"Trebuie sa monitorizam atent evenimentele din Romania si sa luam masuri in cazul in care se incalca legislatia UE", a scris Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, pe contul sau de Twitter. Intr-o expunere mai larga, pe site-ul grupului social-democratilor, Swoboda adauga ca pana la ora actuala nu a constatat existenta unor incalcari ale legilor europene in Romania astfel incat nu vede, in acest stadiu, necesitatea unei actiuni.

Hannes SwobodaFoto: Agerpres

Afirmatia liderului socialist este explicata pe larg intr-un comunicat de presa postat pe site-ul grupului social-democratilor din PE.

Comentand pe seama evenimentelor din Romania, Swoboda a afirmat: "Trebuie sa monitorizam atent desfasurarea evenimentelor din Romania. In calitate de Grup Social-Democrat, avem o pozitie foarte clara: Exista doar o intrebare pentru noi, daca se incalca legile si valorile UE.

Ne uitam la Romania precum ne uitam la orice alta tara apartinand UE. Pana la aceasta ora nu am vazut incalcari ale legilor UE si, prin urmare, nu vedem necesitatea unei actiuni in acest stadiu. Cu toate acestea, trebuie sa continuam sa monitorizam indeaproape desfasurarea evenimentelor iar in cazul in care se incalca legislatia UE, sa luam masuri.

Daca vom vedea incalcari ale legislatiei UE, vom fi primii care sa ridicam vocea."

Swoboda a raspuns si acuzatiilor lansate de membri ai Grupului PPE la adresa Romaniei. "Este suprinzator sa vezi cum toti cei care au tacut in cazul Ungariei cand s-a incalcat in mod evident legislatia UE, se implica in batalii politice interne.

"Spre deosebite de PPE, noi urmam o singura directie: unde legiile si valorile UE sunt incalcate, UE nu trebuie sa stea nepasatoare."

In ceea ce priveste suspendare presedintelui Traian Basescu, liderul PES a declarat: "In cazul lansarii unei proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu, precum este prevazut in Constitutia Romaniei, este doar de datoria poporului roman sa decida daca vor sau nu sa il mai aiba drept presedinte pe viitor.

Aceasta este o decizie pe care doar poporul roman o poate lua si nu putem deveni parte a acestui proces intern de luare a deciziei.

Ramane de spus ca este surprinzator de vazut ca atat de multi dintre cei care sunt vocali acum, au tacut atunci cand presedintele Traian Basescu a schimbat raporturile de forte in favorea sa pe durata mandatului".

Aminitim ca presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si-a manifestat ingrijorarea cu privire la evenimentel din Romania. "Sunt foarte ingrijorat de evolutiile din Romania in privinta independentei justitiei. Ii voi contacta pe V. Ponta & T. Basescu pentru a discuta despre asta", transmite presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy pe contul sau de Twitter.

Criticile sale vin la scurt timp dupa ce Germania, Franta si Marea Britanie au transmis ingrijorarile lor cu privire la actuala situatie politica din Romania.

Comisia Europeana s-a declarat si ea "ingrijorata" in legatura cu situatia din Romania, anunta un comunicat al CE. Presedintele Comisiei, Jose Barroso, a vorbit vineri cu premierul Victor Ponta si "a exprimat ingrijorarile Comisiei", se mai arata in comunicatul citat. Aceasta este a doua reactie a Comisiei Europene si prima in care ia pozitie chiar presedintele Barroso.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a postat pe contul sau de Twitter un link catre comunicatul Comisiei Europene, cu titlul "Recentele evolutii ar putea pune in pericol progresul realizat de Romania de-a lungul anilor".

Citeste si: