“Ar fi un gest de onoare ca doamna judecator Gabriela Barsan sa-si dea demisia din functia de presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal, pentru ca justitia sa nu fie si mai mult tarata intr-un scandal inutil”, sustine presedintele CSM, Horatius Dumbrava, citat de Mediafax. Declaratia reprezentantului CSM a fost facuta in cadrul unui interviu in care a fost intrebat de cazul judecatoarei Gabriela Barsan, acuzata de DNA de trafic de influenta. Seful CSM mai sustine si ca asupra sectiei Contencios a Curtii Supreme ar putea sa planeze "suspiciuni asupra unei aparente de impartialitate" in cazul Barsan deoarece acesta sectie urmeaza sa se pronunte pe un recurs formulat de judecatoarea Gabriela Barsan.

Horatius Dumbrava, fostul presedinte CSMFoto: Agerpres

Presedintele CSM a declarat ca judecatoarea Gabriela Barsan ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii Supreme, raspunzand la o intrebare pe marginea cazului Barsan. Vezi mai jos declaratia presedintelui CSM:

  • Eu nu contest sub nicio forma dreptul doamnei judecator de a ataca decizia CSM. Accesul liber la justitie este un drept fundamental al oricarui cetatean. Problema este ca tocmai sectia condusa de domnia sa urmeaza sa se pronunte asupra recursului, ceea ce ar putea face sa planeze suspiciuni asupra unei aparente de impartialitate.
  • De aceea, ar fi un gest de onoare ca doamna judecator sa-si dea demisia din functia de presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, pentru ca justitia sa nu fie si mai mult tarata intr-un scandal inutil. S-ar da astfel importanta cuvenita infaptuirii actului de justitie, fara ca acesta sa poata fi supus unei posibile indoieli publice. Demisia din functie ar insemna un act de demnitate, de respect pentru profesie si pentru justitie in general.
  • In alta ordine de idei, se va crea, inevitabil, o presiune dificil de gestionat de catre colegii judecatoarei din cadrul Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, dezvoltand un teren propice speculatiilor de tot felul.Ramane ca doamna judecator Barsan sa aprecieze daca are determinarea sa genereze aceasta decizie. (sursa: interviu MediaFax)

Vezi aici interviul integral

Pe 18 octombrie, intrebata de HotNews.ro daca nu renunta la pozitia pe care o detine, judecatoarea Gabriela Barsan a declarat ca nu are in vedere demisia si ca legal "nu are alte interdictii". "Probabil cu ajutorul colegilor de la DNA mandatul meu va fi intrerupt la un moment dat", a declarat judecatoarea. Vezi aici

Procurorii anticoruptie au anuntat luni, 10 octombrie, ca au inceput urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. In acelasi dosar sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac, ambii pentru cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan-Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.