​Unul dintre cele mai importante cotidiene germane, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publica astazi in editia tiparita un articol care incepe prin intrebarea: "Si-a regizat sinuciderea fostul prim-ministru Nastase?". Articolul este semnat de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz, acelasi care a semnat in FAZ si ancheta referitoare la cazul de plagiat al premierului Victor Ponta.

Presa germana despre cazul NastaseFoto: editia tiparita FAZ

"Blogerii romani au analizat in aceste zile teza sinuciderii si au atras atentia asupra numeroaselor elemente care nu o sustin. Declaratiile politiei, subordonata ministrului de interne social-democrat Ioan Rus, sunt contradictorii", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in articolul "Telenovela fara bubuitura", tiparit in editia de luni a ziarului german.

"La un moment dat s-a vorbit de un cartus care s-ar fi gasit in biblioteca, apoi de doua, apoi de trei cartuse", continua FAZ. "Se pare ca Nastase s-a impuscat cu propriul revolver in gat dar interventia rapida a unui politist ar fi deviat glontele, astfel incat acesta a ratat artera carotida la milimetru. Dar si in cazul unei impuscaturi care sa penetreze gatul, fara sa atinga artera, Nastase ar fi sangerat intens. Un fular Burberry pe post de bandaj nu ar fi fost suficient. Paramedicii nu i-au pus insa pacientului masca de oxigen. Nici in casa si nici pe drum spre spital nu i-a fost administrata o transfuzie de sange. La spital nu s-a considerat necesara o interventie de urgenta, Nastase fiind operat de abia a doua zi de un chirurg estetician. Intr-o prima declaratie a medicilor spitalului se spunea ca Nastase s-a ales doar cu o rana superficiala de dimensiuni mici, marele pericol pentru el fiind sa sufere un infarct miocardic. In schimb avocatii acestuia sustin ca glontele a penetrat gatul, clientul lor supravietuind doar din intamplare."

Cotidianul german priveste evenimentul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase ca fiind una dintre optiunea extra-juridice ramase la indemana fostului premier roman: "La finalul procesului extins pe ani de zile, Nastase se mai putea salva de la inchisoare doar prin prezentarea unor motive extra-juridice: o rana superficiala, un risc crescut de infarct, epuizare nervoasa si/sau pericol de sinucidere. O cerere de suspendare a sentintei din motive de sanatate a fost inaintata deja de avocatii acestuia."

Executarea pedepsei definitive primite de Adrian Nastase este testul major al statului de drept roman, mai scrie FAZ: "Impresia generala este ca toata clasa politica romaneasca este sub soc. Chiar unul dintre cei absolut „de neatins“, aproape rapit din lumea celor muritori, fiind predat justitiei lumesti. Sub Ceausescu, Iliescu si Nastase acest lucru ar fi fost de neconceput. Chiar si multi dintre cei care nu aveau dubii cu privire la vinovatia lui Nastase s-au temut ca totusi acesta va reusi sa se sustraga pedepsei.

"Pentru Comisia UE, care supravegheaza progresele Romaniei in domeniul justitiei si a combaterii coruptiei", concluzioneaza cotidianul german," problematica condamnarii reale a politicienilor de rang inalt a fost pana in prezent testul de turnesol al statului de drept roman. Acum se va vedea daca sentinta se va executa in cazul unui fost prim-ministru la fel ca si in cazul oricarui alt infractor."