Avocatul fostului premier Adrian Nastase, Ioan Cazacu, a anuntat luni ca va depune o contestatie in anulare la decizia prin care clientul sau a fost condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", noteaza Agerpres. Cazacu a spus ca va depune actele privind contestatia in anulare, insa nu poate formula motivele acestei actiuni, deoarece nici magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu au dat motivarea la decizie. Cazacu a precizat totusi ca un punct din aceasta contestatie il prevede prescriptia raspunderii penale. "Consecinta acestei actiuni poate fi redeschiderea cazului cu privire la acel aspect. Noi consideram ca termenul de prescriptie s-a implinit pe 10 iunie", a declarat Cazacu, citat de televiziunile de stiri.

Ion CazacuFoto: Agerpres

"Am depus o contestatie in anulare prin care punem in discutie anumite motive prevazute de Codul de Procedura Penala. Un punct din aceasta contestatie il prevede prescriptia raspunderii penale. Consecinta acestei actiuni poate fi redeschiderea cazului cu privire la acel aspect - daca in cauza, de exemplu, faptele sunt prescrise din punct de vedere al raspunderii penale. Noi consideram ca termenul de prescriptie s-a implinit pe 10 iunie", a declarat luni avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, citat de televiziunile de stiri.

Cazacu a declarat ca a depus acum cererea de contestatie in anulare, iar motivele vor fi depuse dupa ce magistratii ICCJ vor publica motivarea sentintei date in recursul dosarului Trofeul Calitatii.

"Noi am depus numai cererea de contestatie in anulare, pentru ca nu puteam depune motivele din moment ce hotararea nu este motivata, probabil ca aceasta cerere a noastra va impulsiona instanta sa motiveze cat mai repede. Cererea a fost inregistrata, urmeaza sa primim termen si sa vedem cum se desfasoara lucrurile", a declarat Cazacu, citat de Agerpres.

Avocatii lui Nastase cotesta termenul de prescriptie a raspunderii penale in dosarul Trofeul Calitatii, considerand ca acest termen s-a implinit pe 10 iunie 2012. Avocatul Ion Cazacu a declarat ca instanta de fond a calculat, in mod eronat in opinia sa, termenul de prescriptie in acest dosar, neincluzand si perioada in care dosarul a fost amanat si trimis la Curtea Constitutionala pentru solutionarea unor sesizari de neconstitutionalitate.

"Noi am sustinut si cu ocazia judecarii ca raspunderea penala pentru aceste fapte in ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase s-a indeplinit la data de 10 iunie 2012, cel mai tarziu - a fost opinia noastra profesionala - ca s-a indeplinit termenul de prescriptie, de sapte ani si sase luni. Instanta de fond a adaugat la termenul de prescriptie stabilit de lege un termen de inca opt luni si 20 de zile - este un termen pe care noi l-am apreciat nelegal. Este opinia judecatorului fondului ca acest termen este acela cat timp dosarul s-a aflat la Curtea Constitutionala", a mai precizat Cazacu, noteaza Agerpres.

Ce este contestatia in anulare

Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac la care o parte dintr-un proces poate apela impotriva unei hotarari judecatoresti irevocabile, au explicat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Contestatia in anulare este reglementata de catre Codul de Procedura Penala la articolele 386-392. Astfel, impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare in urmatoarele cazuri:

- cand procedura de citare a partii pentru termenul la care s-a judecat cauza de catre instanta de recurs nu a fost indeplinita conform legii;

- cand partea dovedeste ca la termenul la care s-a judecat cauza de catre instanta de recurs a fost in imposibilitate de a se prezenta si de a incunostinta instanta despre aceasta impiedicare;

- cand instanta de recurs nu s-a pronuntat asupra unei cauze de incetare a procesului penal cu privire la care existau probe in dosar;

  • In acest caz, intra prevederile Articolului 10 litera f) - i^1), una dintre ele vizand si interventia prescriptiei. "Art. 10 - Actiunea penala nu poate fi pusa in miscare, iar cand a fost pusa in miscare nu mai poate fi exercitata daca: (...) g) a intervenit amnistia, prescriptia ori decesul faptuitorului sau, dupa caz, radierea persoanei juridice atunci cand are calitatea de faptuitor".

- cand, la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de catre instanta de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie potrivit art. 385^14 alin. 11 ori art. 385^16 alin. 1.

Contestatia in anulare se introduce pentru majoritatea cazurilor la instanta de recurs care a pronuntat hotararea a carei anulare se cere, iar pana la solutionarea contestatiei in anulare, instanta sesizata poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere.

Potrivit Codului de Procedura Penala, "sentinta data in contestatie este supusa apelului, iar decizia data in apel este supusa recursului".

"In practica judiciara astfel de contestatii in anulare sunt rareori admise. Aceste contestatii nu suspenda executarea pedepsei. Daca instanta admite contestatia, atunci se poate dispune rejudecarea cauzei, partial sau in totalitate", au mai precizat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Termenul de prescriptie in dosarul Trofeul Calitatii

Pe 10 mai avocatul Ion Cazacu a declarat ca termenul de prescriptie pentru dosarul Trofeul Calitatii s-ar implini in luna iunie 2012. "In acest dosar este un lucru inca in discutie pentru domnul judecator de la fond nu a fost precis. Daca ar fi sa luam in calcul ce a scris judecatorul de la fond in motivare, atunci teoretic termenul de prescriptie ar fi luna iunie 2012", a precizat avocatul Ion Cazacu. Ulterior avocatul si-a nuantat declaratia mentionand ca data prescrierii nu este clara.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii declara la TVR ca dosarul Trofeul Calitatii nu urma sa se prescrie pe 10 iunie.

In noiembrie 2011 ICCJ a transmis o lista cu dosare de coruptie si datele de prescriptie pentru aceste dosare. Potrivit acestei liste dosarul Trofeul Calitatii avea termenul de prescriere a faptelor luna aprilie 2013.

ICCJ a decis in 2011 ca perioadele in care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului ca au stat la Curtea Constitutionala, sa nu intre in calculul termenului de prescriptie.

La solicitarea HotNews.ro in luna mai 2012, ICCJ a transmis ca este in imposibilitatea de a transmite data implinirii termenului de prescriptie speciala cu precizarea ca termenul anterior aprilie 2013 a fost calculat in baza datelor din rechizitoriu. Iata integral precizarea ICCJ:

  • Urmare cererii dumneavoastra transmisa prin e-mail Inaltei Curti de Casatie si Justitie la data de 17 mai 2012, va facem cunoscut urmatoarele:
  • Suntem in imposibilitatea de a va comunica data implinirii termenului de prescriptie speciala in dosarul nr.2470/1/2012, intrucat acesta se afla in curs de judecata, in faza de recurs, la Completul de 5 Judecatori.
  • Precizam ca datele prezentate anterior cu referire la termenele de prescriptie speciala in dosarele de mare coruptie au avut la baza calcule efectuate privitor la infractiunea cea mai grava retinuta in sarcina fiecarui inculpat, iar data de pornire a fost cea mentionata in actul de inculpare.
  • Pana la solutionarea definitiva a cauzelor pot apare modificari inclusiv in starea de fapt retinuta de instanta, astfel ca, la acest moment, judecatorii Completului de 5 nu pot furniza Biroului de Informare si Relatii Publice relatii privind data implinirii termenului de prescriptie speciala, existand riscul unei eventuale antepronuntari a acestora. (sursa: biroul de presa al ICCJ)

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a anuntat joi ca aparatorii fostului premier vor formula o cerere de amanare a executarii pedepsei la Tribunalul Bucuresti pe motive medicale.

"Cererea de amanare este o cerere legala, ea poate fi atacata de procuror, procurorul participa la solutionarea ei, decizia este data de un judecator. (...) In aceasta dupa-amiaza va fi depusa cererea de amanare a executarii pedepsei. (...) In situatia in care, de pilda, s-ar admite in mod definitiv cererea noastra de amanare, timp de trei luni dl Nastase nu ar mai putea fi incarcerat", a explicat Cazacu, informeaza Agerpres.

Fata de aceasta cerere de amanare a executarii pedepsei, avocatii au anuntat luni ca au cerut preschimbarea termenului.

Avocatii lui Adrian Nastase vor depune luni o cerere de preschimbare a termenului pentru amanarea pedepsei in cazul fostului premier si, de asemenea, o cerere pentru a se comunica daca exista un proces-verbal de incarcerare.

Ion Cazacu, unul dintre avocatii lui Nastase, a declarat luni dimineata ca s-a depus o cerere la tribunal pentru a se comunica daca exista proces-verbal de incarcerare.

''Daca exista acest proces-verbal, atunci vorbim de o stare de detentie, daca el nu exista, vorbim numai de o procedura a punerii in executare nedusa pana la capat, asa cum ati fost informati ieri de Politia Capitalei, care are acel centru de detentie temporar'', a precizat Cazacu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca cererea va fi adresata Tribunalului Bucuresti pentru ca acesta sa confirme sau sa infirme existenta procesului-verbal.