Discursul tinut in Parlamentul tarii de fostul Rege al Romaniei, Mihai I, poate deveni inceputul unei noi etape in politica acestui stat, scrie cotidianul Izvestia. Motivul formal al invitatiei in Parlament a fost implinirea de catre suveran a varstei de 90 de ani. In Romania, interventia a fost deja catalogata drept „discursul tronului”. „Nu vom putea construi viitorul fara sa ne bazam pe trecutul nostru. Coroana regala nu este un simbol de muzeu, ci insemnul independentei noastre, a suveranitatii si unitatii”, a declarat Mihai I.

Regele Mihai in ParlamentFoto: HotNews / DP

Regele, scrie Izvestia, are dreptul sa spuna Romania „noastra”: in 1997 i-a fost restituita cetatenia romana si, odata cu ea, toate drepturile politice.

Tentative de revenire in marea politica au fost intreprinse de fostul suveran inca la inceputul anului 1990, dupa caderea regimului Ceausescu. La Bucuresti multi sunt inclinati sa creada ca, dupa 20 de ani, a venit timpul lui Mihai.

„Nu este vorba despre refacerea monarhiei in Romania", a spus pentru Izvestia, Bogdan Ionca, consilier al presedintelui Senatului roman, liderul Partidului Social-Democrat, de opozitie, Mircea Geoana (n.red. liderul PSD este Victor Ponta). "Cetateanul Mihai de Hohenzollern se bucura de o frumoasa autoritate in societate si nu este deloc uimitor faptul ca parlamentarii au decis sa-l asculte”, desi, a adaugat opozantul roman, nu toti sunt pregatiti sa-l auda pe fostul suveran.

„Fractiunea Partidului Democrat Libearal a parasit sala", a spus Ionca.

Liderul PDL, presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu-si ascunde antipatia fata de fostul rege. Basescu il acuza pe Mihai de „tradare”, prin care se are in vedere asa numita lovitura regala din 1944. Nu este exclus ca antipatia lui Basescu pentru Mihai I sa aiba si alte cauze.

Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in Romania anul viitor, iar daca opozitia va reusi sa se uneasca, PDL va fi obligat sa-si ia ramas bun de la statutul de partid de guvernamant. Astazi, partidul prezidential controleaza in parlament 115 locuri, social democratii si conservatorii au 110, iar a treia forta, PNL, detine 65 de mandate.

In opinia directorului Centrului pentru studii balcanice, caucaziene si central-asiatie al Academiei ruse, Artiom Ulunian, figura fostului suveran poate deveni un stindard ideal pentru consolidarea opozitiei romane. „Este, totusi, greu de crezut ca Mihai va adera, personal, la vreunul dintre partide sau ca-si va depune candidatura pentru alegerile parlamentare", a spus Ulunian pentru Izvestia, adaugand: "Pe langa cetatenie, mai este nevoie si de domiciliu, iar regele inca mai traieste in Elvetia. Mihai se poate folosi de autoritatea lui sa ceara fortelor de opozitie sa formeze o coalitie impotriva lui Basescu”.

Nu este foarte clar rolul care-i va reveni lui Mihai in viitorul guvern in cazul viitoarei coalitii de opozitie.

Poate a decis sa urmeze exemplul ultimului tar al Bulgariei, Simeon al II, inlaturat si alungat din tara in 1946 si ales prim ministru in 2001. Singurul obstacol care poate sta in calea dezvoltarii unui asemenea scenariu il constituie varsta inaintata a fostului suveran. Desi, pentru anii lui, Mihai afiseaza o forma fizica excelenta.

In 2005 si 2010, el a vizitat Moscova si a luat parte la parada militara dedicata Marii Victorii, in calitate de unic comandant ramas in viata din timpul celui de-al Dolilea Razboi Mondial, aminteste cotidianul citat.