Adunarea creditorilor ai PSV Company (fosta Petromservice, firma controlata in trecut de Liviu Luca) a decis inlocuirea administratorului judiciar RVA Insolvency dupa ce instanta de judecata a adus la cunostinta creditorilor ca impotriva RVA Company Specialists SPRL a fost formulata plangere penala, au precizat, la solicitarea HotNews.ro, reprezentantii ANAF. Potrivit unor surse judiciare, Parchetul de pe linga Inalta Curte ar fi inceput urmarirea penala fata de Arin Stanescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancruta frauduloasa in legatura cu plata presupus nejustificata a unor sume de bani catre un creditor inscris la masa credala a PSV Company.

UPDATE: Casa de Insolventa Transilvania a fost votata administrator judiciar a PSV Company de catre Adunarea Generala a Creditorilor societatii, informeaza un comunicat remis redactiei

HotNews.ro a scris pe 7 iunie ca ANAF urma sa ceara in cursul unei intilniri cu ceilalti creditori ai PSV Company, revocarea RVA Insolvency Specialists din calitatea de administrator judiciar al PSV Company.

La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii ANAF au precizat ca "potrivit procesului verbal al sedintei din data de 08.06.2012, adunarea creditorilor a fost de acord cu inlocuirea administratorului judiciar RVA Company Specialists SPRL.

In ceea ce priveste desemnarea unui alt administrator judiciar in cadrul adunarii creditorilor din data de 08.06.2012, creditorii au hotarat prorogarea discutarii desemnarii unui alt practician in insolventa pana la rectificarea de catre administratorul actual a tabelului obligatiilor debitoarei S.C. PSV COMPANY S.A".

ANAF: Impotriva RVA Insolvency a fost formulata o plangere penala

Potrivit unor surse judiciare, Parchetul de pe linga Inalta Curte ar fi inceput urmarirea penala fata de Arin Stanescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancruta frauduloasa in legatura cu plata presupus nejustificata a unor sume de bani catre un creditor inscris la masa credala a PSV Company.

Intr-un alt raspuns primit din partea reprezentantilor ANAF se precizeaza ca "In data de 23.05.2012, instanta de judecata, in sedinta publica, a adus la cunostinta creditorilor ca la dosarul cauzei a fost inregistrata o adresa a Parchetului din care reiese ca impotriva RVA Company Specialists SPRL a fost formulata plangere penala", insa institutia nu a fost informata cu privire la fel de infractiuni ar fi vorba.

Surse: Arin Stanescu si RVA, acuzati de procurori ca au acceptat sa plateasca ilegal din partea PSV Company aproape 3 milioane de euro

Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei duminica, 3 iunie, Cozmin Gusa - noul proprietar al PSV Company - a spus ca firma de insolventa si managerul acesteia sunt urmariti penal.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, Arin Stanescu si firma sa sunt acuzati de procurori ca au acceptat sa plateasca ilegal din partea PSV Company suma de 14 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro) de catre Ana Bodea.

Procurorii sustin ca, potrivit contractului dintre Ana Bodea si PSV Company, firma ar fi trebuit sa plateasca pentru utilizarea unei inventii a Anei Bodea doar in cazul in care inventia ar fi fost utilizata, lucru care nu s-ar fi intimplat.

PSV Company a intrat in insolventa in aprilie 2009, iar printre creditorii sai cei mai mari se numara statul roman, care are de recuperat TVA decontat ilegal in valoare de 62 milioane de euro.

  • Reamintim ca in referatul de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu pentru fraudarea Petromservice, procurorii sustin ca unul din motivele pentru care cer arestarea lui Vintu este si faptul ca acesta ar fi intervenit in procedura de insolventa a PSV Company si ca astfel creditorii - printre care statul Roman care are de recuperat 98 de milioane euro - sunt in pericol sa nu mai poata intra in posesia acestor sume de bani in urma procedurii de insolventa

Cine este RVA Insolvency Specialists

RVA Insolvency Specialists SPRL (Societate civila profesionala cu raspundere limitata) a fost fondata de Arin Stanescu, pina in 2011 fiind partener in societate si Calin Andrei Zamfirescu, socrul fostului ministru al justitiei, Catalin Predoiu. Una din lichidarile controversate realizate de RVA Insolvency este Banca Internationala a Religiilor. Cei doi au fost cercetati penal de DNA alaturi de alti lichidatori pe motiv ca ar fi subevaluat bunurile fostei banci si ca ar fi incasat ilegal onorarii de sute de miliarde de la fosta BIR.

In februarie 2008, inainte ca avocatul Catalin Predoiu sa fie numit ministru al Justitiei, DNA a schimbat incadrarea juridica pentru asociatii RVA Insolvency din infractiuni mai simple, in infractiuni mai grave, cei doi fiind acuzati ca au produs o paguba de peste 400 milioane de dolari.

Doua luni mai tarziu, in luna aprilie 2008, DNA a fost nevoita sa-i scoata de sub urmarirea penala ca urmare a dezincriminarii fraudelor comise prin subevaluarea unor active de catre administratori. Proiectul de lege privind dezincriminarea acestor fraude fusese initiativa unor parlamentari PSD si a fost votat in Parlament de toate partidele in 2007.

In 26 octombrie 2011, RVA Insolvency Specialists a cistigat - ca parte dintr-un consortiu - contractul de asistenta tehnica cu Ministerul Justitiei pentru realizarea Codului Insolventei. Cu opt zile inainte, asociatul Calin Zamfirescu, socrul ministrului Justitiei de la acel moment, iesise din actionariatul societatii. MJ a sustinut la acel moment ca in acest caz nu exista nici un conflict de interese deoarece serviciile RVA Insolvency Specialists SPRL nu au fost contractate pe baza legii achizitiilor publice, ci in baza prevederilor Bancii Mondiale, institutie care finanteaza contractul.

Arin Stanescu, partener coordonator in cadrul RVA, este si presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).