SRI evalueaza impactul asupra securitatii nationale a documentelor clasificate despre zacaminte de cupru gasite la cetateanul rus, acesta fiind prins pe Aeroportul Otopeni de catre Brigada Antitero in urma unui control de rutina, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.

Cetateanul rus O.M., in varsta de 42 de ani, a fost prins in 19 octombrie pe Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni in timp ce incerca sa paraseasca Romania avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Procurorii au luat in cazul cetateanului rus masura interdictiei de a parasi Bucurestiul.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din cetateni rusi si romani, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 din Cod penal.

Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti ar fi divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul "SUVOROV".

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.

Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale, a precizat sursa citata.

Directorul executiv al societatii IMPROMIN, Gabriel Neamtu, a declarat ca nu stie despre ce este vorba si a solicitat un ragaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta si-a inchis telefonul mobil.