Ministerul Educatiei solicita UMF Targu Mures rezolvarea problemelor privind Carta universitara, in caz contrar riscand taierea finantarii / Rectorul UMF Targu Mures: Daca se infiinteaza alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea intra in desfiintare

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 12 martie 2012, 15:30 Actualitate | Esenţial


Ministerul Educatiei solicita Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures rezolvarea problemelor privind Carta universitara si trimiterea acesteia catre minister, in caz contrar institutia de invatamant superior riscand taierea finantarii, a declarat Tudorel Urian, consilier al ministrului Educatiei, citat de Agerpres. De cealalta parte, rectorul UMF Targu Mures, Constantin Copotoiu, sustine ca Ministerul ameninta universitatea referitor la infiintarea liniei in limba maghiara. "Intr-o universitate acreditata, daca se infiinteaza alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectiva intra in desfiintare, iar factorii responsabili sunt invinuiti penal. Cine isi asuma acest risc?", sustine rectorul UMF Targu Mures.

Scandalul UMF Targu Mures - Problemele tehnice pe scurt
 • Legea Educatiei Nationale (LEN) prevede ca in institutiile superioare multiculturale si multilingve (asa cum este UMF Targu Mures) trebuie sa se infiinteze sectii/linii cu predare in limba materna (vezi art. 135 din LEN)  
 • Ministerul Educatiei ameninta UMF Targu Mures cu taierea finantarii, daca universitatea nu introduce in Carta Universitara constituirea acestei sectii/linii cu predare in maghiara, conform LEN 
 • Linia de studii in limba maghiara nu poate fi constituita decat prin votul Senatului universitar, si nu prin hotarare de guvern
 • In prezent linia cu predare in limba maghiara nu ar indeplini standardele de acreditare, printre probleme fiind si numarul insuficient de cadre didactice care sa predea la aceasta linie (in consecinta, nu ar mai putea fi organizata admitere) - surse
 • Odata cu infiintarea acestei linii, UMF Targu Mures si-ar pierde acreditarea, pentru ca linia in limba maghiara nu ar indeplini standardele de acreditare ARACIS (care face ca diplomele sa fie recunoscute in UE) - sustine rectorul UMF Targu Mures
 • UDMR a solicitat ulterior infiintarea unui program de studii in limba maghiara, separat de cel in limba romana
 • Infiintarea unui program de studii in maghiara presupune ca UMF Targu Mures isi pierde acreditarea ARACIS si trebuie sa acrediteze separat programul in limba romana si pe cel in limba maghiara
 • Universitatea nu are insa suficiente cadre didactice pentru separarea in doua programe de studii, astfel ca ar pierde din nou acreditarea ARACIS
 • "Intr-o universitate acreditata, daca se infiinteaza alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectiva intra in desfiintare, iar factorii responsabili sunt invinuiti penal" - rectorul UMF Targu Mures
 • Acum, liderii Coalitiei de la guvernare discuta despre infiintarea unei Facultati de medicina si farmacie cu predare in limba maghiara
 • Legea Educatiei Nationale prevede ca intr-o universitate de stat Guvernul, cu consultarea senatului universitar, poate sa infiinteze o facultate "cu acele programe de studii care raspund unor cerinte stringente de instruire si formare profesionala in domenii de interes national".
 • O eventuala decizie de infiintare a unei universitati poate fi atacata in instanta, punandu-se in discutie "interesul national"

Ministerul Educatiei: UMF Targu Mures risca taierea finantarii

Tudorel Urian, consilierul ministrului Educatiei, a declarat pentru Agerpres ca Ministerul solicita Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures "rezolvarea problemelor privind Carta universitara si trimiterea acesteia catre minister, in caz contrar institutia de invatamant superior riscand taierea finantarii". Daca UMF Targu Mures nu respecta solicitarea MECTS, universitatea ar intra sub incidenta articolului 125 din Legea Educatiei Nationale care prevede ca in sase luni de la data sesizarii initiale MECTS ar putea revoca rectorul, ar putea elimina temporar sau definitiv accesul la finantarile cu surse publice la propunerea Consiliului de etica si management universitar, sustine Urian.

Rectorul UMF Targu Mures: Intr-o universitate acreditata, daca se infiinteaza alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectiva intra in desfiintare, iar factorii responsabili sunt invinuiti penal. Cine isi asuma acest risc?

Constantin Copotoiu, rectorul UMF Targu Mures, a declarat ca Ministerul ameninta universitatea cu taierea finantarii daca nu infiinteaza linia maghiara. Rectorul a precizat ca a fost sunat, vineri seara, de ministrul Educatiei, Catalin Baba, care i-a cerut sa se rezolve problema infiintarii liniei maghiare, altfel universitatea va ramane fara finantare de la bugetul de stat, transmite Agerpres.

"Dupa mai multe discutii avute cu domnul ministru al Educatiei Nationale, vineri seara am primit un telefon in care ne-a spus ca daca nu rezolvam problema liniei maghiare si nu introducem in Carta aceste lucruri, atunci ne suspenda finantarea universitatii. A spus ca va trimite o adresa la universitate - pe care am gasit-o in aceasta dimineata si care suna cam asa: 'aveti obligatia sa elaborati Carta universitara in conformitate cu prevederile legale in vigoare' (...) Scrisoarea e semnata de dl ministru Baba si de d-na Lazar si a fost trimisa de la dansii vineri. In aceasta se arata ca, potrivit art. 125 pc. 5 din Legea Educatiei se poate suspenda rectorul, se taie finantarea sau se reorganizeaza universitatea'", a afirmat Constantin Copotoiu.

''Eu sustin in continuare ideea de baza de a respecta Legea Invatamantului, deoarece colegii de la sectia maghiara nu doresc ca noile sectii care se infiinteaza sa fie evaluate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) - pentru ca exista un standard ARACIS care prevede un raport de 5 studenti la un cadru didactic. Noi putem sa functionam ca un intreg, limba romana, maghiara si engleza, pentru ca exista cadre didactice care completeaza posturile maghiare si invers. Daca noi acum am face un program de studiu in limba maghiara, trebuie sa aplicam art. 138 din Legea Invatamantului care spune ca autorizarea provizorie si acreditarea programelor de studiu universitare se realizeaza distinct pentru fiecare forma de invatamant, fiecare limba de predare si pentru fiecare locatie geografica in care se desfasoara, indiferent daca institutia este sau nu mentionata ca fiind multiculturala. Si la limba romana vom pierde studenti, dar la limba maghiara se vor pierde foarte multi. Doreste cineva sa se piarda studenti in limba maghiara?", a explicat rectorul UMF Targu Mures, citat de Agerpres.

Constantin Copotoiu a precizat ca asteapta decizia instantei de judecata, care a fost sesizata pentru a se pronunta asupra valabilitatii Cartei Universitare. "Colegii de la limba maghiara doresc departamente complet separate in limba maghiara. Din pacate, legea spune clar ca Senatul este cel care hotaraste infiintarea/desfiintarea, la propunerea consiliilor pe facultati. Orice forma de invatamant nou infiintata intr-o universitate trebuie sa aiba acreditare ARACIS si acceptul de a functiona (...) Intr-o universitate acreditata, daca se infiinteaza alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectiva intra in desfiintare, iar factorii responsabili sunt invinuiti penal. Cine isi asuma acest risc? Pentru ca daca ar lua fiinta program de studiu in limba maghiara fara sa fie evaluat, ne inscriem in acest art. 161 si ne desfiintam'', a mai spus Constantin Copotoiu.

Rectorul a anuntat ca, daca Guvernul va emite o hotarare referitor la aceasta universitate, in functie de prevederile acesteia, documentul ar putea fi atacat in instanta. ''Sa vedem cum o vor da. Se poate ataca in instanta, daca nu se respecta legea. O facultate maghiara trebuie autorizata de ARACIS, altfel n-are nicio valoare. Dar cred ca nu se va da o Hotarare de Guvern, asa s-a zis si saptamana trecuta. E o responsabilitate mare a Guvernului. In lege spune clar, fiecare program de studiu trebuie acreditat de ARACIS", a spus rectorul UMF.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2151 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  legalitate (Luni, 12 martie 2012, 15:51)

  jelu [anonim]

  Rectorul UMF tine facultatea in afara legalitatii de jumatate de an, ingorand legea educatiei si prin luarea unor masuri rasiste. Ar trebui sa-si dea deminisa.
  • +2 (2 voturi)    
   masuri rasiste? (Luni, 12 martie 2012, 16:19)

   catalin [anonim] i-a raspuns lui jelu

   Despre ce masuri rasiste vorbesti, stimabile? Dar infiintarea unei sectii exclusiviste in limba maghiara, altfel spus PRIVILEGII acordate etnicilor maghiari (in opinia lor drepturi), cum o definesti?
   • -1 (1 vot)    
    care privilegii? (Luni, 12 martie 2012, 17:32)

    jelu [anonim] i-a raspuns lui catalin

    Pai rasiste in felul urmator: ignora absolut total problemele liniei maghiare si se lanseaza in minciuni si provocari nationaliste impotriva liniei maghiare, si-a ales conducere exclusiv romaneasca, si multe altele.

    Toate celelate facultati care au garantie prin lege a liniei de educatie in limba maghiara au adoptat legea fara nici o problema si o considera utila. Rectorul UMF are o atitude gen Ku Klux Klan - afara cu ungurii din facultate.

    Care privilegii? Sunt drepturi similare, nici un privilegiu.
 • +4 (4 voturi)    
  Peste lege (Luni, 12 martie 2012, 15:58)

  cobra [anonim]

  Deci, dacă eu am înţeles bine, UDMR vrea secţie maghiară PESTE LEGE sau, altfel spus, cu încălcarea legii.
  Dar oare existenţa UDMR nu este tot contra legii? Ori este partid politic organizat pe criterii ideologice şi participă la alegeri (politice), ori este organizaţie culturală şi se ocupă de culturalizarea etniei.
 • +5 (5 voturi)    
  somnul ratiunii zamisleste monstrii (Luni, 12 martie 2012, 16:06)

  coco [anonim]

  Somnul ratiunii zamisleste monstrii..
  oare pina la ce nivel se pot prostitua politicienii in Romania daca o asemenea decizie va fi pusa in practica. Si asta doar ca toti cei ce ne-au umilit in ultimii ani sa ramina in functie si sa o poata face si mai departe.E de datoria cetateniilor acestei tari acum mai mult ca niciodata sa vina la alegeriile locale si parlamentare si sa trimita acesti potentiali impostori la groapa de gunoi...
 • +2 (2 voturi)    
  TRIST (Luni, 12 martie 2012, 16:40)

  gigi kent [anonim]

  Ne meritam soarta!!!
 • +1 (1 vot)    
  impostorii..... (Luni, 12 martie 2012, 17:13)

  luci30 [anonim]

  pentru cine sunt facute legile in RO.....se pare ca doar ptr. romani exista Curte constitutionala, DNA .si toate celelalte institutii care reglementeaza functionarea statului de drept ,unitar si independent....politicienii nostri -in ,,viltoarea gindirii statelor unite a Europei,, uita ca inainte de a fii europeni suntem romani, ca avem institutii pe care le platim,tocmai ca sa ne simtim la noi in tara,sa-mi simt romanitatea din mine aparata de cultura si legi......,,D-LOR DE CE LASATI IMPRESIA CA ROMANIA ESTE SAT FARA CIINI......O c...a isi vinde doar trupul,voi in schimb vindeti si spiritul si viitorul RO......
 • 0 (0 voturi)    
  baba (Luni, 12 martie 2012, 17:20)

  tzepes [utilizator]

  Baba, demisia de onoare ! Sa vina altul cu ...coloan vertebrala ! Oricum nu vei fi mult timp ministru ! Merita ? Oricum, ti-ai dat masura ! Oare copiii si parintii tai ce parere au ?
 • -1 (1 vot)    
  hai sa fim cu capul pe umeri (Luni, 12 martie 2012, 19:21)

  cy [anonim]

  Rectorul universitatii are dreptate...
  Ce atatea ceausisme? Pe vremea lui ceasca, se putea studia in limbile minoritatilor (germana sau maghiara), atunci nu era problema.
  In schimb acum cand tara e " plina" cu doctori si numai avem ce face cu ei, de ce sa mai infiintam noi sectii, de ce sa lasam sa invete mai departe in limba lor materna?....asta ar insemna DEMOCRATIE,.....iar in romanica nu prea exista asa ceva.
  Nu-i lasati sa invete in maghiara, lasati-i sa mearga sa invete peste granite,....Dar atunci cand aveti probleme de sanatate NU repejor fuga la Viena, Budapesta, Szeged, sau Debrecen,.....stati aici la doctorii care s-au perfectionat aici.
  Numai dati niciun ajutor, sau facilitati studentului din Romania (fie el roman maghiar sau german),....dati facilitati studentilor arabi,...care vin cu banuti verzisor,...sau dati facilitati " fratiorilor" de pestePrut,...dar nu va mai mirati ca atunci Romania devine patria borfasilor.
  Eu am votat cu portocalii, dar nu-i suport pe UDMR ptr ca sunt niste carieristi politici, dar totusi am un oarecare respect pentru ei,...ei ling in partea dorsala pe poricine, doar sa fie la putere si sa obtina cat mai multe ptr minoritatea pe care o reprezinta.

  INTREBARE: care parlamentar roman (din orice partid) santajeaza, linge,...doar ca sa obtina ceva ptr oamenii care l-au ales ? ? ?
 • 0 (0 voturi)    
  parlamentarii UDMR (Luni, 12 martie 2012, 21:19)

  luci30 [anonim]

  n-au santajat destul.... ce mai vor sa obtina de la majoritari.....eventual autonomie teritoriala,prin politica pasilor marunti da..
 • 0 (0 voturi)    
  UMF Tg Mures (Marţi, 13 martie 2012, 10:16)

  Anonim [anonim]

  Paradoxal este faptul ca autonomia universitara este doar pe hartie.
  Nici legile nu protejeaza sistemul iar masurile luate sub presiune politica vor distruge structuri functionale de zeci de ani.
  Sunt roman,am o fiica studenta la UMF Tg Mures si mi se pare corect sa poata studia in tara ei,fara presiuni si amenintari minoritare.
  Le respect drepturile minoritatilor dar cererile nejustificate fac absurda functionarea unui sistem statuat. Cererile lor mi se par,in cazul de fata,o separatie dorita si nicidecum o asimilare, cum ar fi normal. Pana in acest moment nu s'au simtit discriminati?
  De salutat pozitia rectorului Copotoiu care are verticalitate si demnitate si justifica,argumentat,punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta.
  De ce sa condamnati la ridicarea acreditarii sau la desfiintare o Universitate de prestigiu pentru un capriciu politic?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by