Serviciul Roman de Informatii (SRI) a informat DIICOT cu privire la elemente constitutive ale unor infractiuni in care a fost implicat un grup de cetateni romani si un cetatean rus care a incercat sa iasa din tara cu documente oficiale despre zacaminte de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, unele clasificate, emise de autoritati ale statului roman, informeaza SRI intr-un comunicat postat pe site-ul instututiei. Potrivit Mediafax, cetateanul rus are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Potrivit comunicatului SRI, documentele si informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care expertul rus intentiona sa le scoata din tara au fost obtinute ilegal si erau relevante pentru securitatea economica. SRI mai precizeaza ca evolutia cazului a fost determinata si de iminenta scoaterii din tara, de catre cetateanul rus, a documentelor oficiale.

In comunicatul de presa se mai arata ca SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale si pentru prezervarea intereselor Romaniei.

  • Comunicat de presa SRI:

Referitor la cercetarile efectuate de autoritatile romane asupra unui grup infractional organizat, cu interese in zona zacamintelor de cupru si metale rare din tara noastra, Biroul de Presa al SRI este imputernicit sa faca urmatoarele precizari:

Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate.

Evolutia cazului a fost determinata si de iminenta scoaterii din tara, la 19 octombrie 2012, prin punctul de frontiera Otopeni, de catre cetateanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele avand caracter clasificat, care, prin obtinere si diseminare neautorizata, afecteaza interesele economice ale Romaniei. In acest context, SRI a informat Ministerul Public - DIICOT cu privire la elemente constitutive ale unor infractiuni in care au fost implicati expertul rus, precum si cetateni romani.

In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei.

Cetateanul rus O.M., in varsta de 42 de ani, a fost prins in 19 octombrie pe Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni in timp ce incerca sa paraseasca Romania avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

DIICOT a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca efectueaza cercetari fata un grup infractional, constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana. Potrivit procurorilor, factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite (roca eruptiva cu structura granitica, existenta in Banat si in Muntii Apuseni, utilizata ca material de constructie) si zacamantul "SUVOROV".

Citeste si: