Autostrada care leaga Timisoara de Arad a fost deschisa circulatiei rutiere incepand de sambata, 17 decembrie, la aproape 4 ani de la demararea lucrarilor de constructie. Tronsonul de autostrada are o lungime de aproape 33 de kilometri si pe langa el vor fi inaugurati inca 12,25 km din centura-ocolitoare a Aradului in regim de autostrada. Aceasta din urma a fost dat in folosire pe jumatate de cale si se va circula in regim de drum national, urmand ca toate lucrarile sa fie finalizate in primavara 2012. Cele doua proiecte au costat aproape 240 de milioane de euro.

UPDATE, sambata 17 decembrie: Traficul pe segmentul de autostrada din Coridoul IV Paneuropean intre Timisoara si Arad a fost deschis oficial incepand de sambata, ora 11:00, de catre Premierul Emil Boc si Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. La deschiderea traficului rutier au participat si Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu si Ministrul Internelor, Traian Igas.

Autostrada Arad-Timisoara, deschisa circulatiei

Autostrada Arad-Timisoara, deschisa circulatiei

Foto: OpiniaTimisoarei.ro

“Inca 32 de kilometri de autostrada intra in circulatie in Romania. Asta inseamna pentru noi ca avem 122 de kilometri de autostrada pe care se circula in Romania. Felicit pe doamna ministru Anca Boagiu ca, din nou, a dat dovada de pragmatism si s-a tinut de cuvant. Am fost aici uneori mai suparat, alteori mai putin suparat pe constructori, dar iata ca au reusit sa respecte termenul pe care l-au angajat. De azi, timisorenii, aradenii si toti cei care intra in tara au un drum pe care sa circule si sa nu mai avem necazuri cu accidente, cunoscuta fiind zona dintre Arad si Timisoara, pentru ca a generat foarte multe accidente. De aici inainte se va putea circula in siguranta. Este inca o victorie. Da! Se poate! Se vede faptul ca daca aloci mai multi bani pentru infrastructura, lucrurile incep sa se vada”, a spus premierul Emil Boc, la Arad, unde s-a oprit sa vada si centura orasului, scrie OpiniaTimisoarei.ro

Primul ministru a vorbit si de km de autostrada finalizati de vechiul guvern. “Daca in mandatul vechiului guvern s-au finalizat 5 km de autostrada, deja in cei 3 ani de mandat avem 122 de kilometri”, a completat Emil Boc, la Arad.

Emil Boc s-a urcat la volanul unei Dacii si, alaturi de Anca Boagiu, au condus pe noua autostrada de la Timisoara la Arad.

Autostrada Timisoara-Arad incepe din dreptul localitatii timisene Giarmata, unde este realizat un nod rutier cu DJ691, si se termina intr-un alt nod rutier, la intersectia cu DN69, la intrarea in municipiul Arad.

Centura ocolitoare a Aradului - deschisa pe jumatate

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Foto: OpiniaTimisoarei.ro

Autostrada se continua de acolo cu Centura-ocolitoare a Aradului in regim de autostrada. Practic cei 12,5 km din centura fac parte din aceeasi autostrada componenta a Coridorului IV, insa, deocamdata, de sambata, tronsonul va fi deschis circulatiei doar pe doua din cele patru benzi de circulatie.

Asemanator, s-a intamplat si in cazul tronsonului de autostrada A2 Murfatlar - Constanta care a fost dat in folosinta pe jumatate, doar pe un sens, in luna iulie, inaugurarea totala pentrecandu-se abia la finele lunii septembrie.

Potrivit OpiniaTimisoarei.ro, cele 11 poduri si pasaje ale Autostrazii Timisoara - Arad sunt finalizate, iar constructorii au turnat luni strat de uzura pe ultimii metrii de sosea. In acest moment, autostrada este finalizata in procent de 98%.

Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timis spun ca autostrada nu va fi finalizata in aceste zile, ci doar se va deschide spre circulatie. Inaugurarea acestui tronson de drum va avea loc abia in primavara.

"Nu vorbim de o inaugurare a autostrazii, e vorba doar despre deschiderea circulatiei pe acest tronson, Timisoara - Arad. Acest lucru inseamna ca Autostrada nu va fi dotata, inca, cu statii de alimentare sau grupuri sanitare. Lucrarile pe care le presupun aceste obiective vor fi finalizate in primavara anului 2012. Tot atunci vor fi date in folosinta toate intrarile si iesirile de pe acest tronson. Deocamdata vor fi deschise traficului rutier, langa Timisoara, nodul de la Giarmata, iar in Arad, un alt punct de acces pe autostrada", a declarat Cosmin Tanta, purtatorul de cuvant al DRDP Timis.

Viteza maxima pe autostrada Timisoara-Arad - 100 km/h

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Foto: OpiniaTimisoarei.ro

Pentru moment, avand in vedere ca lucrarile conexe la tronsonul de autostrada nu sunt inca finalizate (podurile de supratraversare a autostrazii, parcari etc), viteza maxima admisa va fi de 100 km/h, in timp ce pe ruta ocolitoare a Aradului viteza maxima va fi de 60 km/h.

Lucrarile la autostrada Timisoara-Arad trebuiau sa inceapa in luna ianuarie 2009, insa ele au demarat efectiv abia in luna iulie. Dupa un an de constructie stadiul santierului era aproape de 30%, insa lucrarile au fost sistate din cauza problemelor financiare. Lucrarile au fost reluate, in forta, sub amenintarea rezilierii contractelor, in ianuarie 2011. Constructorii tronsonului Arad-Timisoara sunt FCC Construccion si Astaldi. Costul estimat al autostrazii era, la inceputul lucrarilor de 483 milioane lei. Finantarea lucrarii se face dintr-un imprumut de la BEI, in valoare de 200 milioane de euro. Guvernul Romaniei cofinanteaza proiectul cu 70 milioane de euro.

Cost total: 264 de milioane de euro

Potrivit unei liste publicate in decembrie 2011 de Guvern ce prezinta investitiile realizate de executiv, lucrarea a costat aproape 264 de milioane de euro.

Astfel, cei 32 de kilometri de autostrada dintre Timisoara si Arad au costat 140 de milioane de euro, iar pentru cei 12 kilometri de centura ocolitoare a Aradului sunt alocati 124 de milioane de euro.

Potrivit autoritatilor, dupa darea in functiune a autostrazii se estimeaza o reducere cu 76 la suta a numarului de accidente pentru traficul intre Arad si Timisoara, precum si o reducere cu 7 la suta a costurilor de exploatare a autovehiculelor.

  • Da click pe elementele de pe harta pentru a vedea mai multe informatii

Viezi Harta Mare

Harta de baza ᅡ OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Datele tehnice ale autostrazii Arad-Timisoara:

Lungime (km): 32.25 km (+12,25 km Centura Aradului)

Finantare: Banca Europeana de Investitii, Guvernul Romaniei, Fond de coeziune

Valoarea estimata a proiectului: 482.920.350,22 Lei (faraTVA) echivalentul a 135.43 M Euro (Rata de schimb: 3.5656 lei / Euro)

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Autostrada Timisoara-Arad inainte de inaugurare

Foto: OpiniaTimisoarei.ro

Valoarea actualizata (decembrie 2011):

  • Autostrada Timisoara-Arad - 140 milioane euro
  • Centura Arad - 124 milioane euro

Proiectant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Consultant: JV EGIS ROUTE SCETAUROUTE / EGIS BCEOM International

Constructor: JV FCC Construccion / ASTALDI SpA

Lucrari de arta: 11 poduri si pasaje ale autostrazii, 14 pasaje peste autostrada, 1 nod rutier, 1 spatiu de serviciii, 1 centru de intretinere si coordonare

Termen incepere: 26 ianuarie 2009

Termen estimat de finalizare: decembrie 2011 / Trimestrul II, 2012

Perioada garantie: 24 luni de la termenul de finalizare a lucrarilor

(sursa Compania Nationala de Autostrazi)

  • Video realizat de Ministerul Transporturilor cu Autostrada Timisoara-Arad pe 15 decembrie 2011