprezentand puterea legislativa, in conformitate cu prerogativele sale si cu dispozitiile Legii nr. 176/2010, avea obligatia sa puna in executare de indata si intocmai Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul Romanei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune in executare Decizia nr. 3104/21.06.2012 afecteaza, in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. De asemenea, Parlamentul Romaniei, prin obstructionarea executarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, impiedica infaptuirea justitiei", se mai arata in adresa trimisa la CSM.

ANI considera ca in acest caz au fost incalcate dispozitiile art. 1 alin. (4), in conformitate cu care statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale precum si dispozitiile art. 1 alin (5) din Constitutia Romaniei, potrivit carora in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

"In raport de cele sus-mentionate, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale ca unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre puterea legislativa a statului roman reprezentata de Parlamentul Romaniei si puterea judecatoreasca", incheie ANI.

Plenul Senatului a respins, in sedinta de marti, posibilitatea incetarii mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit raportului ANI, se afla in stare de incompatibilitate.

Impotriva incetarii mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, in timp ce 'pentru' au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abtinut de la vot.