Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca informatiile potrivit carora procurorii fac abuzuri in anchetele referitoare la referendum sunt false si ca acestia nu cerceteaza oamenii pentru cum au votat. Ea a precizat ca mai mult de jumatate din plangerile penale adresate parchetului au ca obiect impiedicarea prezentarii la vot sau mita electorala. Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat ca i-a cerut procurorului general sa-i transmita o informare cu privire la actiunile derulate de procurori referitoare la sesizarile de frauda.

Declaratii Kovesi:

  • "Noi nu cercetam cetatenii pentru ce au votat, pentru modul in care au votat, nici nu ii intrebam daca au votat cu 'da' sau 'nu'.
  • Procurorii nu au facut niciun fel de abuz, pur si simplu au dat curs plangerilor penale adresate. Mai mult de jumatate au ca obiect impiedicarea prezentarii la vot sau mita pentru a se vota sau a nu se vota.
  • Nu cercetam doar acele fapte care vizeaza prezenta la vot sau o eventual frauda, sunt 50 de dosare care au ca obiect impiedicare prezentarii si 27 de dosare, mita electorala.
  • S-a stabilit ca sunt persoane care au votat atat pe lista permanenta cat si pe lista suplimentara. Pe 4 sau 5 pagini apare aceeasi semnatura, CNP-uri dublate. Este normal sa intrebi o persoana pe care o vezi ca a semnat pe mai multe liste daca a votat sau nu.
  • Parchetul a avut multe plangeri penale dupa fiecare scrutin."

Kovesi a facut aceste precizari la sediul CSM, unde a venit pentru sedinta care la aceasta ora este suspendata din lipsa de cvorum.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, i-a cerut procurorului general, Codruta Kovesi, sa-i transmita o informare cu privire la actiunile derulate de procurori referitoare la sesizarile de frauda la referendum.

"Am discutat si ii voi face o cerere oficiala astazi (miercuri, n.r.) sa imi trimita o informare exacta cu ceea ce s-a intamplat in aceasta saptamana", a spus Victor Ponta, la plecarea de la CSM.

Premierul a declarat, marti, ca ii va cere procurorului general, Codruta Kovesi, sa inceteze "persecutarea oamenilor care au votat", pentru ca Traian Basescu este "back in business", el precizand ca a primit si o petitie in acest sens semnata de mai multi intelectuali.

"Am primit si eu, ca membru al CSM, solicitarea facuta de un grup important de intelectuali, fostul presedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morala, exista o petitie vizavi de abuzurile comise de procurori. Dar acuma, daca si-au atins scopul, pentru ca toti acesti zeci de procurori care persecutau satenii de prin cine stie ce judete, voiau sa se intoarca domnul Basescu la Cotroceni. Acum, si-au atins scopul si voi face maine catre doamna Kovesi o solicitare sa inceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru ca si-au atins scopul: domnul Basescu este back in business, impreuna cu doamna Kovesi", a spus premierul.