​​"Eu m-am confruntat cu situatia in care nu puteam suna la 112, de teama ca voi fi auzita de infractor". Acesta a fost declicul care a stat la nasterea proiectului "Romania Sociala" - o platforma care contine o aplicatie pe telefoane inteligente de pe care oricine poate trimite o sesizare catre autoritati, a povestit pentru HotNews.ro Ela Iliesi, lider de idei in cadrul proiectului care se numara printre finalistele concursului Restart Romania. "Prin GPS, aplicatia detecteaza locatia exacta unde te afli si trimite informatiile catre politia sau pompierii din orasul in care te afli", a explicat Ela Iliesi.

Ela IliesiFoto: Arhiva personala

Rep: Care este obiectivul acestui proiect?

Ela Iliesi: Proiectul consta intr-o aplicatie pentru telefoane inteligente, smartphone-uri, prin care se pot face silentios si foarte rapid sesizari spre autoritati. Pe langa aceasta aplicatie, proiectul mai contine o platforma online unde vor ajunge toate sesizarile facute prin aplicatie si nu numai, platforma pe care in timp ne dorim sa apara focarele si tiparele infractiunilor. De asemenea, cea de-a treia parte a proiectului este o campanie de informare a publicului asupra modalitatilor in care ei pot lua actiune atunci cand asista la nereguli in societate.

Rep: Care a fost declicul care sta la baza acestei idei, de unde s-a nascut ea?

Ela Iliesi: Ideea a venit in timp, asa cum se nasc de altfel multe idei. Dar momentul in care am aflat de programul Restart Romania si de ideea pe care de fapt o aveau ei - adica a unei platforme online care sa faca schimbari in offline - atunci am pus lucrurile cap la cap. Primul imbold a fost faptul ca am resimtit frustrari atunci cand am asistat la infractiuni in societate si nu am stiut eu, ca fata, cum sa fac sa fiu in acelasi timp protejata, dar sa si sesizez ce vedeam. Sau atunci cand eram in centrul vechi si voiam sa gasesc un loc de parcare si peste tot erau doar taxatori ilegali care imi faceau semn sa intru si despre care stiam ca, daca nu ii platesc, s-ar putea sa imi gasesc masina zgariata.

Si citeam deja in diverse medii, pe bloguri, ca mai multi oameni simt lucrurile astea si ca ar trebui sa actionam cumva. Atunci mi-am dat seama ca nu avem ceva la indemana. Iar atunci cand am vazut programul Restart Romania mi-am dat seama ca asa problemele acestea s-ar rezolva printr-o aplicatie, o platforma si o campanie.

Rep: In mod concret, ce pot face eu avand la indemana acest instrument?

Ela Iliesi: Oricand vedeti ceva in neregula, in cartier, pe strada, cum ar fi violenta in cuplu sau animale maltratate sau un coafor care refuza sa dea bon fiscal - ne-am gandit la peste 50 de infractiuni - puteti sesiza. Este de fapt o alternativa la serviciul 112.

Rep: Unde ajung aceste sesizari?

Ela Iliesi: Sesizarile ajung la acele autoritati din zona cea mai apropiata. Prin GPS, aplicatia detecteaza locatia exacta unde te afli si trimite informatiile. Daca, de exemplu, vezi un accident in timp ce esti in calatorie, sa spunem in Craiova, aplicatia detecteaza automat strada pe care esti si trimite sesizarea ta spre politia de acolo, spre pompierii din Craiova. Sesizarea este asadar trimisa prin aceasta aplicatie, in functie de natura sesizarii, catre autoritatile competente. La instalarea aplicatiei se completeaza informatii precum Nume, Prenume, etc… astfel ca la autoritati va ajunge o sesizare completa.

Rep: Ce doriti sa schimbati prin acest proiect?

Ela Iliesi: Eu sper ca oamenii vor gasi modalitatea asta mai usoara si mai sigura sa raporteze lucrurile pe care le vad. Avand in vedere ca autoritatile se confrunta cu un numar mai mic de angajati, sper totusi ca munca lor sa fie eficientizata de existenta aplicatiei si a platformei, astfel incat ei sa primeasca informatiile mult mai repede si sa le poata gestiona mai bine si, in timp, avand in vedere ca pe platforma online se vor strange sesizari si multe informatii, o sa vada toate tiparile infractionalitatii si o sa stie exact unde sa mearga sa actioneze.

Rep: Autoritatile sunt pregatite, din punct de vedere logistic, pentru implementarea acestui proiect?

Ela Iliesi: Am intrebat autoritatile ce cred despre acest instrument si daca le-ar fi util. Trebuie sa mentionez ca desi sesizarile la 112 sunt gratuite pentru noi, ele sunt foarte scumpe pentru autoritati; mai ales ca o mare parte a sesizarilor sunt false, deci sunt platite degeaba. Aplicatia aceasta va ajuta la scaderea numarului de farse, pentru ca prin aceasta aplicatie este identificat codul unic al telefonului, iar un telefon nu se arunca asa usor. Persoanele cu care am vorbit s-au aratat incantate, cred ca vom avea colaborarea lor.

Rep: Care sunt costurile pe care autoritatile va trebui sa le suporte in implementarea acestui proiect?

Ela Iliesi: Costurile vor fi zero pentru autoritati, in schimb persoanele care vor sesiza vor fi cele care vor plati. Insa preturile sunt destul de mici, MMS-urile, faxurile sunt in jur de 0,50 bani. Economic e in avantajul lor si ma bazez pe spiritul cetatenilor sa nu se lase descurajati de faptul ca o sa-i coste trimiterea mesajelor.

Rep: Cand va fi implementat proiectul?

Ela Iliesi: Am luat legatura cu programatorii pe care i-au gasit cei de la Restart Romania si weekend-ul acesta are loc Hackaton-ul, evenimentul in care ne intalnim, liderii de idei, programatorii si advertiserii, cei care ne ajuta cu strategia de comunicare. Ne vom intalni toti, vineri, sambata, duminica, si o sa punem la cale proiectul, chiar il implementam intr-o prima faza, atat platforma, cat si aplicatia, in cazul meu.

Intr-o varianta de inceput, proiectul va fi lansat chiar luni, dar va fi o varianta de test. Dupa gala de pe 5 noiembrie, in cazul in care castigam, dezvoltam o platforma mult mai complexa si care sa permita mai multe lucruri.

Rep: Cui va adresati, in primul rand, cu acest proiect?

Ela Iliesi: Publicul as zice ca sunt persoanele cu spirit civic care vor sa actioneze si in momentul acesta intampina diferite dificultati: fie ca nu stiu pe cine ar trebui sa anunte sau nu pot, din diverse motive. Eu m-am confruntat cu o situatie in care nu puteam suna la 112, de teama ca voi fi auzita de infractor. Sunt sigura ca altii au si alte motive. De asemenea, publicul tinta pentru platforma online vor fi atat aceste persoane, care vor putea face sesizari si prin platforma, cat si autoritatile, care cred ca in timp vor gasi foarte utila platforma, avand in vedere ca se vor putea face previziuni in legatura cu ce infractiuni este mai probabil sa se intample in anumite zone ale orasului, astfel incat sa isi poata concentra fortele in acele zone.

Faptul ca le vom da posiblitatea autoritatilor sa comenteze, sa inchida cazuri sau sa dea detalii despre ce s-a intamplat cred ca va face platforma un loc interesant si pentru presa, si pentru persoane care vor sa studieze.

Rep: Oamenii vor putea trimite si fotografii si filmulete, de exemplu?

Ela Iliesi: Sigur. Noi o sa incurajam asta. Chiar in aplicatie, pe langa zona unde alegi categoria corespondenta evenimentului pe care vrei sa il sesizezi, poti sa adaugi o poza sau un filmulet. Ideea este ca nu doar autoritatile sa poata vedea acele poze, ci intreaga comunitate. Poate nu avem un sistem de face recognition pe care sa il aplice politistii si sa gaseasca o persoana intr-o baza de date, dar sunt multe sanse ca acea persoana sa fie recunoscuta de vecini sau de fosti colegi, de comunitate.

Citeste aici mai multe despre proiectul Romania Sociala. In urma cu doua saptamani, mai multe companii de IT din Romania au decis sa sustina pro-bono implementarea a zece proiecte online care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice. Printre cele zece proiecte - finaliste ale concursului Restart Romania - se afla si "Romania Sociala".

Fiecare dintre aceste zece proiecte vor primi sprijinul unei echipe formate din trei programatori si vor avea la dispozitie cate un consilier juridic, unul in advertising si unul politic. Impreuna cu acestia, concurentii vor stabili strategia de comunicare si specificatiile tehnice ale platformei online pe care va fi dezvoltata ideea lor. Companiile de IT care au decis sa sprijine pro-bono implementarea acestor proiecte sunt: Microsoft, Zitec, Yonder, HPC, NextRoot, Equilobe Software, Code Camp, Pras Consulting, ITSpark, BitStone si Transcent.

Pe parcursul a trei zile, intre 28 - 30 octombrie, in timpul Hackaton-ului Restart Romania, cele zece idei vor fi implementate de catre echipele de programatori impreuna cu cei zece finalisti. Prima versiune a celor zece site-uri va fi gata la sfarsitul acestei perioade. In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews.ro va transmite live acest eveniment.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas 10 zile pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.