Trei localitati din judetul Buzau sunt izolate complet, 14 localitati sunt izolate temporar, din cauza inchiderii drumurilor nationale, iar alte 22 de comune prezinta risc ridicat de inzapezire, potrivit Agerpres. Toate drumurile din partea de campie a judetului Buzau sunt blocate, a declarat pentru HotNews.ro Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau. Potrivit acestuia, "vorbim aici de un adevarat dezastru si nu de un eveniment exceptional care poate fi limitat. (...) In aceasta situatie, dupa mine si dupa colaboratorii mei, suntem intr-o stare de urgenta. Dar daca presedintele a spus ca nu e cazul, mai mult de atat nu putem sa facem".

Drumuri blocateFoto: Hotnews

Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, a declarat pentru HotNews.ro ca a cerut duminica, 12 februarie, instituirea starii de urgenta in judetul Buzau facand "referire al articolul 93 din Constitutia Romaniei si spunand ca aceste comunitati sunt sub semnul dezastrului si nu al unei simple situatii de urgenta, fiind pusa in pericol viata oamenilor, integritatea fizica si sanatatea mai multor persoane din judetul Buzau".

"Vorbim aici de un adevarat dezastru si nu de un eveniment exceptional care poate fi limitat, mai ales ca in aceasta perioada fenomenele meteorologice sunt in curs de desfasurare. Consecintele pentru populatie, dar si pentru infrastructura economica si sociala sunt pe termen lung. In aceasta situatie, dupa mine si dupa colaboratorii mei, suntem intr-o stare de urgenta. Daca presedintele a spus ca nu e cazul, mai mult de atat nu putem sa facem", a precizat Mocanu.

Presedintele CJ Buzau sustine ca evenimentele care se afla in derulare arata ca "ceea ce am lucrat timp de 5-6 zile de fapt acum se ruineaza; suntem astupati la loc, vine din nou viscol in judetul Buzau, ce pot sa mai zic? Eu ma mobilizez cu ce forte am, cu capacitatea umana si mecanica am si incerc sa fac fata asa cum putem".

Intrebat care sunt cele mai mari urgente in judetul Buzau, Victor Mocanu a declarat pentru HotNews.ro ca, in primul rand, "sa ajungem la oameni sa ne asiguram ca nu sunt morti, ca oamenii au supravietuit acolo unde nu s-a putut ajunge si in al doilea rand sa reusim sa redam caile de comunicatii. Toate drumurile din partea de campie a judetului Buzau sunt blocate".

Trei localitati din judetul Buzau sunt izolate complet, 14 localitati sunt izolate temporar, din cauza inchiderii drumurilor nationale, iar alte 22 de comune prezinta risc ridicat de inzapezire, potrivit Agerpres. In cele trei localitati sunt aproximativ 2.000 de persoane izolate, iar circa 8.900 de persoane din 12 comune nu beneficiaza de curent electric, potrivit sursei citate.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Buzau, Roxana Robu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "in sedinta Comitetului judetean pentru Situatii de Urgenta s-a stabilit ca membrilor comitetului sa le fie repartizate cate patru localitati dintr-un numar total de 39 de localitati afectate de caderile masive de zapada si viscol in vederea unei legaturi permanente cu presedintii Comitetelor locale pentru situatii de urgenta si rezolvarea situatiilor de urgenta".

Potrivit Agerpres, in judetul Buzau, 12 comune nu sunt alimentate cu energie electrica.

Toate drumurile nationale ce tranziteaza judetul Buzau si 17 drumuri judetene sunt inchise

Compartimentul Relatii Publice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau informeaza ca, potrivit datelor centralizate la Comandamentul Operational Judetean pana la ora 14.30, circulatia era intrerupta pe toate cele 6 drumuri nationale ce tranziteaza judetul, precum si pe urmatoarele drumuri judetene:

DJ 103R, intersectie cu DN 1B - Gageni - Vintileanca - Amaru;

DJ 203C, Pogoanele - Bradeanu - Florica / Margineanu - Campeni / Movila Banului - Clondiru;

DJ 203, Balaceanu - limita cu judetul Braila / Robeasca - limita cu judetul Braila;

DJ 203K, Gavanesti - Mosesti / Vadu Pasii - Sageata - Beilic - Gavanesti;

DJ 220, Posta Calnau - Boboc - Cochirleanca - Rosioru - Balaceanu / Boldu - Ghergheasa / Pardosi - Buda / Valea Larga - Valea Salciei / intersectia cu Costomiru - Pardosi - Buda / Buda - Valea Salciei / Goicelu - Apostari - Valea Salciei;

DJ 203G, Tisau - Manastirea Ciolanu - Spitalul Nifon;

DJ 203A, Fantanele - Batogu;

DJ 102H, limita cu judetul Prahova - Amaru - Pitulicea - intersectie DN2 E85 - Corbu - Casota - Carligu Mare - Carligu Mic - Gl. Silistea - Cotorca - limita cu judetul Ialomita;

DJ 203C, Mihailesti - Margineanu - Campeni - Movila Banului / intersectie cu DN2 E85 - Florica - Bradeanu - Pogoanele;

DJ 203E, limita cu judetul Ialomita - Padina - Rusetu;

DJ 203I, Cilibia - Caragele - Pogoanele - Lipanescu - limita cu judetul Ialomita;

DJ 203N, limita cu judetul Braila - Rusetu - Jugureanu;

DJ 214A, Caragele - Luciu - Largu - Rusetu;

DJ 102I, Carligu Mic - Smardan - Mitropolia;

DJ 203D, Smeeni - Bradeanu - Mitropolia - Scutelnici;

DJ 204D, Maxenu - Tintesti - intersectie cu DN 2B;

DJ 204C, Bisoca - Poiana Marului.

Pe raza judetului Buzau au fost instituite filtre, pentru a nu permite trecerea autovehiculelor. Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei), potrivit Inspectoratului de Politie Judetean Buzau.

Citeste si: