"Nu vad Romania ca pe o mosternire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!". Cu aceste cuvinte si-a incheiat regele Mihai primul discurs sustinut in Parlamentul Romaniei dupa 64 de ani. In acest discurs, fostul suveran a vorbit despre democratie si libertate, despre criza si viitor, dar si despre Coroana regala - "o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei", care "a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie".

Regele Mihai, care implineste marti varsta de 90 de ani, a fost intampinat la Parlament de presedintele Senatului, Mircea Geoana, cel care a deschis sedinta solemna, si a fost aplaudat de cei prezenti la incheierea cuvantarii.Inainte de rostirea discursului a fost intonat imnul de stat.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT discursul Regelui Mihai.

Discursul Majestatii Sale Regelui Mihai I in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei

  • Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
  • Sunt mai bine de saizeci de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului.
  • Prima noastra datorie astazi este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate razboaiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din Decembrie 1989, care au daramat dictatura comunista. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.
  • Ultimii douazeci de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate. Oamenii calatoresc, isi implinesc visele si incearca sa-si consolideze familia si viata, spre binele generatiilor viitoare. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii.
  • Mersul Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta Parlamentului. Drumul nostru ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea, intru libertate si democratie, a Legislativului romanesc de dupa anul 1989.
  • Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.
  • Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.
  • Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romanesca.
  • Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.
  • Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.
  • Regina si cu mine, alaturi de Familia noastra, vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna: vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei, continuitatea si traditiile tarii noastre.
  • Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre Familia Regala si despre importanta ei in viata tarii. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie.
  • Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
  • Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor!
  • Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.
  • In anul 1989, in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
  • Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.
  • Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege, pot spune fara ezitare natiunii romane: Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere.
  • Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi.
  • Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati.
  • Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamanturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramane totdeauna.
  • Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.
  • Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.
  • Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Declaratiile lui Mircea Geoana la deschiderea sedintei:

  • La multi ani, Majestatea voastra!
  • Este fara indoiala un moment exceptional, este poate unul dintre acele momente care marcheaza istoria si edvenirea unei natiuni
  • E pentru Romania atat de zbuciumata si de plina de semne de intrebare cu privire la trecut si viitor un gest de normalitate.
  • Vor fi incercari de a se da alte conotatii acestui moment.
  • Conotatii, incercarea de a specula si adanci fracturi din societate, nu isi au locul si rostul intr-o astfel de zi solemna.
  • E vorba de un act de normalitate, e ceea ce ordinea republicana si traditia ne cer deopotriva.
  • Cu totii avem datoria de a ne respecta istoria.
  • Majestatea sa a fost fortat sa-si paraseasca tara intr-o perioada in care un regim al raului se asternea peste Europa
  • Nu putem sa privim inainte daca nu avem taria si recunostinta de a privi catre pedecesorii nostri.
  • Prezenta Majestatii sale in Parlament e o dovada de impacare si recunoastere a trecutului si o platforma de consens national pe care o salut.
  • Prezenta Majestatii sale in parlamentul nostru dupa 64 de ani de la ultimul sau discurs e dovada continuitatii istorice, a faptului ca perioada comunista e perfect inchisa.
  • Prezenta sa e o exorcizare a demonilor care poate inca traiesc in zidurile acestei cladiri.
  • In acest moment aniversar aduc o revederenta fireasca la implinirea celor 90 de ani de viata si de exemplu de patriotism pe care majestatea sa le-a dovedit de-a lungul intregii sale vieti.
  • Suntem aici ca sa ne cunoastem si recunoastem trecutul, sa stim cine suntem astazi si cine vrem sa fim in viitor.
  • La multi ani Majestatea voastra, sunteti aici in templul democratiei romanesti.

UPDATE 5 Regele Mihai I a primit cadou un tablou care reprezinta, in basorelief, cladirea Parlamentului Romaniei. Tabloul i-a fost inmanat de Calin Popescu-Tariceanu.

UPDATE 4 Aplauze in plen dupa discursul Regelui.

UPDATE 3 Cei prezenti in plen l-au aplaudat indelung pe Regele Mihai inaintea discursului.

Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc nu vor participa la discursul din Parlament al fostului rege, desi au fost invitati. Seful statului a avut in ultima perioada mai multe declaratii critice la adresa fostului suveran. El a sustinut ca decizia regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", ca acesta a fost "sluga la rusi" si ca "bietul ex-rege" a fost atras intr-un joc politic cu Dan Voiculescu si PNL.

In ceea ce priveste un eventual mesaj al sefului statului cu aceasta ocazie, replica sa a fost fara echivoc: "Un mesaj care sa spuna ce?", scrie Mediafax.

Si Patriarhul Daniel va absenta de la Parlament, invocand sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care impun participarea sa. Prin urmare, seful BOR va fi inlocuit de episcop-vicarul patriarhal Ciprian Campineanul, reprezentantul oficial al Patriarhiei Romane in relatia cu Parlamentul.

Singurul supravietuitor al sefilor de stat din Al doilea razboi mondial, regele Mihai al Romaniei a fost fortat sa abdice de catre comunisti in decembrie 1947.

Nascut 25 octombrie 1921 la Sinaia, in dinastia Hohenzollern, regele Mihai a fost fiul regelui Carol al II-lea si al printesei Elena si nepot al regelui Ferdinand I.

A domnit de doua ori, intre 1927-1930, apoi intre 1940 -1947. A avut interdictie de a reveni in tara sa natala in timpul regimului comunist si la inceputul anilor 1990. Regele Mihai s-a mutat definitiv la Bucuresti in 2002, impreuna cu sotia lui Ana de Bourbon-Parma.