Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru a decis sa se autosuspende din Grupul parlamentar de prietenie Romania - Franta si sa nu mai participe la nicio actiune desfasurata sub auspiciile acestuia sau ale Ambasadei Frantei la Bucuresti, pana la sistarea campaniei de denigrare a Romaniei.

"De o buna bucata de vreme, Romania si romanii au parte de un tratament revoltator si inacceptabil in Franta. (...) Fata de aceasta intolerabila situatie, iau decizia de a ma autosuspenda din Grupul interparlamentar de prietenie Romania - Franta si de a nu mai participa la nicio actiune desfasurata sub auspiciile acestuia sau ale Ambasadei Frantei la Bucuresti, pana la sistarea campaniei de denigrare a Romaniei", afirma Radu F. Alexandru, intr-un comunicat transmis duminica si citat de Agerpres.

El subliniaza ca nu cautioneaza "nicio clipa faptele antisociale comise de concetatenii" sai oriunde in lume si le condamna cu toata fermitate. "Dar mi se pare inadmisibil felul in care aceste acte reprobabile devin 'probe' in campania ostila si defaimatoare dusa impotriva Romaniei si a poporului roman", precizeaza senatorul.

Radu F. Alexandru arata ca datele sumare de care dispune dovedesc "intr-un mod irefutabil procentele insignifiante ale delicventei practicate de romani in Franta: din numarul total al persoanelor care au comis infractiuni - 940.602 - doar 1,27% sunt cetateni romani; din numarul total de straini care au comis infractiuni - 234.235 - romanii reprezinta 5,1%; in penitenciare sunt astazi aproximativ 60.000 de detinuti, din care 1,93% sunt cetateni romani".

"M-as fi abtinut de la aceasta luare de pozitie daca as fi auzit o singura voce, un singur demers care sa exprime regretul si sa sanctioneze actiunile duse impotriva Romaniei intr-o permanenta escaladare. Nu a facut-o niciun om politic francez (nu ar fi un efort de memorie sa ne amintim in schimb pozitiile inamicale proferate de personalitati de prim rang ale scenei politice franceze); nu a facut-o Conseil superieur de l'audiovisuel (CSA), institutia abilitata sa urmareasca functionarea corecta a mass-media electronica franceza; nu a facut-o nici macar ambasadorul Frantei la Bucuresti, care, la finalul unui mandat in care s-a bucurat constant de pretuire si prietenie, nu pot sa cred ca subscrie la ideea ca 85% dintre romani invata azi franceza ca sa ajunga sa cerseasca la Paris. Protestul vehement al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti a ramas si el fara niciun raspuns", afirma senatorul.