"Sunt foarte ingrijorat de evolutiile din Romania in privinta independentei justitiei. Ii voi contacta pe V. Ponta & T. Basescu pentru a discuta despre asta", transmite presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy pe contul sau de Twitter. Criticile sale vin la scurt timp dupa ce Germania, Franta si Marea Britanie au transmis ingrijorarile lor cu privire la actuala situatie politica din Romania.

Comisia Europeana ar urma sa amine raportul pe Justitie ce trebuia sa fie dat publicitatii cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse europene. Raportul s-a amanat pana cel putin in 18 iulie, daca nu cumva pina in luna septembrie, au precizat sursele citate.

Motivul acestei aminari este dorinta Comisiei Europene de a analiza impactul masurilor luate de Guvernul Ponta si de Parlament asupra institutiilor din Justitie, dupa ce in ultimele doua saptamini au aparut semnale repetate privind imixtiunea in Justitie.

Raportul Comisiei Europene are ca scop analiza progreselor facute de Romania in justitie si are drept cadru legal Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). De rezultatele raportului pe justitie depinde - in mod neoficial - si acceptarea Romaniei in spatiul Schengen.

UPDATE Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a postat pe contul sau de Twitter un link catre comunicatul Comisiei Europene, cu titlul "Recentele evolutii ar putea pune in pericol progresul realizat de Romania de-a lungul anilor".