Problematica infractionalitatii comise de cetatenii romani in Franta reprezinta un dosar inchis, subiectul este tratat la nivel de guverne, a apreciat, miercuri, Henri Paul, ambasadorul francez la Bucuresti, la finalul intrevederii avute cu membrii Grupului de prietenie cu Franta din Senatul Romaniei, transmite Agerpres.

Henri Paul le-a spus senatorilor romani ca Franta nu este devastata de xenofobie sau de populism si ministerul de interne francez nu exagereaza anumite fenomene pentru ca exista un oarecare adevar in Franta.

"Relatiile franco-romane nu ar trebui sa fie coplesite de aceasta chestiune, trebuie sa evitam acest lucru, iar dumneavoastra nu trebuie sa adaugati probleme peste alte probleme, problemele pur si simplu exista, trebuie tratate si noi le tratam la nivelul relatiilor cu guvernul roman. Ministrul de Interne a venit aici, a cazut de acord asupra unui plan de cooperare la nivelul politiei si al sistemului judiciar si aceasta functioneaza intr-atat de bine incat chiar ieri a avut loc o reuniune la Ambasada Romaniei din Franta si toata lumea a cazut de acord ca suntem pe calea cea buna in ceea ce priveste reprimarea acestei forme speciale de delincventa", a mai spus ambasadorul.

Paul a explicat ca acest tip de problema exista si ca trebuie tratata, evocand cooperarea existenta la nivelul celor doua guverne. Ambasadorul Frantei le-a mentionat interlocutorilor sai, ca exemplu concret, faptul ca Guvernul roman a propus sa trimita de Craciun un contingent de 40 de politisti la Paris si ca pentru el acest dosar este inchis.

"Mai ales pentru ca este o perioada (cea a sarbatorilor de Craciun - n.r.) in care micile furturi sunt foarte usor de facut, deci pentru a contracara micile furturi si cersetoria. Deci asta inseamna nu numai ca Guvernul roman recunoaste realitatea lucrurilor, dar, in plus, ne ajuta pe noi sa-i facem fata. Deci, inchipuiti-va dvs, pentru mine acest dosar este inchis. Nu ne mai trebuie decat un singur lucru: un magistrat de legatura la Ambasada Romaniei in Franta asa cum va exista pana la sfarsitul anului un magistrat francez in Romania. Deci avem cooperare la nivelul politiei, al magistratilor, al investigatorilor, sunt singur ca vom reusi", a mai declarat Henri Paul.

Ambasadorul francez a explicat ca pe marginea acestui tip de delincventa se discuta despre cetateni romani si nu despre persoane apartinand unei anume etnii.

"In Franta nu putem, prin Constitutie, sa facem diferenta intre diversele etnii, pentru ca este vorba despre cetateni romani si un cetatean roman este cetatean roman, altfel am fi acuzati de discriminare, de altfel aceasta lege exista si in Romania. Nu numai ca aceasta lege exista in Franta, ci este si aplicata de multa vreme si cu foarte multa severitate, deci realitatea este ca exista o anumita forma de delincventa care este deranjanta si este in crestere", a mai afirmat diplomatul francez.

Acesta a precizat ca va inainta si presedintelui grupului de prietenie cu Franta, senatorului Cristian Radulescu, un document din care reiese ca in perioada 2008-2010 infractionalitatea comisa de cetateni romani in Franta s-a triplat.

Henri Paul a adaugat ca nu numai Franta este victima acestui tip de infractionalitate ci exista si alte state care se plang.

"Exista si in multe alte tari, cu exceptia Frantei, nu numai noi suntem victime si nu numai noi ne plangem. Dar asta nu inseamna ca este problema principala a relatiilor franco-romane, exista o multime de alte lucruri pe care le avem de facut decat sa ne ocupam de acest aspect. Aici prezenta mea nu se explica decat prin faptul ca mi s-a solicitat sa vorbesc despre acest aspect", a declarat ambasadorul francez.

La intalnirea desfasurata la solicitarea diplomatului francez a participat si senatorul Radu F. Alexandru, alaturi de alti colegi de ai sai din grupul de prietenie cu Franta, printre acestia aflandu-se presedintele grupului, Cristian Radulescu, Titus Corlatean si Sergiu Nicolaescu.

Intrevederea a avut ca principala tema scrisoarea deschisa pe care senatorul Radu F. Alexandru a dat-o publicitatii la scurt timp dupa ce intr-o emisiune satirica de la un post de radio francez, moderatorul a avut o serie de expresii jignitoare la adresa cetatenilor romani si ulterior a anuntat ca a decis sa se autosuspende din Grupul parlamentar de prietenie Romania - Franta si ca nu va mai participa la nicio actiune desfasurata sub auspiciile acestuia sau ale Ambasadei Frantei la Bucuresti, pana la sistarea campaniei de denigrare a Romaniei.