Uniunea Social Liberala a depus, joi, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) o contestatie privind legea pentru comasarea alegerilor in anul 2012, precizeaza partidul social-democrat intr-un comunicat, dupa ce parlamentul a respins o motiune de cenzura a opozitiei.

  • Vezi atasat textul sesizarii la CCR

In sesizarea adresata CC, USL solicita sa se constate "neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali".

"O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie. Astazi, 22 Decembrie 2011, prin respingerea motiunii de cenzura, actuala Putere a calcat in picioare principiile si idealurile pentru care s-a luptat la Revolutia din 1989. Atunci, romanii au cerut dreptul de a-si dedica soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertate. Astazi, PDL si aliatii sai au decis ca oamenii pot sa voteze doar cand decide puterea politica, nu cand o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic'', se explica in comunicat.

Reprezentantii USL considera de asemenea ca prevederile legii privind comasarea alegerilor "incalca in mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala" al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, organ al Consiliului Europei.

"In primul rand, evidentiem faptul ca prin legea supusa controlului instantei constitutionale se realizeaza o reforma radicala a legislatiei electorale, fiind violate standardele europene in materie, cu putine luni inainte de alegerile locale si, respectiv, parlamentare, programate sa aiba loc in anul 2012. Modificarea legislatiei electorale are loc cu cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine in mod flagrant dispozitiilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislatia europeana nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri", se mai arata in document.

USL mentioneaza totodata ca actul normativ, "dispunand cu privire la comasarea alegerilor stabileste in realitate si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali, aflati in prezent in functie, de vreme ce acestia si-au dobandit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc in iunie 2008".

"Nu este admisibil sa se modifice un act normativ in vederea acordarii unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de alesi locali - cu atat mai mult cu cat acest demers se realizeaza cu nerespectarea principiului actiunii legii in timp", se mai arata in sesizare.

Este cea de-a doua contestatie depusa in urma angajarii raspunderii guvernului. CCR a precizat marti ca va discuta pe 11 ianuarie contestatia depusa de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor privind proiectul de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul magistratilor.

Motiunea de cenzura initiata de Opozitie, intitulata "Dupa 22 de ani, democratia in pericol", a fost respinsa joi in plenul parlamentului.