Premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, viziteaza sambata santierul Autostrazii Bucuresti - Brasov, tronsonul Bucuresti - Ploiesti. "Infrastructura nu are vacanta", a spus seful Executivului, comentand pe marginea ninsorii abundente din zona. "Nu e vorba de turnat asfalt acum, ci de lucrat la santuri, la rigole", a adaugat oficialul. Intrebat daca vizita este oportuna in contextul protestelor din tara, Boc a afirmat: "eu cred ca stabilitatea economica e importanta pentru fiecare roman, de aceasta depinde plata salariilor si a pensiilor. Cred ca este importanta si aceasta componenta".

"In aceasta primavara, lucrarea va fi gata. E vorba de cei 62 de km ai autsotrazii Bucuresti - Ploiesti", a spus Boc, la finalul vizitei, adaugand ca "Doamna ministru a facut un lucru bun sa tina constructorii in priza pe timpul iernii".

"E vital pentru Romania sa-si continue cresterea economica in 2012", a precizat premierul.

"Problema cea mai mare e lipsa de cooperare din partea autoritatilor", a spus Boagiu, referindu-se la problema expropierilor de teren care inatrzie desfasurarea lucrarilor. Ea a afirmat ca Ministerul Transporturilor lucreaza la modificarea legii privind expropierile: "Noi lucram la o modificare legislativa, astfel incat astfel de ingerinte sa fie eliminate".

"Sper ca aceste lucrari sa aduca onoare constructorilor", a afirmat Boagiu. "Nu taiem panglici, ci facem autostrazi pentru romani. Termenul de finalizare al lucrarii este cel asumat", a spus ministrul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Boc si Boagiu s-au aflat la nodul rutier de la km 6+500 cu Centura Bucuresti, unde au fost informati in legatura cu lucrarile ramase de executat pana la km 0, dupa care au vizitat sectorul km 48+200-km 62+290 - sector receptionat.

Autostrada Bucuresti - Ploiesti - marea dezamagire

Autostrada Bucuresti - Ploiesti, cea in care autoritatile si-au pus cele mai mari sperante ca va fi inaugurata in 2011 si ca, astfel, vor putea sa raporteze multi mai multi kilometri realizati, este inca in lucru.

Vorbim de unul dintre cele mai mari tronsoane de autostrada in lucru in momentul de fata, cu o lungime de 55 de kilometri, care daca ar fi fost inaugurat pe 15 decembrie asa cum si-ar fi dorit autoritatile, ar fi dus numarul total al kilometrilor de autostrada realizati in 2011 la 125.

Autostrada A3 se opreste la Centura Capitalei

Autostrada A3 se opreste la Centura Capitalei

Foto: CNADNR

Desi, in planul initial, legatura la nivel de autostrada dintre Bucuresti si Ploiesti trebuia sa fie gata din 2010, autoritatile au pus presiune pe constructori in 2011 pentru a finaliza cei 55 de kilometri de la Centura Bucurestiului la centura Ploiestiului pana pe 15 decembrie (cei 7 kilometri de la Centura Capitalei si pana in Soseaua Petricani sunt planificati sa fie terminati pana la finele lui 2012).

Cu toate acestea, desi au anuntat constant ca autostrada va fi gata la termen, autoritatile s-au vazut nevoite sa constate ca lucrarile nu sunt gata decat pe 14 kilometri.

Companiile care nu au terminat la termen, penalizate

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca pana pe 15 decembrie 2011 lucrarile de constructie pentru tronsonul de autostrada Moara Vlasiei- Ploiesti au fost finalizate doar pe sectorul construit de Spedition UMB, adica intre 48+200 si km 62+000.

In schimb, Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Pa&Co International nu au finalizat lucrarile de constructie pe sectoarele lor. Astfel, CNADNR va aplica prevederile contractuale referitoare la penalitatile de intarziere (0,05%/zi), calculate la restul lucrarilor ramase de executat, pana la data finalizarii lucrarilor.

Aceste penalitati urmeaza sa fie calculate de consultantul S.C. Consitrans SRL, desemnat pentru supervizarea lucrarilor de constructie.

Termenul estimat de finalizare pentru autostrada Bucuresti-Ploiesti este trimestrul II 2012.