Curtea Constitutionala a decis ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata si ca se justifica interimatul lui Crin Antonescu in functia de sef al statului. In plus, a decis ca sesizarile de neconstitutionalitate in cazurile revocarii lui Vasile Blaga si Roberta Anastase de la sefia Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, sint inadmisibile. Singurul punct in care CCR a "intors" o decizie a guvernului USL este cel referitor la limitarea puterilor Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a consfintit suspendarea lui Traian BasescuFoto: Presidency.ro

UPDATE 23.10: Curtea Constitutionala va discuta marti sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse la Legea de organizarea a referendumului, anunta Agerpres.

UPDATE 22.56: Surse apropiate de CCR au declarat pentru HotNews.ro ca votul in CCR a fost 5-4 la deciziile cheie. Votul decisiv a fost dat de judecatorul desemnat de UDMR, Puskas Valentin Zoltan.

Cum explica deciziile CCR Laura Stefan / Expert Forum (via Facebook):

1. E neconstitutional sa interzici Curtii Constitutionale sa analizeze hotararile Parlamentului. Probabil s-au extins si pe OUG data de guvernul Ponta pe acest aspect. Decizia CCR e in vigoare de la publicarea in MOf. Asta inseamna ca abia dupa aceasta data poate CCR sa verifice hotararile Parlamentului.

2. CCR a respins ca inadmisibile contestatiile pe revocarea lui Blaga si a Robertei Anastase - cel mai probabil constatand ca OUG care nu permite CCR sa analizeze hotararile Parlamentului e inca in vigoare pana la publicarea deciziei CCR care o declara neconstitutionala. Dupa acea data Blaga si Anastase pot face iarasi contestatii si abia atunci CCR se va pronunta pe fond. Pentru ca a decis ca nu se poate pronunta pe contestatia lui Blaga, Antonescu ramane interimar.

3. CCR a respins conflictul constitutional - probabil zicand ca avizul CCR e consultativ si Parlamentul face ce vrea oricum. Cum hotararea Parlamentului prin care Presedintele a fost suspendat nu poate fi atacata la CCR pana la publicarea deciziei care a declarat neconstitutionala restrangerea competentelor CCR, inseamna ca CCR nu a putut azi sa se pronunte pe asta.

-------------------------------------------------------------

Plenul Curtii Constitutionale a examinat luni cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat: Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu", se arata in comunicatul dat publicitatii la incheierea sedintei Curtii.

Motivarea va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

CCR a respins sesizarea lui Traian Basescu privind conflictul dintre el si Parlament

Curtea Constitutionala a respins, luni seara, ca inadmisibila cererea lui Traian Basescu de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte.

Plenul Curtii a examinat luni cererea formulata de presedintele privind solutionarea conflictului. La sedinta de judecata a participat Traian Basescu.

'In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila', se arata intr-un comunicat al CCR.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Parlamentului.

CCR: Sesizarile privind revocarea lui Blaga si Anastase, respinse ca inadmisibile

Curtea Constitutionala a respins, luni seara, ca inadmisibile sesizarile privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului si a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Vasile Blaga, precum si de un numar de 28 de senatori apartinand grupului parlamentar al PDL referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata intr-un comunicat al Curtii.

In aceeasi sedinta, Plenul Curtii Constitutionale a solutionat sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Roberta Alma Anastase, precum si de un numar de 58 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se mai arata in comunicatul CCR.

CCR: Hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate

Curtea Constitutionala a admis luni sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea legii de organizare si functionare a institutiei, astfel ca hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat al Curtii.

-------------------------------------------------

Toate cele 5 comunicate oficiale de presa al CCR referitoare la contestatiile PDL:

COMUNICAT DE PRESA I

In ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 67 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

COMUNICAT DE PRESA II

1. In ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de domnul Vasile Blaga, precum si de un numar de 28 de senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

2. In aceeasi sedinta, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei, a solutionat sesizarile de neconstitutionalitate formulate de doamna Roberta Alma Anastase, precum si de un numar de 58 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului, respectiv Camerei Deputatilor.

COMUNICAT DE PRESA III

In sedinta din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de Presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.

La sedinta de judecata a participat Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Parlamentului.

COMUNICAT DE PRESA IV

In sedinta din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.g) din Constitutia Romaniei si al art.44 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat:

Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.

Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

--------------------------------------------------------------

Context:

Sedinta Curtii Constitutionale s-a incheiat luni seara, in jurul orei 21.40. CCR a dezbatut in sedinta de luni mai multe sesizari de neconstitutionalitate, printre primele discutate aflandu-se legea de modificare a CCR si revocarile din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si a presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Magistratii au dezbatut cinci din cele sapte puncte pe care le-au avut de analizat.

De deciziile luate de CCR depinde atit interimatul la presedintia Romaniei, cit si validitatea unor hotariri ale Parlamentului de saptaminia trecuta, hotariri decisive in procesul de suspendare a lui Traian Basescu.

Primele sesizari discutate au fost cele referitoare la:

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, formulata de un numar de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga si a Robertei Anastase din calitatea de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Pe ordinea de zi se mai afla si cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte, dar si constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de sef al statului.

De asemenea, lista sedintei este continuata de sesizari referitoare la:

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, formulata de un numar de 71 de deputati PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de 58 de deputati PDL
  • neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 de senatori PDL

In cazul in care dezbaterea sesizarilor nu va fi finalizata, judecatorii CCR vor continua discutiile in sedinta de marti.