Aproximativ 3.000 de oameni sunt izolati in judetul Vrancea, unde luni de la ora 12:00 a fost instaurata stare de alerta. "Situatia de alerta ne permite, in caz de forta majora, sa evacuam populatia dintr-un sat total sau partial, daca se impune acest lucru", a declarat pentru HotNews.ro Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea.

Stare de alerta in judetul VranceaFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, la ora 16:20 sunt blocate urmatoarele sate:Tinoasa, Lastuni, Valea Mica si Siminoc din comuna Dumitresti, satele Magura si Jitia de Jos din comuna Jitia, satele Prahuda, Tepa, Valcani si Ghebari din comuna Paltin, satele Magura, Bahnele, Poiana Stoichii si Neculele din comuna Vintileasca.

Asculta declaratiile integrale ale presedintelui CJ Vrancea, Marian Oprisan:

Descarca fisierul audio in format MP3

Marian Oprisan

Marian Oprisan

Foto: AGERPRES

Marian Oprisan a declarat ca, pe timpul situatiei de alerta, Guvernul Romaniei este obligat sa asigure toate resursele suplimentare pentru aducerea vietii cetatenilor unui judet la normalitate. "Ma refer aici la deszapezirea drumurilor, la utilajele si mijloacele cu care trebuie actionat in mod unitar", a sustinut Oprisan, precizand ca pana acum nu au fost in situatia de a evacua locuitorii vreunui sat.

Cele mai importante declaratii ale lui Marian Oprisan:

  • Daca inainte aveam circa 81.000 de oameni blocati, astazi, dupa instaurarea starii de alerta - pentru ca am reusit sa contractam in plus fata de ce aveam 145 de utilaje care lucreaza pe drumurile judetene, pe drumurile comunale si pe legatura dintre centrul comunelor si satele componente - astazi mai avem blocate doar satele Tinoasa, Lastuni, Valea Mica si Siminoc din comuna Dumitresti, satele Magura si Jitia de Jos din comuna Jitia, satele Prahuda, Tepa, Valcani si Ghebari din comuna Paltin, satele Magura, Bahnele, Poiana Stoichii si Neculele din comuna Vintileasca.
  • Deci aproximativ 3.000 de cetateni, dar eu sunt convins ca pana spre seara sa restabilim legatura cu toate localitatile in care mai exista oameni izolati.
  • In acest moment inca nu s-a intrerupt curentul electric in nicio localitate, dar cu siguranta acest lucru se va intampla.
  • Grav este urmatorul lucru - Vrancea este cel mai mare nod rutier din sud-estul Romaniei, iar Ministerul Transporturilor si CNADNR au facut o instructie acolo de cod portocaliu, adica au adus o reglementare prin care spun: e cod portocaliu, nu mai miscam niciun utilaj, inchidem drumurile. Nicaieri in lumea civilizata nu se intampla asa ceva.
  • Prin judetul Vrancea trece una dintre cele mai importante artere ale Romaniei, e vorba de Drumul European 85 - Drumul National 2 care leaga Bucurestiul de nordul Moldovei. Daca acest drum vital pentru noi nu se tine deschis circulatiei rutiere, ne vom trezi cu faptul ca nu vom mai avea benzina si motorina pentru utilaje, nu vom mai avea de unde cumpara acesti combustibili pentru utilajele cu care actionam.
  • Pana in acest moment a actionat Armata Romana, persoanele de bine si cei care au facut colecte de medicamente si de alimente din Romania, persoane private, pentru ca Guvernul, Ministerul Administratiei si Internelor nu au dat curs necesarului de alimente, de medicamente si combustibil pe care le-am solicitat prin intermediul Comitetului pentru Situatii de Urgenta.
  • De asemenea, nici pana in acest moment domnul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu, caruia i-am solicitat, nu a alocat resursele suplimentare de care avem nevoie pentru plata acestor mijloace cu care actionam in timpul starii de alerta si a declararii situatiei de urgenta. Ii rog frumos sa convoace mecanismele de urgenta in sedinta guvernului si sa rezolve aceasta situatie
  • In unele localitati de campie s-au mai intamplat aceste lucruri (persoane care au refuzat sa isi ajute semenii la deszapezit sau care au asteptat autoritatile sa le dea zapada din curti - n.red.), dar ele sunt sporadice. Vreau sa va spun ca in localitatile colinare si in localitatile de munte mii de oameni au scos si au ajutat la curatirea localitatilor. Majoritatea au ajutat cu tot ce au putut ei. 
  • Indiferent ce contracte ar fi avut Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, ca si noi in situatia drumurilor judetene, aici trebuie sa le iau un pic apararea, desi au actionat iresponsabil: indiferent ce ar fi facut, ei si-au programat si si-au dimensionat probabil contractele si utilajele care trebuiau sa actioneze pe drumurile nationale tinand cont de iernile din ultimii 5 ani, nu de iernile din ultimii 50 de ani. Iar ceea ce se intampla in acest moment in judetul Vrancea, cetatenii judetului Vrancea nu au vazut in istoria acestei comunitati asemenea caderi masive de zapada.  

Amintim ca ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a aprobat duminica starea de alerta pentru judetul Vrancea. Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a declarat ca starea de alerta in judetul Vrancea intra in vigoare luni la ora 12,00, este valabila pana marti la ora 14,00 si ca acest lucru nu presupune alte lucruri suplimentare. "In baza notei de fundamentare a prefectului judetului Vrancea a fost aprobata starea de alerta incepand de maine de la ora 12,00 pana marti la ora 14,00, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie fie reanalizata mentinerea starii de alerta", a declarat Militaru, precizand ca, potrivit legislatiei, starea de alerta este o procedura de urgenta care se activeaza la solicitarea prefectului, care este si sef al Comitetului Judetean pentru Situatii de urgenta.

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea si vicepresedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a declarat pentru HotNews.ro ca "ceea ce citea din Ordonanta 21/2004 privind managementul situatiilor de urgenta secretarul de stat Mihai Capra astazi telespectatorilor televiziunilor din Romania, ii citeam eu domnului Capra si prefectului domniei sale exact in data de 6 februarie. Iar domnia sa si ministrul de Interne au refuzat cu obstinatie sa instaureze starea legala privind situatia si amploarea evenimentelor din 4-5-6 februarie. Dar asta este viata".

Citeste si: