Sedinta CSM programata miercuri de la ora 10.00, in care judecatorii urmau sa ia act de demisia Monei Pivniceru din CSM si din magistratura - procedura necesara pentru ca ea sa poata prelua portofoliul Ministerului Justitiei - a fost suspendata, din lipsa de cvorum.

Trei dintre membri absenti au invocat probleme medicale grave in familie, un altul este in concediu pana in 26 august, iar procurorul George Balan este suspendat, a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu, citata de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al CSM a precizat ca George Balan este suspendat din functia de membru al CSM, iar Georgiana Isac este plecata in strainatate, fiind in concediu pana in 26 august.

Monica Prejmereanu a mai spus ca ceilalti trei membri CSM care nu au venit la sedinta Plenului CSM convocata miercuri, respectiv Florentina Gavadia, Ana Labus si Bogdan Gabor, si-au motivat absenta prin probleme medicale grave in familie.

Presedintele CCR Alina Ghica declarase ca, in cazul in care in cursul zilei nu se va intruni cvorumul, sedinta se va amana pentru joi, de la ora 09.00.

Potrivit legii, sedintele plenului CSM trebuie sa indeplineasca conditia de cvorum, respectiv prezenta a 15 din cei 19 membri ai Consiliului. La sedinta CSM nu pot participa Mona Pivniceru, care si-a depus demisia din Consiliu, si procurorul George Balan, suspendat pentru ca este cercetat intr-un dosar penal.

Victor Ponta:

  • "E absolut dezamagitor. E vorba de cum functioneaza sistemul justitiei. Justitia trebuie sa aiba un ministru, maine este rectificarea bugetului. De trei zile CSM nu are cvorum ca sa ia act de demisia unui om, ceea ce este categoric impotriva justitiei. Este in interesul lor (n.r. al judecatorilor CSM) sa aiba un ministru al Justitiei. De ce nu reusesc sa se reuneasca in cvorum, acum ca nu e cvorum la CSM toata lumea considera ca e normal. Eu consider ca nu este normal", a spus premierul dupa ce a iesit de la CSM.
  • "De ce nu reusesc sa se stranga? Nu vreau sa fac o paralela, dar daca nu este cvorum in Parlament, toata lumea sare in sus. Consider ca este anormal ce se intampla", a mai spus Ponta.
  • Intrebat daca in acest caz este vorba de jocuri politice, Ponta a raspuns ca nu stie, dar a precizat ca judecatoarea Ana Labus a fost marti la CSM, iar miercuri si-a inchis telefonul. "Puteti aprecia singuri", a adaugat Ponta.
  • "Poate domnul Basescu intelege ce a facut cu aceste institutii unde nu vine lumea la serviciu. CSM a stabilit ca incepand de luni sunt la serviciu."

UPDATE Victor Ponta: "Astazi imi doresc sa avem un ministru al justitiei in persoana doamnei Pivniceru, ar fi prima data cand un ministru al justitiei provine direct din randul judecatorilor."

Intrebat daca este convins ca doamna Pivniceru este cea mai buna alegere, Ponta a raspuns afirmativ. Ulterior, intrebat despre imaginile care o aratau pe Pivniceru intrand in masina fiului lui Adrian Nastase, Ponta a declarat ca este "o prostie", iar condamnarea cuiva pentru ceva ce "nu stie" tine de o dictatura, nu de democratie.

"Doamna Pivniceru nu cunostea a cui e masina. Sa condamni pe cineva pentru ceva ce nu stie, e un lucru care se intampla, sper, doar in dictaturi nu in democratii. Sa-i lasam in pace pe judecatori, sa nu-i mai fotografiem atata, sa-i lasam sa-si faca datoria dar si ei sa inteleaga ca au o datorie fata de lege si cetateni".

La intrebarea unui jurnalist daca de acum inainte Justitia va fi lasata sa-si faca treaba fara a mai fi criticata, Ponta a replicat afirmand ca oricine este supus criticii. "Toti suntem criticati daca nu ne facem treaba. Nu traim pe vremea lui Ceausescu sa ajungem la inchisoare pentru critici".

"Maine e rectificarea de buget, tocmai de asta as vrea ca ministerul de justitie sa aiba ministru care sa se bata pentru partea de fiunantare."

Demisia Monei Pivniceru din magistratura nu este insa pe ordinea de zi a sedintei CSM. Pentru a intra in discutie trebuie suplimentata ordinea de zi prin vot, la inceputul sedintei. Potrivit legii, sedintele plenului CSM trebuie sa indeplineasca conditia de cvorum, respectiv prezenta a 15 din cei 19 membri ai Consiliului.

Premierul, care conduce interimar Justitia, a declarat marti ca Pivniceru ar putea depune juramantul chiar miercuri.

"Maine ( n.r.miercuri) seara presedintele in functie este Crin Antonescu si el este de acord s-o numim pe Mona Pivniceru ministru al Justitiei. Din cite stiu, plenul celor doua camere va avea loc cel mai devreme vineri. Deci maine dl Antonescu are dreptul constitutional sa numeasca ministri. Un singur lucru imi doresc: sa nu plece membrii CSM din plen ca sa nu fie cvorum", a declarat marti premierul Victor Ponta, intr-o declaratie de presa la sediul USL.

Judecatoarea Mona Pivniceru, propusa pentru preluarea portofoliului Justitiei, si-a inaintat luni demisia din magistratura. Demisia sa este efectiva si produce efecte juridice de la data publicarii in Monitorul Oficial a decretului prezidential de eliberare din functie.