"O prima masura, luata la nivelul Inaltei Curti, a fost ca perioadele in care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului ca au stat la Curtea Constitutionala, sa nu intre in calculul termenului de prescriptie. Am transmis aceasta decizie cu caracter indrumator tuturor curtilor de apel. In acest mod, un dosar in care s-ar fi implinit termenul de prescriptie in 2012 a fost devansat pana la sfarsitul anului 2013", a declarat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, pentru infocsm. HotNews.ro avertiza inca din luna mai ca mai multe dosare de mare coruptie risca prescrierea din cauza amanarilor succesive care au tinut in loc ani de zile judecarea lor.

Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, a acuzat lipsa salilor de sedinta care nu ar fi permis "fixarea mai multor termene in astfel de dosare", adaugand ca o alta cauza a amanarilor este "fluctuatia de personal, care dureaza de ani de zile".

"Pensionarile masive din ultima vreme, imbolnavirile judecatorilor, toate acestea au dus la functionarea instantei supreme cu o treime din personal lipsa", a explicat Stanciu. Presedintele Inaltei Curti a mai spus ca, in acest moment, sunt in derulare 20 de dosare de mare coruptie.

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus recent un control la Inalta Curte de Casatie si Justitie, programat pentru ianuarie 2012.

  • Liviu Stanciu pentru infocsm: "Este facuta deja o situatie a tuturor dosarelor de acest gen in care s-a calculat termenul de prescriptie avandu-se in vedere toate etapele procesuale. In 2012 nu vom avea niciun astfel de caz de prescriere pentru ca am luat masuri. O prima masura, luata la nivelul Inaltei Curti, a fost ca perioadele in care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului ca au stat la Curtea Constitutionala, sa nu intre in calculul termenului de prescriptie. Am transmis aceasta decizie cu caracter indrumator tuturor curtilor de apel. In acest mod, un dosar in care s-ar fi implinit termenul de prescriptie in 2012 a fost devansat pana la sfarsitul anului 2013. Iar in aceasta luna am decis ca toate dosarele de recurs, cu inculpati liberi, sa fie fixate in ianuarie 2012, dupa noile promovari, ca sa putem acorda mai multe termene in dosarele de mare coruptie. Pentru ca altfel nu reusim sa mai facem fata."

Un prim caz de prescriere s-a inregistrat pe 16 martie 2011, in dosarul fostului deputat PSD, Vasile Savu, trimis in judecata pentru savarsirea mai multor fapte de coruptie. A fost condamnat, in iulie 2010, la trei ani de inchisoare cu executare, dupa patru ani de procese, dar si in acest caz a intervenit prescriptia speciala.

Potrivit surselor HotNews.ro, unul dintre dosarele care se apropia de termenul de prescriptie este cel al fostului secretar de stat din ministerul economiei, Ionel Mantog (PDL). Trimis in judecata in septembrie 2006 pentru infractiuni de coruptie, a fost condamnat in prima instanta de Tribunalul Sibiu abia in aprilie 2011, dupa zeci de amanari. Instanta l-a condamnat la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare. Vezi traseul complet al dosarului "Stramutati de lux" in sectiunea Dosare Anticoruptie.