Liderii senatorilor PSD si PNL, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, au adus o serie de clarificari in legatura cu situatia de la Institutul Cultural Roman, afirmand ca acestea se bazeaza pe aspecte ridicate de cetateni si ca nu au legatura cu o politizare a acestei institutii, si ca este mai democratic ca institutia sa fie sub controlul "unei institutii in care sunt reprezentate toate partidele".

"Nu dorim sa intram in polemici despre ce se intampla azi cu Institutul Cultural Roman, ci doar sa clarificam cateva aspecte ridicate de oameni de buna credinta in legatura cu aceasta institutie. Asigurandu-va ca nu avem nici cea mai mica intentie sa politizam aceasta institutie (ci, mai degraba, sa eliminam caracterul profund politic dominant din ultimii ani), vrem sa formulam public doar cateva intrebari: De ce ar fi mai democratic ca o institutie precum ICR sa stea sub controlul unei singure persoane - Presedintele Romaniei, si nu sub controlul unei institutii in care sunt reprezentate toate partidele, inclusiv la nivelul comisiilor de specialitate si al functiilor alese - Senatul Romaniei, si care nu este condusa, pana la urma, de un membru al partidelor aflate la guvernare?

"Ce este nedemocratic in a ne interesa de soarta a 10 milioane de euro, din bani publici, care sunt dati in fiecare an pentru aceasta institutie si in legatura cu care nu s-a dat socoteala public niciodata in mod clar? Repetam - este vorba de un buget de 10 milioane de euro, asupra caruia exista semne de intrebare si care trebuie sa intre intr-o zona de control democratic. Nu vrem schimbarea destinatiei acestor fonduri, ci doar verificarea legalitatii in folosirea acestora", se arata intr-un comunicat al celor doi lideri remis, sambata seara Agerpres.

Acestia se intreaba totodata de ce este in neregula sa fie luate rapid masuri pentru a veni in intampinarea solicitarii Curtii de Conturi, care a anuntat deja ca s-au acordat, fara temei legal, salarii pentru vicepresedintii de la ICR, care au fost numiti fara ca functiile acestora sa existe in cadrul legal.

Potrivit liderilor senatorilor PSD si PNL, Curtea de Conturi a constatat nereguli importante.

"De pilda, s-au infiintat anul trecut functii de vicepresedinti si s-au acordat salarii importante pentru acestia, fara sa existe acoperire legala. Amanarea luarii de masuri rapide ar fi fost o lipsa de respect fata de banii publici - de aici si decizia de a aduce ICR intr-o zona de control democratic autentic printr-o OUG si nu printr-o lege. Stim foarte clar ca, adoptand o lege, aceasta ar fi fost enorm tergiversata, iar ilegalitatile semnalate la ICR nu s-ar fi putut rezolva, probabil, pe parcursul acestui an.

"Este in regula sa acceptam ca oameni de 'cultura' precum Valeriu Turcan sau Daniel Funeriu sa fie parte din structura de conducere a ICR, in timp ce oameni care fac parte din Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artistilor Plastici sa fie ignorati de aceasta institutie?

"USL nu are intentia de a inlocui apropiatii fostei puteri cu alti oameni politici ci, mai degraba, de a deschide ICR spre institutiile de cultura legitime din Romania. Suntem total deschisi pentru un dialog cu oamenii de buna-credinta cu privire la aceasta institutie si, cu siguranta, vom initia acest dialog in perioada urmatoare", se mai arata in comunicatul citat.

Guvernul a modificat de curand Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.