Ministerul Sanatatii a prezentat miercuri, 12 octombrie, raportul decesului lui Chauncey Hardy, sportivul american ucis duminica la Giurgiu. In urma analizarii datelor si documentelor transmise de Directia de Sanatate Publica Giurgiu, Ministerul a decis sa recomande amenzi contraventionale in cuantum de 3.000 lei pentru cei doi medici de garda, 1.500 lei pentru medicul de pe ambulanta chemata pentru transfer, 35.000 lei pentru Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu si 15.000 pentru Serviciul de Ambulanta Judetean.

Asculta cele mai importante declaratii ale subsecretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • In urma analizei datelor identificam doua aspecte: 1. asupra calitatii ingrijirilor si conduita medicala care vor fi deferite Colegiului Medicilor;  2. aspecte organizatorice si administrative pe care MS urmeaza sa recomande sanctiuni contraventionale
  • Nu avem ce reprosa serviciului de ambulanta. Timpii care au fost la interventie au fost cei prevazuti prin lege.
  • Se observa lipsa aplicarii unor investigatii si a anumitor masuri de urgenta.
  • La ora 4:14/ 4:15 minute a fost apelul prin 112. La ora 4:22 pacientul era la UPU. Despre aceasta faza a interventiei nu avem ce comenta.
  • De la ora 4:22 pana la ora 8:55/8:58 cand a parasit Unitatea de Primire Urgente Giurgiu au fost anumite deficiente. Au fost doi medici secvential de garda: medicul prezent la UPU intre 4:22 si 7 si medicul care a preluat la ora 7 si a continuat garda.
  • UPU, in cursul noptii, nu era aglomerata. Avea un medic si 4 asistenti de garda la momentul sosirii pacientului.
  • Se observa lipsa aplicarii unor investigatii si a monitorizarii corecte a pacientului si neluarea unor decizii care trebuiau luate in favoarea pacientului.
  • De asemenea, se observa lipsa accesului la anumite investigatii care erau obligatorii pentru acest pacient, si anume computer-tomografia.
  • Spitalul are contract cu un computer tomograf privat, contract care nu asigura investigatii in cursul noptii, ci doar in cursul zilei. UPU neavand acces la aceasta investigatie la un pacient care a sosit comatos, fie ca trebuia rezolvata cumva efectuarea computer-tomografului sau transferul pacientului de urgenta catre o unitate care putea rezolva acest lucru.
  • In urma analizei raportului venit de la DSP Giurgiu constatam nerespectarea prevederilor in ceea ce priveste indeplinirea functiei de medic de garda in ambele cazuri, la cei doi medici care au fost de garda in cursul noptii si dimineata. Nu s-au respectat indatoririle din timpul garzii si nu s-au respectat protocoalele de transfer interclinic.
  • A fost chemata o ambulata de tip C conform protocolului pentru efectuarea transferului in baza ideii ca bolnavul s-a agravat. A venit o ambulanta de tip C cu medicul de garda, s-a luat decizia sa nu efectueze ei transferul si pacientul a fost trimis cu o ambulata de tip B cu asistent, lucru ce incalca protocoalele de transfer interclinic al pacientului critic
  • MS va recomanda directiei sanitare care are dreptul de aplicare a amenzilor contraventionale urmatoarele: 
  • 1. Pentru cei doi medici de garda se recomanda amenzi contraventionale de 3.000 de lei pentru fiecare dintre medici. 
  • 2. Pentru medicul de pe ambulanta chemat pentru transferul pacientului se recomanda o amenda in cuantumul de 1.500 lei.
  • 3. Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu se va sanctiona contraventional cu o amenada in cuantum de 35.000 lei, pentru neasigurarea conditiilor necesare si pentru nemonitorizarea activitatii din cadrul unitatii de primiri urgenta si a aplicarii protocoalelor in cadrul acestei unitati. 
  • 4. Pentru Serviciul de Ambulanta Judetean se recomanda sanctionare contraventionala in cuantum de 15.000 tot pentru nemonitorizarea si neaplicarea protocoalelor de transfer.
  • Inca evaluam ce s-a intamplat la Spitalul Bagdasar Arseni si acolo asteptam si raportul final al autopsiei. Cel mai probabil, acolo va fi de domeniul Colegiului Medicilor din punct de vedere al investigarii aspectelor medicale si a conduitei terapeutice. Cazul va fi oricum deferit Colegiului Medicilor pentru analiza si pentru luarea unei decizii daca a fost si culpa medicala sau nu.

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat miercuri ca nu exclude posibilitatea unei erori umane in cazul sportivului american ucis la Giurgiu. Acesta a facut referire la existenta unor greseli organizatorice si administrative precum cele legate de transportul si trasferul pacientului, dar si calitatea asistentei medicale, potrivit Agerpres. In cazul in care ancheta va scoate la iveala o eroare umana, Colegiul Medicilor se va autosesiza urmand sa fie luate masuri.

Amintim ca baschetbalistul american Chauncey Hardy, jucatorul echipei CSS Giurgiu, a decedat duminica seara la Spitalul Bagdasar din Capitala. Acesta a fost adus in stare de coma in urma unei batai dintr-un club din Giurgiu. Autopsia realizata de Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" a indicat drept cauza a mortii un traumatism cranio-cerebral puternic, soldat cu hemoragie masiva si fractura de craniu.

Citeste si: