Mai multe companii de IT din Romania au decis sa sustina pro-bono implementarea a zece proiecte online care vor lupta impotriva coruptiei, a ineficientei politice si a deturnarilor de fonduri publice. Cele zece proiecte sunt finalisteleconcursului Restart Romania, o platforma independenta, apolitica si sprijinita de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Austriei, Spaniei, Germaniei si Canadei la Bucuresti.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Initiata la inceputul lui august 2011, pe platformaconcursului Restart Romania au fost inscrise 104 idei, intentia competitiei fiind aceea de a cataliza si sustine miscarile civice dezvoltate online in Romania. In procesul jurizarii, primul criteriu de departajare a fost obiectivul definit al ideii inscrise. Au fost alese 30 de proiecte cu potential in lupta anticoruptie, respectarea legii, implicarea cetateanului in decizia politica si justitie sociala. Juriul, format din reprezentanti ai ambasadelor mai sus mentionate, ai mediului de afaceri si industriei IT, au decis selectarea celor zece proiecte finaliste ale concursului Restart Romania.

Romania Sociala:platforma care permite cetatenilor sa raporteze catre autoritati incalcari de lege si acte de coruptie, folosind o aplicatie de mobil conectata direct la serviciul public care se ocupa de supravegherea respectivelor sesizari.

Pretul corect al promisiunilor electorale: platforma care colecteaza promisiunile politicienilor din timpul campaniei electorale si estimeaza costul lor. Cetatenii vor putea sa isi exprime parerea cu privire la prioritatile reale ale comunitatii.

Where's my lei, Man?: centralizarea informatiilor financiare (bugete publice, rapoarte anuale) ale proiectelor finantate din bani publici. Scopul este responsabilizarea autoritatilor in privinta modului in care sunt cheltuite fondurile publice.

Platforma pentru participare cetateneasca: o platforma ce le permite cetatenilor sa se implice eficient in procesul de legiferare.

Ghid practic anticoruptie: platforma care ajuta cetatenii sa lupte impotriva actelor de coruptie. Website-ul va prezenta toti pasii care trebuie urmati, documentele ce trebuie trimise autoritatilor. Cu ajutorul unei aplicatii de mobil se va face si raportarea cazurilor de coruptie.

Paraciosul sparge piata: o platforma de raportare pe care cetatenii pot impartasi informatii despre cat e spaga pentru diverse tipuri de servicii publice. Scopul este ca semnalarea oportunitatii de plata a unei spagi mai mici in alta parte sa scada progresiv pretul "pietei", pana la dizolvarea integrala a acestui sistem.

Harta virtuala a zonelor despadurite: o harta a defrisarilor din Romania obtinuta in urma analizarii imaginilor prin satelit. Site-ul ne-ar indica amploarea fenomenului, ar directiona ONG-urile din domeniu spre zonele care au intr-adevar nevoie de ajutor si, cel mai important, ar scoate la iveala responsabilii pentru defrisarile ilegale, prin compararea datelor cu actele de proprietate pe padurile in cauza.

Force Control: unealta de raportare a cazurilor de coruptie din sistemul medical, cu ajutorul unei aplicatii de mobil si al unui serviciu SMS. Sesizarile merg direct la CNAS Corp Control, iar mass-media primeste rapoarte periodice. Statusul cazurilor semnalate va fi vizibil pentru utilizatori, ceea ce pune presiune pe CNAS sa ia masuri reale. Ramane de discutat daca va fi protejata identitatea celor care iau spaga.

eunusuntnesimtit.ro: o platforma pe care cetatenii o pot folosi pentru a-si recastiga spatiul public, urcand fotografii cu lucrurile nefiresti care se intampla in oras (de exemplu masini parcate pe spatiul pietonal) si reactionand la ele intr-un mod amuzant si spectaculos. Arma lor va fi ridiculizarea comportamentului negativ (prin stickere, bilete si alte inerventii urbane).

Stiu ce ai promis: website care monitorizeaza respectarea promisiunilor electorale.

Fiecare dintre cele zece proiecte vor primi sprijinul unei echipe formate din trei programatori si vor avea la dispozitie cate un consilier juridic, unul in advertising si unul politic. Impreuna cu acestia, concurentii vor stabili strategia de comunicare si specificatiile tehnice ale platformei online pe care va fi dezvoltata ideea lor. Companiile de IT care au decis sa sprijine pro-bono implementarea acestor proiecte sunt: Microsoft, Zitec, Yonder, HPC, NextRoot, Equilobe Software, Code Camp, Pras Consulting, ITSpark, BitStone si Transcent.

Pe parcursul a trei zile, intre 28 - 30 octombrie, in timpul Hackaton-ului Restart Romania, cele zece idei vor fi implementate de catre echipele de programatori impreuna cu cei zece finalisti. Prima versiune a celor zece site-uri va fi gata la sfarsitul acestei perioade. In 5 noiembrie 2011, platformele implementate online vor fi prezentate in cadrul Galei Restart Romania si cei 5 castigatori ai premiilor de cate 5000 USD vor fi alesi prin vot. HotNews va transmite live acest eveniment.