"Au avut loc alegeri la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar rezultatul imi spune ca exista universtitati care redescopera democratia universitara, pentru ca acum voteaza toate cadrele universitare", a declarat Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, in prezent consilier prezidential, in cadrul unei emisiuni la Money Channel. "A castigat la Cluj un respectat academician, caruia ii doresc foarte mult succes, si acest lucru imi arata ca ideile pe care le-am promovat incep sa castige teren", a precizat Funeriu, dupa ce alegerile pentru rectoratul UBB au fost castigate de profesorul universitar academician Ioan Aurel Pop.

"Spuneam cand am semnat ordinul de ministru de confirmare a lui Mircea Dumitru in functia de rector a Universitatii Bucuresti ca elitele trebuie sa preia puterea in universitatile din Romania si vad ca asta este pe cale sa se produca", a continuat Daniel Funeriu. Contactat de HotNews.ro, fostul ministru a precizat ca elitele care au preluat puterea in universitatile din Romania "trebuie de acum sa o utilizeze cu intelepciune, forta si perseverenta. Este o sansa unica ce nu se va mai intoarce si le-as recomanda sa faca schimbari radicale inainte de incheierea acestui an universitar. Ma bucur ca ideile pentru care m-am luptat si pentru care ma lupt in continuare castiga teren in fata mizelor meschine ale unor mandarini sau ale unor clone ale acestora".

Declaratiile fostului ministru vin la o zi dupa ce profesorul universitar Ioan Aurel Pop (57 de ani) a castigat alegerile pentru rectoratul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, cea mai mare universitate publica din Romania, cu 52,55% din voturi. Oponenta sa, profesor universitar Cristina Ciumas - despre care se spune ca ar fi fost sustinuta de fostul rector Andrei Marga - a obtinut 47,45%.

Vezi aici mai multe despre alegerile la UBB Cluj-Napoca, CV-ul si programul managerial al academicianului Ioan Aurel Pop

"Niciodata nu voi lua pozitii publice care sa decredibilizeze Ministerul Educatiei"

In cadrul aceleiasi emisiuni TV, Daniel Funeriu a declarat ca atat timp cat va activa in piata publica din Romania, "indiferent de ce s-ar intampla, niciodata nu voi lua pozitii publice care sa decredibilizeze pozitia Ministerului, pentru ca respectul institutional trebuie sa fie dincolo de orice". "Atunci cand ai condus o institutie precum Ministerul Educatiei cred ca este nepotrivit ca prin luari de pozitie ulterioare sa decredibilizezi acea institutie, chiar daca la conducere este opozitia", a continuat fostul ministru al Educatiei.

  • "Stiu cat de dificil este sa credibilizezi un minister esential pentru Romania. Stiu cat de greu este acest lucru si stiu cat de usor poate fi pierduta aceasta credibilitate pe plan national si international.
  • Chiar Comisia Europeana a apreciat ceea ce s-a facut. Deci in luarile mele de pozitie, indiferent de ceea ce se intampla, nu voi decredibiliza niciodata institutia ministerului.
  • Si cred ca acest lucru e bine sa il aiba in minte toti fostii ministri ai Educatiei, toti cei care au condus o institutie de o asemenea importanta. Dar voi fi intotdeauna alaturi atunci cand mi se cere parerea.
  • Sunt notorii atacurile la care am fost supus, de exemplu, din partea fostului ministru Marga. Nu am raspuns niciodata. Ar fi fost nefiresc sa raspund unui rector al unei institutii din Romania si sa tarasc institutia careia ii apartinea domnul Marga in aceasta lupta politica intre doua persoane.
  • Este usor din postura de ministru sa personalizezi dezbaterea, este usor din postura de ministru sa duci o lupta cu un rector.
  • Este foarte simplu, ai ca arma semnatura, ceea ce iti poate da puterea sa castigi o lupta personala.
  • Dar am ales sa tratez lucrurile institutional, pentru ca atat timp cat am fost ministru am luptat pentru niste idei. Important este sa ramana acele idei, important este ca acele idei sa fie absorbite de comunitate si sa fie duse mai departe. Important nu este daca castiga Funeriu impotriva lui X. Personalizarea luptei politice nu face bine nimanui. Cred ca e bine sa ne obisnuim cu o tratare institutionala a lucrurilor".