Simbata, 14 ianuarie 2012: Centrul Bucurestiul a fost scena celor mai violente proteste de la mineriade pina acum. La ora 20.00, mitingul pasnic a citorva sute de oameni s-a transformat radical: tineri cu fetele acoperite in stilul Intifada au inceput sa arunce asupra jandarmilor pietre, sticle si chiar pubele. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Multi dintre tinerii protestatari erau, dupa cum sustine purtatorul de cuvint al Jandarmeriei, membri ai galeriilor de fotbal, unii cu cu antecedente penale. Dupa nenumarate replieri, jandarmii au intervenit decisiv si, putin dupa miezul noptii, au dispersat manifestantii. In jurul orei 1.00, in Piata Universitatii se mai aflau jandarmii si maturatorii care faceau curat.

UPDATE 00,15 Doua masini pline cu trupe merg spre intersectie pentru a-i dispersa. Bd. Regina Elisabeta a fost degajat, majoritatea jandarmilor au ramas grupati infata fostului cinematograf Bucuresti

UPDATE 00,10 La aceasta ora a ramas un mic grup de manifestanti, in zona Mac Donald's. Circulatia este in continuare blocata pe Bd. Elisabeta

Protestatarii s-au regrupat in fata Cercului Militar, de unde arunca cu pietre si au rupt mai multe tomberoane. Mai multi oameni sunt retinuti si escortati de jadarmi. Manifestantii au spart mai multe panouri opublicitare din sticla. Mai multe masini particulare sunt prinse. Jandarmii au intervenit in forta si i-au dispersat.

Piata din fata Cercului Militar a fot ocupat iar protestatarii fug spre Cismigiu, unde sunt urmariti de jandarmi.

UPDATE 00,05 Protestarii arunca cu pietre de dimensiuni mari in jandarmi, care ii alearga pe protestari in zona librariei Mihai Eminescu

Piata Universitatii e practic degajata. Protestatarii s-au regrupat in zona Academiei. Scutierii alunga protestatarii spre Calea Victoriei si spre Cismigiu. Un cordon de scutieri s-a masat la intersectia dintre Calea Victoriei si Bd. Regina Elisabeta

UPDATE 23.57: Jandarmii au dat un ultimatum si au inceput dispersarea manifestantilor, pe care ii urmaresc si in statia de metrou! Sute de jandarmi ii imping pe manifestanti in afara perimetrului "fierbinte", transmite reporterul HotNews.ro

UPDATE 23.55: Jandarmii le transmit la megafon manifestantilor ca protestul e ilegal si vor folosi forta daca nu se disperseaza

UPDATE 23,50 Pe contul de Facebook cu numele "Peluza Catalin Hildan-Dinamo" a fost postata o invitatie catre fani de a participa la protestele din centrul Bucurestiului, scrie site-ul Realitatea.net.

UPDATE 23.45: In Piata Universitatii au mai ramas citeva sute de oameni, multi dintre ei ultrasi din fotbal - transmite corespondentul HotNews.ro. Au aruncat cu sticle in masinile care treceau pe bulevard

UPDATE 23.44: Florin Hulea, purtator de cuvint al Jandarmeriei, a confirmat pentru televiziunile de stiri ca printre manifestantii violenti se numara membri ai galeriilor de fotbal, "unii dintre ei cu antecedente penale"

UPDATE 23.30 29 de protestatari au fost ridicati de Jandarmerie. Circulatia s-a reluat in piata

UPDATE 23.24: Unul dintre liderii de galerie care ar fi incitat la violente din Piata Universitatii ar fi Elias Bucurica, lider al uneia din factiunile galeriei lui Dinamo

UPDATE 23.19: In Piata Universitatii au mai ramas doar citeva sute de manifestanti, masati in fata Universitatii, la iesirea de la metrou, transmite reporterul HotNews.ro. Situatia s-a calmat considerabil

UPDATE 23.01: Jandarmii i-au incercuit pe toti manifestantii. Situatia e calma, momentan

UPDATE 23.00: Cei mai multi manifestanti ramasi la Universitate sint tineri, transmit reporterii HotNews.ro aflati la fata locului

UPDATE 22.45: Un cameraman al Antenei 3 a fost lovit in cap cu o piatra de manifestanti. El a fost dus la spital de o ambulanta SMURD, salutata cu urale de manifestanti

UPDATE 22.38: Scena violentelor s-a mutat de la Teatrul National - Strada Coltei la Universitate - spre Libraria Mihai Eminescu. Circulatie blocata si pe Bd. Regina Elisabeta

UPDATE 22.33: Jandarmii au umplut "citeva dube" cu manifestanti violenti, care sint dusi acum spre sectiile de politie, relateaza corespondentii HotNews.ro aflati la fata locului

UPDATE 22.29 Jandarmii au retinut citiva manifestanti. Demonstratia s-a mutat in fata Universitatii si merge spre Calea Victoriei

UPDATE 22.18: Momente de calm in Piata Universitatii

UPDATE 21,58: Manifestantii sint impartiti in doua, cite o parte pe fiecare trotuar al Bd. Magheru. Bulevardul e liber pentru circulatie. Unii manifestanti arunca petarde

UPDATE 21,45: Un cordon de jandarmi "a maturat" manifestantii de pe Bd. Magheru intre Teatrul National si Sala Dalles, relateaza reporterul HotNews.ro aflat la fata locului. Circulata e in continuare blocata pe Bd. Magheru.

Ora 21,05 Un al doilea jandarm a fost lovit, fiind transportat la Spitalul Universitar

UPDATE Ora 21,00 Carosabilul de la Universitate a fost blocat din nou de protestatari, circulatia fiind intrerupta.

Jandarmii s-au echipat cu scuturi si casti pentru ca manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si pet-uri. Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru, a declarat pentru Agerpres ca in dispozitiv sunt aproximativ 150 de jandarmi.

"S-au luat masurile care se iau de obicei pentru astfel de manifestari neautorizate. Jandarmii au folosit fumigene si nu gaze lacrimogene", a precizat Marius Militaru.

UPDATE Ora 20,50 Incidente violente in Piata Universitatii, jandarmii au recurs la bate si gaze lacrimogene, in conditiile in care mai multi protestatari au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Protestatarii au blocat din nou bulevardul, in zona fantanii.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat la Realitatea TV ca s-a recurs la gaze lacrimogene dupa ce o parte din manifestanti au fortat cordonul de protectie si au blocat din nou bulevardul.

"O parte sunt cunoscuti ca facand parte din randul galeriilor, unii fiind in baza de date cu antecedente de violenta pe stadioane. Au folosit petarde si au aruncat cu obiecte contondente in directia fortelor de ordine", a spus acesta.

UPDATE 20,40 Circulatia a fost reluata pe ambele sensuri in Piata Universitatii

UPDATE 20,15Mai multi protestatari s-au intins pe asfalt si refuza sa elibereze strada. Ei scandeaza "Rusine, rusine sa va fie"

UPDATE 20,00 Circulatia a fost reluata pe sensul spre Piata Romana

UPDATE 19,50 Un jandarm a cazut la pamant, dupa ce a fost lovit in cap cu o piatra aruncata de un protestatar. Jandarmul, cu capul spart, a fost luat de o ambulanta.

UPDATE 19,40 Jandarmii au inceput sa impinga protestatarii pe trotuare. Cei aproximativ 200 de jandarmi i-au incercuit pe protestatari si i-au masat pe trotuarul din fata universitatii.

UPDATE 19,30 Aproximativ 250 de persoane care au mers sa protesteze, sambata seara, in fata Palatului Cotroceni se intorc sa continue manifestatia in Piata Universitatii, potrivit Agerpres.

Ei au stat la Cotroceni aproximativ 20 de minute, insa la poarta din strada Marinescu au fost intampinati de importante forte de ordine.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a precizat ca 'sunt suficiente efective care sunt pregatite sa intervina in cazul escaladarii situatiei', dar si-a manifestat speranta sa nu se ajunga la asa ceva si totul sa fie pasnic.

UPDATE 19,00 O parte dintre manifestanti au ajuns la Palatul Controceni, unde scandeaza "La Palatul Cotroceni, canta cucuveaua, Basescu si cu ai lui, si-au gasit beleaua".

UPDATE 18,10 O parte dintre protestatari au inceput sa plece pe jos, pe bulevardul Regina Elisabeta, spre Palatul Cotroceni. Oamenii scandeaza "Demisia, Demisia", "Jos Basescu", "Veniti cu noi". Ceilalti au ramas in Piata Univesitatii, blocand centrul capitalei.

"Sa fie judecati 90% dintre politrucii care au condus Romania din '90 pana in 2012 pentru subminarea economiei nationale, genocid si tradare", a spus un protestatar, la Antena 3.

A fost reluata scandarea "Un pitic si cu un chior, si-au batut joc de popor". Un protestatar facea figura aparte si scanda "Mitica Dragomir la puscarie!"

UPDATE 18,00 Cele cateva sute de protestatari din Piata Universitatii au intrat pe partea carosabila. Circulatia este oprita pe bulevardul Magheru. Au avut loc cateva ciocniri cu fortele de ordine.

Jandarmii au creat un cordon in zona rondului de la Universitate.

UPDATE Ora 17,30 - Iasi: Protest spontan in Piata Unirii

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat sambata in Piata Unirii din Iasi pentru a-l sustine pe doctorul Raed Arafat, dar si pentru a protesta fata de presedintele Traian Basescu, relateaza Agerpres.

Cei sositi in Piata Unirii din Iasi intoneaza imnul national si scandeaza lozinci antiguvernamentale si impotriva sefului statului.

De asemenea, 15 dintre manifestanti au pancarte cu mesajele "Jos Basescu", "Pentru dreptate si onoarea de a fi roman nu e nevoie de aprobare", "Nu fiti apatici, fiti antiapatici", "Basescu, ia elicopterul", "Demisia, Basescu".

Unii dintre protestatari tin in maini fotografia Robertei Anastase sub care este scris mesajul 'Wanted'.

Cateva sute de persoane s-au strans sambata dupa-amiaza in Piata Universitatii din Capitala pentru un miting de sustinere a fondatorului SMURD, Raed Arafat. Oamenii au iesit in strada si la Cluj, Targu Mures, Deva, Timisoara, Constanta, Iasi si Craiova, transmit televiziunile de stiri.

Agerpres relateaza ca aproximativ 300 de persoane protesteaza sambata in Bucuresti, in fata Teatrului National langa borna km 0, cerand demisia Guvernului, a presedintelui Traian Basescu, precum si alegeri anticipate, continuand sa-si exprime sustinerea fata de fostul subsecretar de stat Raed Arafat.

Manifestantii scandeaza sloganuri precum "Opriti hotia!", "Stop abuzurilor!", "Ne-ati mintit si ne-ati furat", "Plecati si ne lasati", "Noi suntem poporul, jos cu dictatorul", "Jos Basescu", "Pacat, pacat de sangele varsat", "Daca va pasa, iesiti din casa".

"Suntem nemultumiti din toate punctele de vedere. S-au taiat salarii, pensii. Nimic nu merge bine. Nu mai avem nici macar dreptul la manifestatii', a declarat unul dintre manifestanti.

El a spus ca a venit sa protesteze in Piata Universitatii fiindca a aflat de actiune prin intermediul televiziunilor, si nu prin cel al retelelor de socializare.

Unul dintre initiatorii mitingului a declarat pentru reporterul Realitatea TV ca protestul, care nu este autorizat, este o manifestatie pasnica. "Am venit in piata ca un cetatean liber... Trebuie sa destramam si acest mit al adunarilor publice. Nu exista in nicio lege notiunea de 'autorizatie'. Practic, Constitutia Romaniei spune: 'adunarile publice sunt libere daca se desfasoara fara arme'. Atat este prevederea legala, restul sunt provocari. Jandarmii, ei au venit primii aici astazi, deci ii putem numi organizatori ai acestei manifestatii, pentru ca nu fac altceva decat sa provoace", a spus acesta.

El a precizat ca oamenii s-au adunat in Piata "dupa o chemare prin internet la care au raspuns foarte multe grupuri, iar aceste grupuri s-au unit".

Intrebat pentru ce anume se protesteaza, acesta a sustinut ca se vrea continuarea dezbaterii privind reforma in sanatate: "Sa punem in dezbatere, sa nu ne culcam pe o ureche, ei au retras aceasta lege, dar nu am vazut-o arsa in piata publica; au retras-o pentru ca noi sa adormim putin, ca apoi ei s-o repuna, pentru ca lucrurile sunt deja facute pentru aceasta frauda in sistemul de sanatate".

Protestul de sambata a fost anuntat de vineri, ca fiind unul de sustinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat.

Zeci de persoane s-au adunat si in Piata Unirii din Cluj-Napoca pentru un miting de sustinere a medicului Raed Arafat. Manifestatii similare au loc si la Constanta, Targu Mures, Timisoara si Iasi.

De asemenea, peste o suta de persoane protesteaza si in Piata Prefecturii din Craiova. Mitingul pentru care au autorizatie protestatarii era programat duminica, insa acestia s-au strans sambata in urma unor apeluri pe Facebook.

La Deva, aproximativ o suta de persoane au participat, sambata, cu 50 de autoturisme, la un protest pentru sustinerea lui Raed Arafat, ele traversand cu masinile municipiul si claxonand in fata sediului PDL Hunedoara, relateaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, locotenentul Nicolae Raducu, aproximativ o suta de persoane s-au adunat in parcarea unui centru comercial de la marginea Devei si au pornit cu aproximativ 50 de autoturisme spre centrul municipiului, protestand astfel fata de proiectul Legii sanatatii si sustinandu-l pe Raed Arafat.

"Soferii au claxonat si aveau pe masini lipite fotografii cu Raed Arafat. Protestul a fost spontan, nu au fost incidente, iar circulatia nu a fost blocata", a spus Raducu.

Coloana de autoturisme a traversat centrul municipiului Deva, trecand prin fata sediului PDL Hunedoara, unde soferii au claxonat, apoi prin apropierea Prefecturii.

Protestul a durat aproximativ o jumatate de ora.

Raed Arafat a facut, vineri, apel la oameni sa nu mai iasa in strada si sa nu se lase manipulati politic prin diverse anunturi pe internet sau alte mijloace intrucat actiunile pot degenera si afecta ideile fata de proiectul Legii sanatatii.