Demiterea guvernului Ungureanu ar putea ameninta continuarea reformelor asteptate de creditorii internationali, cu sase luni inainte de alegerile legislative, noteaza AFP.

Votarea motiunii de cenzura intervine in mijlocul unei misiuni de evaluare a Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, in cadrul acordului cadru incheiat in martie 2011.

Bucurestiul, scrie AFP, s-a angajat sa mentina sub control cheltuielile publice si sa privatizeze companii din sectorul energetic, pentru a putea atrage capitaluri externe pentru modernizarea acestora, masuri criticate de USL.

"Trebuie asteptate alegerile legislative prevazute in noiembrie pentru a avea un guvern solid", in conditiile in care noua majoritate parlamentara este fragila, a explicat politologul Iosif Boda, referindu-se la 'migratia' mai multor parlamentari PDL catre USL.

Intre altele, adauga acesta, "stabilitatea economica poate in orice moment sa fie amenintata".

Intr-un raport care analizeaza cele doua scenarii probabile inaintea votului asupra motiunii, banca de investitii J.P. Morgan considera ca un guvern format de USL va insemna "mai putine reforme si mai putin control al cheltuielilor in sectorul public".

"Masuri populiste nu sunt excluse", considera banca, care adauga ca "evenimente politice negative au slabit leul in ultimii ani si ne asteptam ca acest lucru sa se mai intample".

"Este important ca noul prim ministru sa fie rapid desemnat deoarece incertitudinile politice pot destabiliza economia", a precizat, pentru AFP, analistul financiar Aurelian Dochia.

"In cazul in care criza politica se prelungeste, Romania se va confrunta cu presiuni serioase din partea pietelor internationale, ceea ce se traduce in special printr-un cost mai ridicat al imprumuturilor", a subliniat acesta.

Romania ar urma sa intre in recesiune in primul trimestru din 2012 dar se asteapta o crestere a produsului intern brut de 1,5% pe ansamblul intregului an.​

Citeste si: