​Intr-o serie de documente atasate recent la dosarul de insolventa al PSV Company (fosta Petromservice), actionarul majoritar al companiei, societatea cipriota Elbahold Limited, apare reprezentata din nou de off-shore-ul cipriot Berhill Limited, de la care Cozmin Gusa a spus ca a cumparat, toamna trecuta, Elbahold prin firma romaneasca Strategies Research Investments SRL, pe care o detine impreuna cu Maricel Pacuraru. Contactat luni de HotNews.ro, Cozmin Gusa a afirmat ca este vorba despre o actiune "de natura penala", pe care o pune pe seama lui Sorin Ovidiu Vantu ca "proprietar al Berhill". Cozmin Gusa spune ca a initiat actiuni in justitie atat in Cipru, cat si in Romania "atat impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, cat si a unor apropiati care au dorit sa falsifice o anumita tranzactie". Sorin Ovidiu Vantu a refuzat sa comenteze pentru HotNews.ro pe marginea acestui subiect.

Cozmin GusaFoto: Agerpres
  • S.O. Vantu, contactat luni de HotNews.ro: "Excelenta, pentru dumneavoastra nu. La revedere"

UPDATE 19.06 RVA Insolvency Specialists SPRL arata, intr-o pozitie transmisa marti HotNews.ro, ca "nu avem cunostinta" despre noile acuzatii pe care Cozmin Gusa le formuleaza impotriva societatii. Vezi pozitia RVA la finalul articolului

In dosarul de insolventa 7807/3/2009 referitor la PSV Company, dosar consultat de HotNews.ro, a fost atasat un document datat 14.06.2012, prin care Elbahold Limited cerea casei de insolventa RVA Insolvency Specialists SPRL "convocarea Adunarii Generale a Actionarilor care sa aiba pe ordinea de zi schimbarea administratorului special".

  • Cererea arata ca Elbahold este reprezentata de un anume Neil Magon, conform unei procuri speciale intocmite pe 5 iunie a.c.
  • Procura arata ca Elbahold Limited, "reprezentata legal de catre Directorul Berhill Limited, prin prezenta il imputerniceste pe dl Neil Magon, cu numarul de pasaport (...) eliberat de catre Regatul Unit al Marii Britanii (...) pentru a reprezenta compania mai sus mentionata in Adunarea Generala a Actionarilor lui SC PSV Company SA".
  • La dosar este atasat si un certificat de la Ministerul Comertului, Industriei si Turismului de la Nicosia, datat tot 5 iunie, din care reiese ca Berhill Limited este singurul actionar al Elbahold Limited.

Berhill Limited este off-shore-ul cipriot care a figurat ca actionar la Elbahold Limited - actionarul majoritar al PSV Company (54,42%) - pana la sfarsitul anului trecut. Atunci, Cozmin Gusa a anuntat ca impreuna cu Maricel Pacuraru, prin Strategies Research Investments SRL, a cumparat Elbahold si a devenit actionar majoritar PSV.

  • De altfel, la sapte luni de atunci, Berhill Limited continua sa apara in unele documente ca actionar majoritar PSV: in structura actionariatului Realitatea Media (Realitatea TV) sau Ocram Televiziune (OTV), asa cum e prezentata inca pe site-ul CNA, se arata ca "actionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al carei actionar unic este Luca Liviu". Pe 3 iunie, intr-un interviu publicat de Evenimentul Zilei, Cozmin Gusa a spus ca tranzactia pentru Elbahold a fost incheiata "intre Berhill Limited, prin Sorin Ovidiu Vantu, ca proprietar al Elbahold, si respectiv Strategies Research Investments SRL, prin Maricel Pacuraru, actionar".

Dosarul de insolventa al PSV Company arata ca semne de intrebare privind actionariatul Elbahold aparusera inca din aprilie 2012, cand la sedintele AGA a PSV Company luau parte, din partea Elbahold, reprezentanti ai Strategies Research Investments - Maricel Pacuraru, respectiv Mirel Amaritei:

  • in procesul verbal al sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor PSV Company din 25.04.2012 se arata ca "reprezentantul actionarului Elbahold Limited, dl. Maricel Pacuraru propune ca ordinea de zi a sedintei adunarii de azi sa se supuna la vot in cadrul celei de-a doua convocari, respectiv la 26.04.2012"
  • In procesul verbal al sedintei din AGEA din ziua urmatoare, 26.04.2012, se arata ca "presedintele sedintei, Ana Otilia Doina Milu, constata ca la 26.04.2012 a fost propusa o alta varianta a modificarii Planului de reorganizare" fata de cea prezentata in cadrul sedintei AGA din 25.04.2012 si ca "avand in vedere (...) si faptul ca mandatul de reprezentare al actionarului Elbahold Limited nu a putut fi verificat din punct de vedere al legalitatii - existand informatii contradictorii in acest sens (...) Dupa incheierea sedintei, reprezentantul Elbahold Limited prin dl. Amaritei Mirel Mircea solicita sa se consemneze ca nu au fost evidentiate (...) si motivele pentru care se contesta mandatul de reprezentare al actionarului Elbahold Limited, apreciindu-le ca nefondate, fiind sustinute doar de trei pagini printate, neatestate, fata de ce a prezentat reprezentantul  Elbahold Limited, certificate in original, emise de Registrul Comertului din Nicosia, Cipru, ce atesta calitatea de reprezentant legal al Elbahold Limited".

Contactat, luni, de HotNews.ro in legatura cu schimbarile aparute in documentele de la dosar privind actionariatul Elbahold, Cozmin Gusa a spus:

  • intrebat daca el si Maricel Pacuraru, prin Strategies Research Investments, mai sunt actionari la Elbahold, avand in vedere datele inregistrate la dosar: "Suntem actionari. Voi da o stire in premiera: au inceput demersurile atat in justitia cipriota, cat si in justitia romaneasca, am facut plangere penala atat in Cipru, cat si in Romania, atat impotriva lui Sorin Ovidiu Vantu, cat si impotriva unor apropiati, care au dorit sa falsifice o anumita tranzactie. Toate documentele care certifica faptul ca noi suntem adevaratii proprietari (ai Elbahold - n.r.), impreuna cu documentele de plata si de proprietate, sunt depuse atat in justitia din Cipru, cat si in justitia romaneasca, la DIICOT mai precis."
  • De cand au inceput aceste demersuri? "De saptamana trecuta. (...) Cand am luat cunostinta despre ele, am demarat actiunile procedurale pentru ca cei vinovati de acest fals sa fie chestionati si apoi pedepsiti. (...)"
  • [Cei pe care ii considera vinovati in acest caz] "au falsificat niste documente, pe care le-au predat autoritatilor cipriote in nume personal, ca sa apara mentionat faptul ca Strategies Research Investments SRL n-ar mai fi proprietara (la Elbahold - n.r.). Or, acest lucru nu se putea intampla fara semnatura Strategies. Deci este clar o fapta de natura penala, pe care noi am reclamat-o ca atare, iar in numele Strategies Research Investments SRL am depus plangeri penale atat in Cipru cat si in Romania. In Cipru era necesar pentru reglementarea situatiei, care se va face sine die, pentru ca autoritatile cipriote nu-si permit sa accepte falsuri, iar in Romania, la DIICOT, pentru ca sunt implicate persoane fizice romanesti, respectiv Sorin Ovidiu Vantu in calitate de proprietar al Berhill".
  • "Am fost instiintati printr-o adresa ca Berhill apare din nou (in actionariatul Elbahold - n.r.), fara sa mai fi existat o tranzactie intre Berhill si Strategies Research Investments, societatea mea si a lui Maricel Pacuraru, ulterioara momentului in care eu am facut anuntul public. Deci este evident ca cineva s-a folosit de un fals, noi l-am banuit pe proprietarul Berhill,  care este interesat de chestiunea asta, nu putea sa fie interesat Berhill fara acceptul proprietarului Berhill. Si atunci, practic, persoana impotriva careia ne-am indreptat, plus autori necunoscuti pe care i-am mentionat, este Sorin Ovidiu Vantu. N-am exclus (...) nici fostul administrator judiciar al PSV, care este RVA prin Arin Stanescu, care oricum mai au un dosar penal pe rol - sunt invinuiti intr-un proces in care procurorii au stabilit ca s-ar fi aflat in complicitate cu anumite persoane carora le-au facut plati necuvenite din contul PSV". (Nota red.: vineri, 15 iunie, adunarea creditorilor PSV Company a decis inlocuirea administratorului judiciar RVA Insolvency, noul administrator ales fiind Casa de Insolventa Transilvania)
  • "(...) Sunt doua dosare diferite. Unul, mai vechi, din aceasta primavara, in baza caruia Arin Stanescu si-a pierdut calitatea de administrator judiciar si a fost inlocuit saptamana trecuta vineri de catre Casa de Insolventa Transilvania. Al doilea - acesta proaspat, in care cererea noastra la adresa procuraturilor din Cipru si Romania a fost indreptata in principal impotriva proprietarului Berhill, Sorin Ovidiu Vantu, si, in subsidiar, in baza anumitor probe, si impotriva lui RVA si a lui Arin Stanescu ca fiind considerati complici in aceasta operatiune de fraudare a proprietatii Strategies Research Investments SRL, persoana juridica romaneasca."
  • Despre faptul ca in documentele de la dosar apar semne de intrebare privind reprezentarea legala a Elbahold inca din aprilie a.c.: "Am fost informati despre aceste lucruri, oficial, doar in momentul in care noi am depus aceasta actiune, la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie. In rest au fost tot felul de harjoneli caracteristice unor oameni certati cu legea, pe care nu le-am luat in seama pentru ca nu le-am considerat serioase. Dar, in momentul in care ele au devenit serioase, am constatat falsul, l-am dovedit si, in baza acestor documente prin care am dovedit falsul, am facut plangerea atat in Cipru, cat si in Romania. Practic, in acest moment exista doua plangeri, in Cipru si in Romania. [In aprilie] ei au prezentat un site fals, in care apareau ca fosti proprietari ai lui Berhill persoanele fizice Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru, iar actuali proprietari Berhill prin Sorin Ovidiu Vantu, in conditiile in care eu niciodata n-am fost proprietar al lui Berhill, nici Maricel Pacuraru, ci la societatea pe care noi o avem impreuna, respectiv Strategies Research Investments SRL. In contrapartida, i-am prezentat administratorului judiciar, atunci, dosarele de la Ministerul Comertului din Cipru, care atestau faptul ca suntem proprietari. Si acel litigiu fals din acel moment s-a stins. Ulterior, ne-am dat seama ca, de fapt, era o increngatura de documente care duce in fel de fel de insule exotice inventate de cate unii sau de catre altii si care duc la proprietarul Berhill, care este Sorin Ovidiu Vantu."
  • Intrebat cine reprezinta acum Elbahold in adunarile generale PSV: "Din momentul in care procurorii ne-au instiintat de urmarirea penala inceputa impotriva administratorului judiciar, impotriva lui Arin Stanescu, in complicitate cu ceilalti implicati in dosarul PSV, noi am refuzat sa mai avem intruniri ale actionarilor sau ale creditorilor pana in momentul in care se stabileste un administrator judiciar care sa fie corect din punct de vedere procedural. (...) [Urmatoarea adunare generala a actionarilor va avea loc] dupa ce isi intra in drepturi Casa de Insolventa Transilvania, ca un nou administrator judiciar care poate sa garanteze legalitatea."

UPDATE Pozitia RVA Insolvency Specialists SPRL transmisa HotNews.ro marti, 19.06:

In calitate de adiministrator judiciar al PSV, RVA a primit imputernicirea prin care Neil Magon a fost desemnat sa reprezinte compania ELBAHOLD la Adunarea Generala a Actionarilor PSV, din partea Berhill Limited, ca proprietara a Elbahold. Ca si d-nul Cozmin Gusa, RVA era astfel informata si de schimbarea actionariatului Elbahold Limited.

Avand in vedere informatiile contradictorii pe care le detinea RVA, in calitate de administrator judiciar am solicitat Ministerului Comertului, Industriei si Turismului de la Nicosia informatiile oficiale referitoare la actionariatul Elbahold. La randul sau, Ministerul cipriot a confirmat in mod oficial faptul ca Berhill Limited este singurul actionar al Elbahold.

"Toate actiunile RVA au fost facute in conformitate cu legea si in spiritul acesteia. In tot acest context, RVA a avut rolul de arbitru - in calitatea sa de administrator judiciar si nicidecum de complice al oricareia dintre parti. Ca si d-nul Gusa, am fost surprinsi de schimbarea actionariatului societatii Elbahold Limited si am actionat firesc, solicitand informatii oficiale din Cipru care sa clarifice situatia. De aceea, probele care dovedesc pretinsa complicitate a RVA in tentativa de fraudare a proprietatii Strategies Research Investments SRL, si pe care d-nul Coznim Gusa sustine ca le-ar detine, sunt inexistente si nici nu avem cunostinta de aceste noi acuzatii pe care d-nul Gusa le-a formulat impotriva RVA", a declarat Stefan Dumitru, partener al RVA Insolvency Specialists SPRL.